annajustyna 15.06.13, 21:17 Pierwsze nosi dziecko (chlopiec) pochodzenia amerykanskiego (wym. Bodi mniej wiecej), drugie to imie meza znajomej (Niemca). Nie wiem, czy to odpowiedniki? jak dla mnie oba brrr... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Bode / Bodo 15.06.13, 23:21 Bodo to mi się z Eugeniuszem kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bode / Bodo 15.06.13, 23:46 Ale byl to pseudonim od Bo- (Bogdan - jego drugie imie) i Do- (Dorota - imie ejgo matki). Naparwde nazywal sie Junot (wym. po francusku, bo byl Szwajcarem po ojcu). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bode / Bodo 16.06.13, 22:13 A skad mam wiedziec, ze wiesz? Nie kazdy interesuje sie kinem przedwojennym... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Bode / Bodo 17.06.13, 10:33 annajustyna napisała: > A skad mam wiedziec, ze wiesz? Nie kazdy interesuje sie kinem przedwojennym... Nie trzeba sie interesowac kinem przedwojennym aby wiedziec o takich rzeczach. Ja sie nie interesuje, a wiem. Jak mawial klasyk: oczywista oczywistosc. Chyba , ze dla Ciebie tego rodzaju informacje to jakas strasznie trudna wiedza, ktora tylko nieliczni moga nabyc. hi hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bode / Bodo 17.06.13, 10:49 Nie zasmiecaj tego forum. Skoro wie, to po co pisze, ze kojarzy jej sie tylko z tym aktorem? Ba, moze myslala, ze uzywal drugiego imienia, a doczytala napredce po moim sprostowaniu? Bo chyba nie myslala, ze oba dziwne imiona pochodza od przedwojennego pseudonimu? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Bode / Bodo 17.06.13, 11:58 annajustyna napisała: > Nie zasmiecaj tego forum. Skoro wie, to po co pisze, ze kojarzy jej sie tylko z > tym aktorem? Ba, moze myslala, ze uzywal drugiego imienia, a doczytala napredc > e po moim sprostowaniu? Bo chyba nie myslala, ze oba dziwne imiona pochodza od > przedwojennego pseudonimu? Nie, nie myślałam tak. Pisałam licencjat o kinie przedwojennym, a historią interesuję się od dziecka. Napisałam, że mi się kojarzą z Eugeniuszem tak po prostu. I tyle. Tak jak ktoś w wątku o Hipolicie napisał, iż kojarzy mu się to imię z hipopotamem, tak mnie Bodo kojarzy się z Eugeniuszem. Nic poza tym. W jednym się z Tobą zgodzę: to forum jest już wystarczająco zaśmiecone takimi mało konstruktywnymi dyskusjami, dlatego skończmy już to. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Bode / Bodo 17.06.13, 14:52 " Nie zasmiecaj tego forum." To uwage powinnas raczej do siebie skierowac, albowiem juz samo pytanie jest zasmiecaniem forum. Zadawac pytanie o imie prawie nikomu nie znane, noszone przez jakich dwoje ludzi z innych krajow, nie dlatego , ze np. zamyslam potomkowi takie imie nadac i interesuje mnie odbior spoleczny, a li tylko po to aby sie "pochwalic"... ze mnie sie nie podoba. Sorry ale to takie lekko infantylne jest. W piaskownicy dziewczynki sie tak bawia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bode / Bodo 17.06.13, 15:06 To forum wlasnie temu sluzy, aby wyjasniac takie imiennicze zagadki. Skad w ogole pomysl, ze tylko dwie osoby na swiecie nosza tego imiona? Na pewno nie! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bode / Bodo 17.06.13, 15:08 Nosza te imiona ewentualnie to imie... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Bode / Bodo 17.06.13, 15:51 Nie rozumiem zdziwienia imieniem Bodo. To żaden dziwoląg, tylko normalne starogermańskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bode / Bodo 17.06.13, 17:05 Mnie to imie zadziwia glownie pod katem brzmienia. Podobnie jak Benno. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Bode / Bodo 17.06.13, 10:39 annajustyna napisała: > Pierwsze nosi dziecko (chlopiec) pochodzenia amerykanskiego (wym. Bodi mniej wi > ecej), drugie to imie meza znajomej (Niemca). Nie wiem, czy to odpowiedniki? ja > k dla mnie oba brrr... A zauwazylas, ze oba imiona nosza cudzoziemcy z innego kregu kulturowego? A zauwazylas, ze ludzie sie na swiecie od siebie roznia i w roznych kregach kulturowych maja odmienne obyczaje i upodobania imiennicze. Czy to wiedza jakas szczegolna, nie kazdemu wiadoma? A imie mi sie nie podoba, tak zreszta jak np. imie Justyna w polskim kregu kulturowym. I co z tego? Ubogacilo Cie to jakos szczegolnie, ze jednemu sie podoba a drugiemu nie. W sytuacji kiedy Tobie sie nie podoba i nie zamierzasz dziecku imienia nadac. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bode / Bodo 17.06.13, 10:47 Nie rozumiem Twojej wypowiedzi, naprawde. Co wnosi do dyskusji, skad pochodza oba dziwne (takze w innych kregach kulturowych) imiona i co ewentualnie znacza? Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Bode / Bodo 17.06.13, 14:54 annajustyna napisała: "> Nie rozumiem Twojej wypowiedzi" Jako mnie to nie dziwi. Milego popoludnia. Odpowiedz Link Zgłoś