urszulka_g 16.05.05, 14:27 Ostatnio znajoma opowiadała, że miała kiedys pacjentkę - Petronelę. Co sądzicie o tym imieniu? Dla mnie brzmi troszkę jak imię dla lalki... Ni ebardzo wiem jak je mozna zdrabniać... Jak mówić do dziecka - Petra? Nela? Chętnie posłucham nowych opinii, bo u nas własnie rozgorzała dyskusja na temat imion ( nie tylko tego imienia, oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicja_irena Re: Petronela? 16.05.05, 15:16 A mnie się to imię kojarzy albo ze starą ciotką (obowiązkowo panną), albo właśnie ze szmaciana laleczką.... Nie nazwałabym tak swojej córki! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Petronela? 16.05.05, 15:21 Byłam na roku z uroczą dziewczyną Petronelą Perpetułą(tak miała na drugie),nazwisko też rewelacyjne ale przecież go tu nie wymienię...I to imię z nią mi się kojarzy,czyli pozytywnie.Jak nas czytasz,Petro,to pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Petronela? 16.05.05, 15:27 mamaemmy napisała: > Byłam na roku z uroczą dziewczyną Petronelą Perpetułą(tak miała na drugie),nazw > isko też rewelacyjne ale przecież go tu nie wymienię... Świetny zestaw! Chociaż była chyba raczej Perpetuą, a nie "Perpetułą"... Chyba, że jakiś niegramotny urzędnik ją tak zapisał. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Petronela? 16.05.05, 17:43 theodorka napisała: > mamaemmy napisała: > > > Byłam na roku z uroczą dziewczyną Petronelą Perpetułą(tak miała na > drugie),nazw > > isko też rewelacyjne ale przecież go tu nie wymienię... > > Świetny zestaw! Chociaż była chyba raczej Perpetuą, a nie "Perpetułą"... Chyba, > > że jakiś niegramotny urzędnik ją tak zapisał Hahaha-jasne,że Perpetua,a nie PerpetułaNie urzędnik niegramotny,tylko ja dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Petronela? 02.10.05, 11:11 A Petronia też Wam się z lalką kojarzy ? Mi z zakonnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Petronela? 08.10.05, 15:31 A mi z sową z dobranocki "Marceli Szpak dziwi się światu" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petronela? 16.05.05, 17:14 Petronela - kojarzy mi się uroczo staroświecko, zdrabniać można oczywiście i Petra, i Nela, i na wiele innych sposobów. Niemniej nie zdecydowałabym się na to imię dla dziecka, a z podobnych imion bardziej podoba mi sie Petronia (od której zresztą Petronela jest zdrobnieniem). Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Petronela? 24.09.05, 13:45 Petronela to baardzo fajne imię,moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Petronela? 24.09.05, 15:05 Moim też, ale jeszcze bardziej podoba mi się Petronia Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Petronela? 25.09.05, 18:33 Moja prababcia byla Marianna Petronela... kiedys mnie to zestawienie smieszylo bardzo, dzis wydaje mi sie calkiem udane, choc nie zdecydowalabym sie chyba na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petronela? 28.03.06, 11:49 Bardzo ładne zestawienie, i MSZ zupełnie nie brzmi staroświecko w złym senie. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Petronela? 25.09.05, 18:53 Bardzo orginalne!! Nie potrafie określić czy mi się podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Petronela? 29.09.05, 19:28 Tradycyjnym zdrobnieniem od Petroneli była Piotrusia. Powołuje się tu na autorytet Kraszewskiego. W jednej z jego powieści (obyczajowych, nie historycznych, czyli rozgrywającej się w 2 poł. XIX wieku) ksiądz ochrzcił córkę Petronella, kierując się tradycyjną metodą imienia "przyniesionego" (innymi słowy, urodziła się w dzień św. Piotra). Dalej cytuję: "Gdy matka wyzdrowiała, niesłychanie sie tym zmartwiła, bo marzyła dla niej o pieknym, wyszukanym, niepospolitym imieniu, a Piotrusia wydała jej się nazwą stosowniejszą garderobianie, nie przyszłej dziedziczce Horoszek. Nie śmiejąc zmieniac patrona, przerobiła sobie Petronellę na jakąś Petrę z francuskiego romansu i odtąd chodziła panna pod sentymentalnym Petry tytułem." Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Petronela? 01.10.05, 13:31 Ja uważam,że dobrym zdrobnieniem od Petroneli jest po prostu Nela,Nelka,Nelcia tudzież Nelusia. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Petronela? 01.10.05, 18:10 ale z tą lalka cos musi być, zawsze tak mi sie kojarzyło, ale jesli nie tylko mnie, to widocznie cos w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Petronela? 01.10.05, 22:42 Wydaje mi się, że taka lalka była w jakiejś książce dla dzieci. Nie wiem, dlaczego, ale mam wrażenie, że to mógł byc "Plastusiowy pamiętnik" Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Petronela? 14.10.05, 21:19 Ja zawsze marzyłam o imieniu Petronela dla córci, tyle, że jak zawsze je wymieniałam wszyscy wywalali oczy na mnie, więc trudno, nie przejdzie... Ja bym zdrabniała Petra Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Petronela? 22.10.05, 12:58 Petronia?Bardzo ładnie to brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Petronela? 30.03.06, 15:24 W XVI i XVII stuleciu traktowano w Polsce Petronellę jako odpowiednik Piotra i było dość często nadawane. Oprócz metody "przyniesionej" istniał zwyczaj nadawania dziecku pogrobowemu imienia ojca, więc jeśli ojcem był Piotr i zmarł przed porodem to córkę zazwyczaj chrzczono Petronella. Takim przykładem z jest księżniczka Georgia Pomorska (1531 - 1574) córka Jerzego I z Wołogoszczy i Małgorzaty Brandenurskiej urodzona miesiąc po śmierci ojca. M. Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Petronela? 29.10.05, 15:40 Czemu?Jest dobre,tylko ktoś mu spaprał opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Petronela w Stanach 08.04.06, 04:05 Mama i babcia mojej kolezanki z pracy w USA, mialy na imie Petronela. Babcia przyjechala z Polski, ale mama urodzona juz w Stanach. Az do pokolenia wnukow przewazaly imiona zdecydowanie polskie. Moja kolezanka ma na imie Maria. Cieszy takie kultywowanie tradycji Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Petronela? 14.07.06, 17:10 mam ciocię Petronelę.Imię jak z lamusa,mi się kompletnie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś