illka1 07.04.05, 20:36 Podoba się Wam to imię dla nowonarodzonej dziewczynki? czy jest obecnie popularne? Jak je zdrabniać? Mi przychodzi do głowy: Cecylka, Cesia...A z czym Wam się kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biedrona1 Re: Cecylia 07.04.05, 21:05 Cecylia hmmm chyba dla mnie neutralne nie zachwyca mnie ale coś w sobie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Cecylia 07.04.05, 22:08 Ja to imie straaaasznie lubie... Nie tylko dlatego, ze to imie mojej ukochanej, najwspanialszej na swiecie babci... Po prostu-brzmi jak muzyka, takze jestem jak najbardziej za! A z mniej konwencjonalnych zdrobnien: Celia albo wrecz Celina (niektorzy tak do babci mowia) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cecylia 07.04.05, 22:13 Coraz bardziej mi się podoba! A kojarzy mi się też z muzyką, a to dlatego, że święta Cecylia jest patronką muzyków. Niemniej nie do pobicia z tego rodzaju imion jest dla mnie Celestyna, też o skojarzeniach muzycznych, bo kojarzy mi się z celestą. Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Cecylia 07.04.05, 22:56 Gaudentio,przepraszam,a co ma wspólnego celesta z muzyką?? Imię Celestyna pochodzi od łac. przymiotnika celestis-zn.niebiański.Czy ma coś wspólnego z muzyką? Chyba,że niebiańską. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cecylia 07.04.05, 23:04 tineczka5 napisała: > Gaudentio,przepraszam,a co ma wspólnego celesta z muzyką?? Imię Celestyna > pochodzi od łac. przymiotnika celestis-zn.niebiański.Czy ma coś wspólnego z > muzyką? Chyba,że niebiańską. Jasne, że ma coś wspólnego - i z jednym, i z drugim. Miałam na myśli tę celestę Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Cecylia 07.04.05, 23:12 No,kojarzyć się może,ale etymologia i pisownia wskazują raczej na poch.od caelum-niebo.Por.bohaterkę filmu?Moja macocha jest kosmitką" )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cecylia 07.04.05, 23:57 tineczka5 napisała: > No,kojarzyć się może,ale etymologia i pisownia wskazują raczej na poch.od > caelum-niebo. Wszystko jest w jak najlepszym porządku, bo celesta - instrument muzyczny - swą nazwę zawdzięcza niebiańskiemu dźwiękowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kristy4 Re: Cecylia 08.04.05, 06:39 Bardzo podoba mi się to imię, ale w pełnej wersji. Ze zdrobnień tylko Cecylkę mogę zaakceptować. Uroczo i dziewczęco. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Cecylia 08.04.05, 19:24 Cecylia bardzo mi sie podoba i miło kojarzy. Niestety bywa, że ludzie zdrabniają je Cela (znałam jedną dziewczynę do której tak właśnie mówiono), ale przecież zawsze można zaprotestować jeśli nie lubi sie pewnej formy swojego imienia. Pozdrawiam Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cecylia 17.03.06, 17:22 Myslę, ze Cela jest równie dobrym zdrobnieniem, jak Nora od Eleonory. Tzn. wygląda ryzykownie, ale w praktyce powinna się sprawdzać. Choć w moim odczuciu to zdrobnienie jest przypisane wyłącznie Celestynie. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Cecylia 14.04.05, 09:40 Prześliczne co bezpośrednio wiąze się z tym, że "kwalifikuję" je do tej samej kategorii co Rozalię, Julię, Amalię, Eualię, Idalię, Dalię i Amelię Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Cecylia 14.04.05, 10:42 Podoba mi się, chociaż ma niezbyt przyjemne znaczenie (niewidoma) Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Cecylia 15.04.05, 08:34 Mnie równiez bardzo się podoba to imię. Myślę, że jest nawet w mojej 20 ulubionych. Niestety widziałam kiedys reprodukcję obrazu z przedstawieniem męczennicy Cecylii, która trzyma w ręku tacę, a na niej swoje dwie obcięte piersi - i od tego czasu jakos tak nie bardzo.... Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Cecylia 15.04.05, 14:00 Nie wiem jakos Cecylia kojarzy mi sie z sędziwą damą w kapeluszu. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Cecylia 20.05.05, 20:00 Znam jedną Cecylię. Chodziła ze mną do klasy w podstawówce. Wychowawczyni mówiła na nią Celinka (choć to zdrobnienie nie od Cecylii, tylko od Celiny), za to my mówiliśmy Cecyla lub... Cycek Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Cecylia 17.10.05, 16:38 abiela napisała: > Podciagam, bo nadal bardzo mi sie podoba! Ładne, ale odkąd poznałam Magdalenę Cecylię, na którą wszyscy mówią Cycu (to od jej drugiego imienia podobno) przestało mi się już tak podobać Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cecylia 17.10.05, 16:58 theodorka napisała: > Ładne, ale odkąd poznałam Magdalenę Cecylię, na którą wszyscy mówią Cycu (to od > > jej drugiego imienia podobno) przestało mi się już tak podobać Loo matko, ale pomysl! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Cecylia 17.10.05, 17:16 abiela napisała: > theodorka napisała: > > > Ładne, ale odkąd poznałam Magdalenę Cecylię, na którą wszyscy mówią Cycu > (to > od > > > > jej drugiego imienia podobno) przestało mi się już tak podobać > > Loo matko, ale pomysl! > > Zgadzam się! Włos mi się zjeżył na głowie, kiedy to usłyszałam po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Cecylia 18.10.05, 10:18 Cycu?? W życiu bym nie wpadła na taki pomysł. Cóż za słowotwórstwo. Imię Cecylia-ładne, obecnie raczej niezbyt popularne.Mam bardzo miłą ciocię Cesię. Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Cecylia 18.10.05, 12:58 Właściwie ładne, nie jest popularne, ale moi znajomi mają roczną Cecylię i mówią do niej i o niej Cecylka Odpowiedz Link Zgłoś