m-mg 03.09.05, 15:49 Naszemu synkowi daliśmy na imię Marcel. Niestety prawie nikomu wśród naszych znajomych i rodziny się niepodoba... Starsze osoby się dziwią skąd wytrzasneliśmy takie imię, młodsi (ok.40 lat) mówią że to krzywda dla dziecka, bo Marcel to przezwisko imienia Marcin... "żeby chociaż Marceli..." Czasem jest mi strasznie smutno i zastanawiam się czy dobrze zrobiliśmy... Jak myślicie z tym przezwiskiem? Czy nie będzie się synek wstydził swojego imienie? (teraz ma dopier 1,5 roku) Pozdrawiam i czekam na opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 03.09.05, 15:56 Nie sądzę, żeby to była dla dziecka krzywda, ale uważam, ze "i" spokojnie moglibyście mu dodać - w końcu prawidłowa i tradycyjna forma w Polsce to Marceli. A taka zmiana nie jest zbyt trudna, ani duża, tym bardziej w wieku 1,5 roku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 04.09.05, 23:41 gaudencja napisała: > prawidłowa i tradycyjna forma w Polsce to > Marceli. tradycyjna, tak prawidłowe są obie formy pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 05.09.05, 15:33 judytak napisała: > tradycyjna, tak > prawidłowe są obie formy Zaledwie od kilku lat. Wcześniej Marcel był w "Słowniku poprawnej polszczyzny" przykładem formy błędnej. Napór Marcelów spowodował, ze zrezygnowano z tego, niemniej Marceli jest zdecydowanie bardziej zakorzeniony w polszczyźnie. Powód, dla którego preferuję Marcelego, jest jeszcze jeden - we Francji Marcel obecnie to podobno taki nasz Czesław. Marceli się różni od Marcela przynajmniej tą jedną literką. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 05.09.05, 23:23 ależ możesz sobie preferować :o) ja tylko prostuję informację, bo co fakt, to fakt ;o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 05.09.05, 23:31 ależ ty jestes czepialska :o) Preferuję Marcela z powodu aktualnego odbioru francuskiego, a co fakt to fakt jeśli chodzi o słownik poprawnej polszczyzny i tradycje w języku polskim ;o) Pozdrawiam gaudencja Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 06.09.05, 14:55 gaudencja napisała: > Powód, dla którego preferuję Marcelego, jest jeszcze jeden - we Francji Marcel obecnie to podobno taki nasz Czesław. Uważam, ze jesteś bardzo niekonsekwentna. Ganisz polskie Nikole, czy Oliwie, uważasz, że źle u nas brzmią, że nie są polskie, ale przyznajesz, że w innych krajach są normalnymi imionami. W takim razie jakie znaczenie ma u nas w kraju, negatywne nacechowanie Marcela we Francji? Polski Marcel żyje w Polsce i dopóki nie wyjedzie do Francji będzie miał święty spokój. Nadając imię dziecku nie dogodzimy całemu światu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 06.09.05, 16:46 Nikola i Oliwia za granicą nie jest normalnym imieniem; za granicą spotkasz raczej Nicole i Olivię. To za to nie nadaje się na warunki polskie. Zresztą moja krytyka tych imion dotyczy przede wszystkim nie tego, ze są niepolskie (większość imion używanych w PL nie jest polskich; są tylko - i aż - spolszczone), tylko kwestii ich konotacji środowiskowych i źrodła inspiracji, z jakiej są zazwyczaj nadawane (w skrócie mówiąc, chodzi o inspiracje zagraniczną kulturą masową). Jeśli uważniej poczytasz wątki, to zobaczysz, ze wypowiadałam się za np. czeczeńskimi czy gruzińskimi imionami, o ile nadają sie do wypowiedzenia i zapisania w Polsce (wprost, bez szczególnego spolszczania, jak np. Wachtang). To samo dotyczy oczywiscie imion innych narodów, ale niekoniecznie tych, ktore zafunkcjonowały akurat w reklamie jako tytuł kiepskiego pisemka dla kobiet, albo tych, które nosi jakaś szczególnie wzruszająca aktorka z tasiemcowego serialu o życiu wyższyh sfer w Hameryce. Natomiast o ile jest mi obojętne, co by myśleli ludzie na Zachodzie o imionach typu Przybyczest (przykład przesadzony), to akurat wolałabym nie nadawać imienia o konkretnie takich konotacjach swojemu dziecku. Jeśli ktoś nie jeździ do Francji, to mu to pewnie rybka. Zauważ, że pisałam w tym momencie o osobistych wyborach (fakt, z niechlujstwa nie zaczęłam tego od osobnego akapitu). A konsekwencja polega tu na tym, ze tak jak nigdy nie powiem "wyłanczać", bo to niepoprawne, mimo że mówi tak 98% Polaków i już formalnie w ostatnich latach uznano, że z powodu powszechności błędu nie uważa się go już za błąd, tak samo nie nadałabym dziecku francuskiej formy Marcel, mimo że już w najnowszym wydaniu Słownika poprawnej polszczyzny z powodu powszechności nadań nie będzie figurowała jako błąd (ale w starszych jeszcze figuruje). A kazdy robi, jak chce Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 06.09.05, 20:13 gaudencja napisała: > A konsekwencja polega tu na tym, ze tak jak nigdy nie powiem "wyłanczać", bo to > > niepoprawne, mimo że mówi tak 98% Polaków i już formalnie w ostatnich latach > uznano, że z powodu powszechności błędu nie uważa się go już za błąd Chętnie zapoznam się ze źródłem tego twierdzenia, bo do głowy by mi nie przyszło, że tak rażący błąd możnaby uznać za poprawność językową. Porównanie rangi błędu "wyłanczać" do błędu (wg Ciebie) "Marcel" jest dla mnie mało trafne. Dziwię się, że właśnie Tobie przyszło ono na myśl. Mogę to wytłumaczyć jedynie Twoją wielką osobistą niechecią do imienia Marcel. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel - rzadko się podoba :-( 07.09.05, 14:28 amanda_gris napisała: > Chętnie zapoznam się ze źródłem tego twierdzenia, bo do głowy by mi nie > przyszło, że tak rażący błąd możnaby uznać za poprawność językową. Nie tyle jest uwazany za poprawność językową, co w mowie (nie w piśmie) ze względu na powszechność nie jest już uważany za bład, czy też "nie zasluguje na potępienie", jak chce "Słownik wyrazów kłopotliwych" PWN. Źródło - jw., ale też publicystyka poprawnościowa Miodka czy Bralczyka, którzy pisali, ze "nie można już tego uznawać za błąd". Źródła Ci dokładniej nie podam, bo to publicystyka, a roczników gazet niestety nie zbieram. > Porównanie rangi błędu "wyłanczać" do błędu (wg Ciebie) "Marcel" Chwila, moment. Pisałam, że Marcel już nie będzie służył za przykład błędu w następnych wydaniach "Slownika poprawnej polszczyzny". Natomiast jest formą francuską, a formą bardziej tradycyjną w Polsce jest Marceli. Dla mnie Marceli zamiast Marcela to kwestia pewnej estetyki i dbania o jakość języka, i tyle. Proszę mi niczego nie dopisywać ponad to. Denis też odpowiada zasadom pisowni polskiej, też jest niechętnie, bo niechętnie, ale dopuszczony przez RJP, ale po polsku istnieje od dawna jako Dionizy - dlatego też analogicznie jestem przeciw użyciu Denisa w Polsce. jest dla mnie > mało trafne. Dziwię się, że właśnie Tobie przyszło ono na myśl. Mogę to > wytłumaczyć jedynie Twoją wielką osobistą niechecią do imienia Marcel. Kompletnie nietrafione. Może zamiast tłumaczyć się, że rzekoma moja wielka osobista niechęć do Marcela nie