biedrona1 29.03.05, 22:32 Natrafiłam dzisiaj na te imiona u dzieci przyjaciół naszych przyjaciół którzy są Włochami. Janus to pewnie odpowiednik naszego Janusza a Junona, czy to ma coś wspólnego z księżycem? Tak mi się kojarzy. Ciekawe czy ktoś w Polsce nosi to imię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tineczka5 Re: Janus i Junona 29.03.05, 22:42 To są imiona mitologiczne.Bóg Janus był bogiem wszelkiego początku,nawet pierwszy m-c roku na nazwę od jego imienia:Januarius.A Junona to główna rzymska bogini-odpowiednik greckiej Hery. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Janus i Junona 29.03.05, 23:16 biedrona1 napisała: Ciekawe czy ktoś w Polsce nosi > to imię. Nosi, nosi, czemu by miał nie nosić Janusów jest 6-ciu (według Grzeni Janusz to twórcza modyfikacja Jana, a nie odpowiednik Janusa), a Junon - 8. Swoją drogą dziwnie bym się czuła, mając na imię Junona... Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Janus i Junona 29.03.05, 23:21 że mitologiczne to wiem dlatego mnie zdziwiły takie imiona, mocno orginalne. Ciekawe zatem czy mamy również w Polsce Herę albo Zeusa Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Janus i Junona 30.03.05, 10:30 Janus na polskie warunki brzmi jak Janusz, tylko sepleniony. Pewnie biedni nosiciele muszą się w kółko tłumaczyć, że oni tak się naprawdę nazywają i to nie żadna literówka W ogóle imiona bogów na ludziach brzmią mi tak sobie. Automatycznie stawia sie dzieciom wysokie wymagania... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Hera i Zeus 29.03.05, 23:24 Wg Rymuta Hera jest 1 a Zeusow nie odnotowal zadnych. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Hera i Zeus 30.03.05, 11:55 Jak dla mnie imiona z mitologii odpadają w przedbiegach Odpowiedz Link Zgłoś