madziarek_edziecko 29.12.04, 09:57 Znalazłam w Skarbczyku imion. Czy znacie kogoś o tym imieniu? Ilu jest w Polsce Domawitów? Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: Domawit 29.12.04, 12:16 Nie znam nikogo takiego, w ogóle nie spotkałam się nigdy z tym imieniem. Prawdę mówiąc, uważam, że jest okropne, takie niby-tradycyjne (końcówka). Poza tym mam nieodparte skojarzenie z Bobovitem i innymi -vitami (którego nie mam przy bardziej "oswojonych" imionach, jak Ziemowit i inne). Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Domawit 29.12.04, 12:37 nie znam zadnego i u Rymuta takowy nie figuruje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Domawit 29.12.04, 13:27 Dużo jest imion w rożnych internetowych źródłach tworzonych na wzór starych imion - albo na wzór wspólczesnych wyobrażeń o starych imionach, ale w rzeczywistości nie figurowały one w danych źródłach. "Słownik staropolskich nazw osobowych" podaje Domarada, Domaborza (ze znakiem zapytania), Domaczaja, Domamira, Domaradza, Domasława i Domasławę, Domastoja, Domastryja, Domasuła, Domauja, Domawuja, Domażyra, Domiemira, Domorada, Domoaława, ale jako żywo akurat Domawita tam nie ma. Oczywiście imię to trzyma się zasad tworzenia imion staropolskich, ale akurat nie było notowane w czasach staropolskich (oczywiście mogło być utworzone później). Odpowiedz Link Zgłoś