istnieje (czemu mi ją przypisujesz?? w końcu wypowiadam się tylko na temat szczegółu pisowni), wkleję kawałek swojego postu sprzed kilku miesięcy: _____________________________________________________________________________ Re: jest już "popapieskie" WnŚ, Autor: gaudencja Data: 30.04.05, 16:39 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- [...] Zresztą, i to nie zawsze "działa", co mogę napisać ze swojego doświadczenia. Szczególne znaczenie ma dla mnie pewien Marcel, w tłumaczeniu na Polski Marceli , i imię to było poważną kandydaturą dla mojego syna, ale czy chciałam uniknąć wpasowania sie w pojawiającą się modę, czy mi to imię jednak do końca nie zabrzmiało (również z nazwiskiem), czy nie pasowało do dziecka - fakt faktem, ze poważną kandydaturą być przestało. A Marcel(i) jak był postacią szczególnie dla mnie znaczącą, tak jest nadal. _________________________________________________________________ forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=23366641&a=23372774 (mala errata: powinno być oczywiście "w tłumaczeniu na polski" zamiast "w tłumaczeniu na Polski") Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Marcel - żadko się podoba :-( 03.09.05, 18:20 Zgadzam się z Gaudencją - nie sądzę, by dziecku działa się jakaś krzywda . Ale dodałabym na Waszym miejscu to "i" do imienia - synek nadal będzie Marcelkiem, a przynajmniej będzie miał jakąś "oficjalną" wersję imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
vanike Re: Marcel - żadko się podoba :-( 03.09.05, 21:34 Mnie się bardzo podoba to imię. Znam i Marcelinę i Marcela. Jednak dopiero, gdy poznałam Marcela dowiedziałam się, że jego poprawna pisownia do Marceli. Wszyscy mówią na niego Marcel Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel - żadko się podoba :-( 07.02.06, 18:48 vanike napisała: > poznałam Marcela dowiedziałam się, że jego poprawna pisownia do Marceli. > Wszyscy mówią na niego Marcel I tak własnie powinno być Ma pzryzwoitą tradycyjną formę imienia, a mówi się na niego forma skróconą, analogicznie do Ignacego-Ignaca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 03.09.05, 21:52 Mi się wydaje, ze ok.. a "i" bym nie dodawałą,gdyż i tak wszyscy będą mówić do niego Marcel.. poza tym skoro Kornel a nie Korneli to dlaczego nie Marcel? Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 03.09.05, 21:57 Mnie się bardzo podoba to imię, a i małych Marcelków wokoło nie brakuje. Według mnie synek zdecydowanie nie będzie się wstydził swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Marcel - żadko się podoba :-( 03.09.05, 22:55 bardzo ladne imie i bardzo popularne w niemczech. az szkoda, bo byloby jednym z moich faworytow) ludzmi sie nie przejmuj. osluchaja sie i przyzwyczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy żadko czy rzadko?:) 04.09.05, 00:43 Ja rozumiem,że ktoś może być niedouczony,albo ma dyslekcje...Ale właśnie po to wymyślili slowniki ortograficzne... Proponuję trzymać je przy komputerze,skoro piszecie na forum... Bez obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: żadko czy rzadko?:) 05.09.05, 14:44 Mamoemmy, zdecydowanie rzadko. Ale jeżeli juz czepiamy się pisowni, to chciałam tylko delikatnie nadmienić, że nie istnieje zaburzenie pod nazwą dyslekcja. Prawidłowa forma to dysleksja Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: żadko czy rzadko?:) 05.09.05, 15:55 trissie napisała: > Mamoemmy, zdecydowanie rzadko. Ale jeżeli juz czepiamy się pisowni, to chciałam > tylko delikatnie nadmienić, że nie istnieje zaburzenie pod nazwą dyslekcja. > Prawidłowa forma to dysleksja Hahahahahaha,tak jakby przyganiał kocioł garnkowi,co? Tyle,że to była literówka-nie patrzę na klawiaturę jak piszę i litery często mi się plączą,zwłaszcza jak są w okolicy. Jednak jest różnica między literówką a błędem ortograficznym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mija281 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 04.09.05, 22:31 Mój synek ma na imię Marcel. Bez "i". Nie uważam, że zrobiłam dziecku krzywde. Być może nie wzbudza to imię wielkiego entuzjazmu wśród wszystkich moich znajomych, ale co mnie to obchodzi czy komuś sie podoba imię mojego syna bardziej czy mniej. Imię synek dostał po swoim pradziadku, który już nie żyje, a którego mój mąż bardzo kochał. Muszę jednak przyznać, że tak naprawde miał na imię Marcin, ale wszyscy zawsze do niego mówili Marcel i tak go poznałam. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym, że Marcel jest przezwiskiem Marcina. Zawsze w mojej opini imię Marcel funkcjonowało jako zupełnie odrębne. No cóż, zrobisz co zechcesz, ale ja uwielbiam imię Marcel i dla mnie jest ono najpiękniejsze. Choć ja jestem mało obiektywna Odpowiedz Link Zgłoś
iza131 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 05.09.05, 14:52 Marcel - mi się podoba, na pewno krzywdy dziecku nie wyrządziliście! Bez przesady. Zdecydowanie lepiej dla mnie brzmi Marcel - nie Marceli...ale kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 05.09.05, 18:56 Wole Marcela od Marcelego,chociazby dlatego,ze w zadnym jezyku nie ma z tym imieniem problemow.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka27 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 06.09.05, 13:55 My tez myślimy o Marcelu nie Marcelim !!! (gaudencja naucza o tym Marcelim w kazdym watku na ten temat...). No i ten sam problem - wiekszosci sie nie podoba. Tzn znajomi w wiekszosci sa za, jednak rodzina nie pala zachwytem - mama bez entuzjazmu, tata - zrobicie jak chcecie, nie mi sie musi podobac to imie, najgorszą fazę przezywa tesciowa, ktora nie moze przetrawic w zaden sposob Marcela i tez uwaza ze zrobimy dziecku krzywde. A my naprawde nie mamy pomyslu na inne imię, tzn inne nam juz nie pasuje Pewnie po wszystkim sie przyzwyczają, ale wolałbym nie wysluchiwac komentarzy. Ja bym nie dodawala zadnego "i". Jak mają sie przezywac to i tak bedą czy bedzie sie nazywal Piotrus, Macius czy Stasio... Odpowiedz Link Zgłoś
m-mg Re: Marcel - żadko się podoba :-( 07.09.05, 14:07 Dziękuję wszystkim za opinie. Wątek trochę zbaczał na boczne tory ale w sumie dużo mi pomogłyście. Że imię Marcel to do niedawna niepoprawna forma to jestem zaskoczona. Razem z mężem wzięliśmy kartkę i wypisywaliśmy imiona ze strony z imionami i tylko Marcel znalazło sie na obydwu kartkach - a o Marcelim mój mąż nawet nie chciał słycszeć. Także nic tu nie kombinowaliśmy za bardzo- imię wzięte z wykazu Pozatym to ja nie znam żadnego Marcela ani Marcelego ! Gdzie ten wysyp? