justynnka 21.12.04, 08:49 sobotnie usg ponad wszelką wątpliwość wykazało że będziemy mieli córunię i o ile mieliśmy imię dla chłopca to teraz w domu trwa burza mózgów. propozycje następujące: Emma,Kaja,Pola,Liwia,Flawia ,Eryka. Wybrane drogą dedukcji spośród 19 pomocy!!! justynka i córunia 30 tc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 09:08 jestem za Flawią lub Eryką Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 09:18 Podoba mi sie jedynie Emma, za to bardzo mi sie podoba )) Ewentualnie Eryka. reszta odpada Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 09:25 Mnie się podoba Flawia, ale jak to zdrabniać? Emma tak sobie, Eryka trochę za mało kobieca jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 09:32 Jestem za Polą. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 09:50 nie moge zrozumiec ze wybieracie tak wydziwnione imiona! Flawia, Eryka!!! okropne! dzieci beda potem nieszczesliwe Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 09:53 Mnie zdecydowanie najbardziej podoba sie Flawia. Kaja i Eryka wogole. Reszta neutralna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 14:19 an_ni napisała: > nie moge zrozumiec ze wybieracie tak wydziwnione imiona! > Flawia, Eryka!!! okropne! dzieci beda potem nieszczesliwe Prorok, czy co? A na poważnie - zawsze byłam zdania, że o wiele bardziej unieszczęśliwia człowieka ciasny umysł, niż oryginalne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 15:07 orginalne a brzydkie/dziwaczne/niepolskie to dwie rozne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 15:28 an_ni napisała: > orginalne a brzydkie/dziwaczne/niepolskie to dwie rozne rzeczy 1. jesli się Tobie nie podoba, to jeszcze nie znaczy, że jest brzydkie; 2. oba te imiona mają nadania regularnie co najmniej od okresu sprzed 1920 roku i są nie mniej polskie, niż Mariusz (inne imię rzymskie) czy Juliusz (kolejne). W dodatku bohaterka o imieniu Flora występuje w klasyce polskiej powieści dla panienek, XIX-wiecznej "Panience z okienka" Deotymy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 15:43 gaudencja napisała: > 2. oba te imiona mają nadania regularnie co najmniej od okresu sprzed 1920 roku Pisałam oczywiście o Flawii i Florze. Ty - nie o Florze, tylko o Eryce. Grzenia nie pisze, od kiedy imię to jest nadawane w Polsce, ale Eryk od XIV wieku. Eryka najpopularniejsza była w latach 30. i 40. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 15:52 boszz jakas ty pyskata , musi stanac na twoim nie chce mi sie gadac ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 15:56 an_ni napisała: > boszz jakas ty pyskata , musi stanac na twoim No tak, udowodniłam ci, że ewidentnie nie masz racji, wiec teraz twierdzisz, że jestem pyskata. Proszę bardzo, ale ostrzegam, że twój ostatni post to post bez treści merytorycznej, składający sie wyłącznie z przytyków personlnych, i gdyby był skierowany do kogokolwiek innego oprócz mnie, to skasowałabym go natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 16:49 nie dosc ze pyskata to jeszcze nadgorliwa i nie pomylilam sie z wyslaniem dwoch postow o tej samej tresci Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 17:51 an_ni napisała: > nie dosc ze pyskata to jeszcze nadgorliwa > i nie pomylilam sie z wyslaniem dwoch postow o tej samej tresci Nie, kochanie, zdwojone posty usuwam, poniewaz są one wysyłane albo niezamierzenie z powodu problemów technicznych, albo przez trolli. Zaczęłam się zastanawiać, czy zrobiłaś to niechcący, czy raczej aspirujesz do tej drugiej kategorii ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 22.12.04, 09:29 jesli uwazasz ze jestes tu jedynym slusznym glosem to nie powinnas byc adminem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 22.12.04, 18:01 Nie uważam, ze jestem jedynym słusznym głosem, ale nie uważam tez, zeby mi adminowanie odbierało prawo do głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 12:03 Liwia lub Pola. Erykę bym wykluczyła. Emma zbyt austenowska. Ale to moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 14:11 Wybrałabym Emmę lub Flawię, w ostateczności Liwię. Na pewno odpada Kaja i Pola. Eryka do mnie nie przemawia. A może Fryderyka, którą można zdrobnić również na Erykę? Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 15:37 Emma, Flawia lub Eryka Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 18:20 Numer 1 - zdecydowanie Liwia, bardzo mi się podoba, mam nadzieję, że nie spopularyzuje się zbytnio. Kaja, Pola - zdecydowanie odpada, dość często nadawane, zdrobnieniowe, mało ciekawe. Eryka - nie lubię. Flawia - nie mam zdania, musiałabym się z nim oswoić, ale generalnie dochodzę do wniosku, że nie przepadam się za imionami na F (z małymi wyjątkami). Emma - nie mogę się zdecydować. Oryginalne, można ładnie zdrabniać (np. Emisia). Ale wersja podstawowa imienia (Emma) z geminatą jest dość trudna w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Emma 21.12.04, 18:26 tawananna napisała: > Emma - nie mogę się zdecydować. Oryginalne, można ładnie zdrabniać (np. > Emisia). Ale wersja podstawowa imienia (Emma) z geminatą jest dość trudna w > wymowie. Zdaje się, ze tradycyjnie imię to wymawiano "Ema". To z kolei nie bardzo mi się podoba w brzmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Emma 23.12.04, 10:00 Chyba wtedy, kiedy pisano też Ema. Emma powinno być (chyba) wymawiane jak Anna, z dwoma 'm'. Chociaż fakt, że z angielska wymawia się Ema. Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 21:36 Bardzo lubie imie Kaja ale Pola tez jest niezwykle ciepłe... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda54 Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 22:13 Emma to najcudniesze,najpiękniejsze imię dla dziecka. Pochodzi z języka hebrajskiego(od Emmanuel) i znaczy bóg zbawia. Polecam gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 21.12.04, 22:47 Emma, Ema to imię pochodzenia germańskiego, od Erma, które było skróconą formą imion zaczynających się od Erm- i Irm- (za Grzenią). Żeńskim odpowiednikiem imienia Emanuel jest Emanuela, ew. w skróconej formie - Manuela. Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 22.12.04, 21:24 Z podanych przez ciebie najbardziej podobaja mi się Emma i Liwia. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: jednak dziewczynka...Emma,Kaja... 23.12.04, 10:05 Przykro mi, ale w zasadzie żadne nie przypada mi specjalnie do gustu. Jeśli już, to Eryka albo Liwia, ale bez przekonania (pierwsze dość twarde, a drugie kojarzy mi się z czeskim livancem - to jest do jedzenia) Kaja - nie lubię, brzmi jak zdrobnienie Pola - jw Emma - bohaterka powieści Jane Austen, ale to mi się kojarzy wyłącznie z Anglią. W wersji polskiej wyłącznie Emmą - szczurem teatralnym (Lato Muminków bodajże) Flawia - nie Odpowiedz Link Zgłoś