gaudencja 08.11.04, 19:07 Dziś mamy dzień kamieniarsko-rzeźbiarsko-bydlęcy. Partonami na 8 listopada są: -Klaudiusz z Rzymu, męczennik, patron kamieniarzy, rzeźbiarzy oraz pracujących przy obróbce marmuru; i - Czterech Ukoronowanych: Kastor, Klaudiusz, NIkostrat i Symforian - męczennicy, patroni kamieniarzy i rzeźbiarzy; opiekuni bydła. Nie jestem pewna, czy jeden z Czterech, Klaudiusz, nie jest tą samą osobą, co Klaudiusz z Rzymu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reirei Re: 8 listopada 08.11.04, 19:33 gaudencja napisała: > Kastor, Klaudiusz, Nikostrat i Symforian ciekawe imiona, chociaż Kastor mi sie z kastratem kojarzy Ale Klaudiusz ładne, żeńska forma czyli Klaudia kompletnie mi się nie podoba, ale Klaudiuszek.. fajny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 8 listopada 08.11.04, 20:02 reirei napisała: > ciekawe imiona, chociaż Kastor mi sie z kastratem kojarzy A mi z Polluksem, a z kastratem bardziej Nikostrat Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: 8 listopada 08.11.04, 21:31 Ci kamieniarze i rzeźbiarze to jacyś za bardzo uprzywilejowanni - kto to słyszał, tylu patronów???? Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: 8 listopada 08.11.04, 21:39 Klaudiusz z rzymu to męczennik. Ciekawe, czy został ukamieniowany Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 8 listopada 08.11.04, 21:54 tatjana napisała: > Klaudiusz z rzymu to męczennik. Ciekawe, czy został ukamieniowany ...stąd ci kamieniarze? przepraszam za makabryczność Odpowiedz Link Zgłoś