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel - żadko się podoba :-( 07.09.05, 14:32 m-mg napisała: > Że imię Marcel to do niedawna niepoprawna forma to jestem zaskoczona. Wystarczy przejść się do jakiejś biblioteki, otworzyć "Słownik poprawnej polszczyzny" i zajrzeć do hasła "Marceli", jesli nie wierzysz > chciał słycszeć. Także nic tu nie kombinowaliśmy za bardzo- imię wzięte z > wykazu Strony z imionami to nie są oficjalnie weryfikowane wykazy Wysyp - tak, to imię stało sie znacząco popularniejsze w latach 90. i obecnie. Nie jest to wysyp na skale Jakuba, rzecz jasna, ale Marcelów (i Marcelich) jest ostatnio sporo, zwłaszcza jak na wcześniejszą nadawalność tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: Marcel - żadko się podoba :-( 07.09.05, 21:15 moj kocur nazywa sie Marcel )) Imie jest przepiekne!!!!!!! Kot ma 6 lat, wiec duzo wczesniej niz planowalam miec dziecko juz tak "sie nazwal" Teraz mam jednak core, wiec problem z glowy. Super wybor!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Marcel - żadko się podoba :-( 08.09.05, 08:52 a ja uważam, że to bardzo ładne imię - brałam je pod uwagę dla mojego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
thora_2004 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 09.09.05, 15:09 Mój synek ma na imię Marcel i nigdy nie nazwałabym go Marceli, bo mi się już taka forma nie podoba .....miał być Marcel i tak jest , a w kalendarzu występuje zarówno Marcel jak i Marceli.Najczęściej mówimy do niego i tak Marcelino-Bombelino...bo wogóle to miałabyć Marcelina.... Odpowiedz Link Zgłoś
marciszon4 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 09.09.05, 23:40 Moja córka ma w klasie kolegę Marcela - 8 lat. ładne imie i bardzoo fajny chłopak Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Marcel - żadko się podoba :-( 10.09.05, 16:24 Nie będę cie dobijać więc napiszę tylko,ze mi sie nie podoba.Marcelina zresztą też(to moja koleżanka ze szkoły,powolna i rozlazła) Pozdrawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś
bozena_t29 Re: Marcel - żadko się podoba :-( 08.02.06, 08:23 witam, mój synek ma prawie 11 lat. Co prawda ma na drugie imie Marcel (na pierwsze Kamil). Jest to bardzo ładne imię i jak był malutki to wałaliśmy na Niego Marcelek-Precelek. Zreszta jemu samemu to imię się bardzo podoba i często się chwali, że ma tak na drugie Naprawdę udane imię i na pewno synek będzie zadowolony i krzywdy mu żadnej nie wyrządzicie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetapc Marcel - ślicznie!!! 08.02.06, 08:56 Witajcie! Marcel - bardzo ładne imię. Właśnie jestem w ciąży i przyznaję, że jest to jedno z niewielu imion, jakie biorę pod uwagę. Mój synek ma na imię Karol. To imię wymyślone przeze mnie i właściwie mąż w ostatniej chwili przekonał sie do niego. Teściowa i wszyscy z najbliższej rodziny krzywili się na dźwięk tego imienia. Ponieważ od zawsze uważają mnie za dziwaka, więc woleli siedzieć cicho, niż powiedzieć coś głupiego)) Od tamtego czasu minęo 3,5 roku. Wszyscy tak się przyzwyczaili do tego imienia, że nikt już się niczemu nie dziwi. I do synka to imię bardzo mi pasuje. Cieszę się, że przetrwałam dzielnie te ich głupie miny na to imię. Wolę mieć w domu Karolka, niż Michałka (bez urazy oczywiście)... Nie przejmuj się!!! Twój synek ma piękne oryginalne imię!!! Zobaczysz, że świetnie będzie się z nim czuł. Tylko Wy również musicie być przekonani, że tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiesia Re: Marcel - żadko się podoba :-( 08.02.06, 11:12 Z moim dzieckiem do klasy chodzi Marcel. Nikt się z niego nie nasmiewa, nie przezywa. Dzieci przyjmują wszystko naturalnie i nie zastanawiają się nadmiernie nad tym, czy ktoś ma imię mniej czy bardziej popularnie. Do tej klasy chodzi też Henrietta i nikt się temu nie dziwi. Mówia na nia Henia, żeby było krócej. Tylko nie wiem, czy jej rodzicom o to chodziło, kiedy nadawali jej bardzo oryginalne imię. Ale Henia tez brzmi sympatycznie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
