28.10.04, 18:17
w Kronice Krakowskiej wypowiadała się własnie kobieta o imieniu Witalina. Co
myślicie?? ja szczerze przyznam, ze pierwszy raz spotykam się z tym imieniem.
Czyżby była to żeńska wersja Witalisa??
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Witalina 28.10.04, 18:30
      W słowniku Ossolineum znalazłam tylko Witalię (jako żeńską wersje Witalisa
      własnie). Znalazłam jednak w necie różne Witaliny z Białorusi, z Ukrainy i z
      woj. wołyńskiego (sprzed rzezi).
      • kubuspuchatek18 Re: Witalina 28.10.04, 18:45
        Ta Witalina, która wypowiadała się w telewizji mieszka obecnie w gminie
        Szczurowa w Małopolsce (wypowiadała się o wójcie swojej gminysmile))
        • gaudencja Re: Witalina 28.10.04, 18:48
          Hmmm... Imię według mnie jest wyraźnie ze Wschodu, co nie wyklucza
          zamieszkiwania jego posiadaczek w Polsce połudnowej - w końcu ludzie się
          przemieszczają...
    • gaudencja Re: Witalina 01.11.04, 17:13
      Tak ma na imię córka Juszczenki:

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2368749.html?as=2&ias=2
      "Juszczenko przyszedł na głosowanie w centrum Kijowa z półrocznym synkiem
      Tarasem, córką Witaliną i żoną Kateryną, ta ostatnia jednak nie głosowała, gdyż
      posiada paszport USA i nie ma jeszcze obywatelstwa ukraińskiego."
    • dierde Re: Witalina 02.07.21, 13:04
      Ładne imię, jest jeszcze Wita
    • dalenia Re: Witalina 02.07.21, 17:23
      Bez szału, jakieś przekombinowane.
      • chayah Re: Witalina 03.07.21, 09:29
        Dla mnie też z lekka przekombinowane, dodatkowo przeszkadzają mi osobiste skojarzenia. Ale u kogoś bym doceniła
      • dierde Re: Witalina 03.07.21, 09:34
        Wtedy Karolina od Karola też jest przekombinowaną smile
        • dalenia Re: Witalina 03.07.21, 23:39
          Dziwna logika. Tak, mimo jednakowych końcówek pewne imiona mogą być odbierane zgoła różnie. I tak - Karolina czy Michalina będą dla mnie okej, ale już Witalinę czy Paschalinę uznaję za przekombinowane. Końcówka nie ma tu nic do rzeczy.
    • sulimira Re: Witalina 03.07.21, 20:09
      Jest mi dosyc obojetna, ale fajnie gdyby byla nadawana dla roznorodnosci. Wita jako zdrobnienie calkiem niezle
      • dierde Re: Witalina 03.07.21, 20:31
        Dokładnie! Zawsze się cieszyłam że spotkałam kogoś o niezwykłym imieniu nawet jeśli mi się nie podobało.
        • sulimira Re: Witalina 26.07.21, 20:06
          Prawda? Spotkanie niezwyklego imienia zawsze robi wrazenie i cieszy mnie.
          • dierde Re: Witalina 26.07.21, 21:19
            Też tak mam, z tego zaczęło się moje zainteresowanie imiennictwem .
            • sulimira Re: Witalina 26.07.21, 22:11
              U mnie to jest polaczne z historia i antropolgia, a co za tym idzie jezykoznawstwie. Jak spotkalam Wolfganga, ktory uzywal pelnej formy imienia to mialam niezly czad.
    • gaudencja Re: Witalina 26.07.21, 19:58
      Witalina Bacaraszkina - jest taka rosyjska sportowczyni. To żeńska rosyjska (wschodniosłowiańska) forma, związana źródłosłowem z Witalisem, ale jego żeńskim rosyjskim i polskim odpowiednikiem jest raczej Witalia.
      • dierde Re: Witalina 26.07.21, 21:06
        A czemu "rosyjska (wschodniosłowiańska)"? Po prostu wschodniosłowiańska.
        Raczej Witalia? Istnieje i Witalia i Witalina (druga jest akurat bardziej popularna), powiem więcej, istnieje jeszcze samodzielnie imię Wita które jest łacińskim odpowiednikiem hebrajskiej Ewy i greckiej Zoe, i dosłownie znaczy "życie".
        • gaudencja Re: Witalina 26.07.21, 21:33
          dierde napisał(a):

> A czemu "rosyjska (wschodniosłowiańska)"? Po prostu wschodniosłowiańska.

Dlatego, że rosyjskość mogę sobie potwierdzić, mam dobre słowniki, a wschodniosłowiańskość już tylko przez Google. I właśnie podałam to, co moje dobre słowniki piszą o Witalii i Witalinie, a nie piszą o ich frekwencji, tylko o etymologii.
          • dierde Re: Witalina 26.07.21, 21:37
            To dodaję wam odrobinę informacji.
            • gaudencja Re: Witalina 26.07.21, 21:56
              O frekwencji - proszę bardzo. O użyciu na Ukrainie - czemu nie. O etymologii - jednak pozostaję przy oficjalnych słownikach.
              • dierde Re: Witalina 26.07.21, 21:57
                Czyli że odpowiednikiem jest wyjątkowo Witalia, a Witalinę ktoś wymyślił później?
                • gaudencja Re: Witalina 26.07.21, 22:02
                  Być może. O czasie powstania słowniki milczą, ale przypuszczam, że Witalia musiała być pierwsza, jeśli stanowi oficjalny odpowiednik Witalisa.
                  • dierde Re: Witalina 26.07.21, 22:14
                    Jeżeli być może to o czym konkretnie mówiłaś wspominając o etymologii?
                    Znalazłam informacje że Vitaline to francuska forma Vitalisa, a Vitalia to forma włoska. A że Vitalis pochodzenia łacińskiego to być może Vitalia była pierwsza.
                    • dierde Re: Witalina 27.07.21, 07:42
                      Właśnie znalazłam informację że Vitalia pochodzi od rzymskiego rody Vitalis, a Vitalina od rzymskiego rodu Vitalianus. Jeszcze poszukam w innych źródłach, jednak wygląda na to że to są 2 różnych imiona.
                      • gaudencja Re: Witalina 01.08.21, 21:30
                        dierde napisał(a):

> Właśnie znalazłam informację że Vitalia pochodzi od rzymskiego rody Vitalis, a
                        > Vitalina od rzymskiego rodu Vitalianus. Jeszcze poszukam w innych źródłach, jed
                        > nak wygląda na to że to są 2 różnych imiona.

Jeśli to ród Witalianów, imię powinno brzmieć Witaliana. Znajdując "informację" podziel się źródłami; krąży cała masa niepewnych albo wyssanych z palca informacji.
                    • gaudencja Re: Witalina 01.08.21, 21:28
                      dierde napisał(a):

> Jeżeli być może to o czym konkretnie mówiłaś wspominając o etymologii?

Na pewno konkretnie moje słowniki z kilkudziesięcioletnim wyprzedzeniem nie odnoszą się do twoich pytań zadawanych na forum. "Być może" to kurtuazyjna odpowiedź na Twoje pytanie, do którego nijak nie mogę się odnieść sensownie, ponieważ jest to Twoja hipoteza, a moje słowniki mówią dokładnie to, co napisałam na forum i ani słowa więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.