xdagmarax Re: Marcel - żadko się podoba :-( 08.02.06, 12:37 ja uważam że Marcel to przepiękne imię!! mnie się ono kojarzy z bohaterem ,,Sagi o Ludziach Lodu", więc skojarzenie jest miłe, a samo brzmienie też mi sie podoba,a zresztą lubię imiona kończące się na -el (Nataniel, Gabriel...), ale imie to rzcz gustu, nie żałuj wyboru bo skoro juz wybraliście tzn. że to była słuszna decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel - żadko się podoba :-( 08.02.06, 17:23 xdagmarax napisała: > ja uważam że Marcel to przepiękne imię!! > mnie się ono kojarzy z bohaterem ,,Sagi o Ludziach Lodu", Aaaaaa, a ja się głupia zastanawiałam, skąd ludziom Marcel do głowy teraz przychodzi, i dlaczego Marcel a nie Marceli. Trzeba "Sagę o ludziach lodu" przeczytać, to się wyjaśnią współczesne mody imiennicze. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Saga o ludziach lodu 08.02.06, 17:43 A moze ktoras z czytelniczek wypisalaby imiona tam wystepujace? Odpowiedz Link Zgłoś
xdagmarax Re: Saga o ludziach lodu 08.02.06, 22:07 jest bardzo wiele imion saga ma 47 części, autorka jest z Norwegi, więc imiona tez da się chyba na polski pozamieniać ale np męskie: Nataniel, Marcel, Marco, Alexander, Daniel, Dan, Heike, Imre, Abel, Sander, Tristan, Dag, Kaleb, Gabriel, Niklas, Dominiki, Tamlin i wiele innych a kobiece: Silje, Sol, Lena, Cecylia, Irja, Matylda, Villemo, Elizabet, Hanna, Christa, Jessica, Hilda, Irmelin, Anna-Greta, Meta, Saga, Karine, Malin i wiele innych w moim sercu góruje Nataniel ) Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Saga o ludziach lodu 09.02.06, 15:36 xdagmarax napisała: > jest bardzo wiele imion saga ma 47 części, autorka jest z Norwegi, więc imiona > tez da się chyba na polski pozamieniać > ale np męskie: Nataniel, Marcel, Marco, Alexander, Daniel, Dan, Heike, Imre, > Abel, Sander, Tristan, Dag, Kaleb, Gabriel, Niklas, Dominiki, Tamlin i wiele > innych > > a kobiece: Silje, Sol, Lena, Cecylia, Irja, Matylda, Villemo, Elizabet, Hanna, > Christa, Jessica, Hilda, Irmelin, Anna-Greta, Meta, Saga, Karine, Malin i wiele > > innych > > w moim sercu góruje Nataniel ) I jeszcze: Tengel,Are,Andre,Vinga,Agneta,Liv,Benedicte,Sunniva,Leonarda,Angelika etc.etc. Odpowiedz Link Zgłoś
martheatre Re: Marcel - żadko się podoba :-( 09.02.06, 15:21 Mój syn ma na imię Marcel. Moja pobudka była dość niezwykła- Marcel na cześć Prousta! Marceli zostało odrzucone przez starszyznę (Marceli Nowotko, pierwsze silne, niemiłe skojarzenie). Marcel- prosto, mocno, pięknie. Mój syn ma cztrey lata, lubi swoje imię. Ważnym jest również to, że odmiana imienia Marcel jest prostsza od odmiany imienia Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.marcelek Re: Marcel - żadko się podoba :-( 09.02.06, 20:14 hej, moj Marcel ma 4.5 roku i bardzo lubi swoje imie)to wg mnie najwazniejsze, poza tym latwe do wymowienia zagranicamy od nedawna mieszkamy w Szkocji, maly wymyslil sobie zdrobnienie Marcelitoa podoba mu sie jak panie w przedszkolu mowia na niego bardziej z Francuskiego czyli przez S a nie C w srodku Odpowiedz Link Zgłoś