mankencja 04.12.05, 19:03 Spotkałam się z tym imieniem w tym serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3046157.html artykule, dokładniej tu: "Zaniepokojona możliwością zorganizowania spotkań z politykiem była już Elfryda Bielaszka, naczelniczka wydziału edukacji w Jastrzębiu. - Szkoła nie jest miejscem do tego typu działalności. Rozesłaliśmy do dyrektorów instrukcję w tej sprawie i teraz jeszcze raz o tym przypomnimy. My mówimy nasze kategoryczne "nie" - zapewnia." Co o nim sądzicie? Macie jakieś informacje na temat znaczenia, pochodzenia? Czy to nie jakaś forma Alfredy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Elfryda 04.12.05, 19:23 Elfriede to niem. forma ang. imienia Elfreda (staroang. oelf - elf + staroang. þrýð - sila, moc). Staroangielskie imie Ælfþrýð zostaklo zapomniane wraz z ydobzciem Anglii przez Normanow w 1066. zostalo na nowo okdryte z koncem XVIII wieku i rozpowszechnilo sie rowniez w Niemczech. Imie to spotykane jest czasem na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Elfryda 04.12.05, 19:25 dzięki. skojarzyłó mi się z Alfredą [nazywała się tak ciotkaq, zdrabniało się Lidka, nie wiem czemu] i z Elfriede Jelinek Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Elfryda 04.12.05, 20:41 rzeczywiscie ładne, tylko trochę nie pasuje do nazwiska Bielaszka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elfryda 04.12.05, 23:30 Moze i nieidealnie pasuje, ale nie nalezy plaakc nad rozlanym mlekime, tak przynajmniej mysle Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Elfryda 05.12.05, 08:47 tak tylko zauważam. i zazdroszczę pani Elfrydzie Bielaszce imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Elfryda 05.12.05, 16:13 Elfriede brzmi okropnie i nie lubie tego imienia w nimieckiej formie, jakkolwiek ladne by jego znaczenie nie bylo (Alfred i Elfryda maja podobne ale nie identyczne znaczenie: Alfred = ælf - "elf" + ræd - "rada"). Polska Elfryda brzmi twardo ale duzo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Elfryda 07.12.05, 16:21 Brzmi fajnie,a zwłaszcza zdrobnienie Elfa. Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: Elfryda 08.12.05, 10:43 Ma dzisiaj imieniny - oto co znalazłam w kalendarzu PWN: Elfryda Etymologia tego imienia jest germańska, pierwotnie znaczyło przypuszczalnie 'chroniona przez elfy (elfy to nadprzyrodzone istoty z mitologii germańskiej)'. Na liście polskich imion ułożonej według liczby nadań zajmuje 316. pozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elfryda 08.12.05, 16:38 Trudno powiedziec, bo licza sie jako odrebne pozycje rowniez pojedyncze nadania, przy czym im dalej w las, tym bardziej liczy sie porzadek alfabetyczny, a nie sama ilosc nadan, bo tym wiecej jest imion o tej samej ilosci nadan. Siemowit, ktory mial 4 nadania w 2001 roku i zaczyna sie na "daleka" litere alfabetu, byl na 6115 miejscu listy. To moze dac pojecie o jej dlugosci. Przy czym trzeba pamietac, ze jako odrebne imiona licza sie na tej liscie rowniez np. imiona zapisane z bledami ortograficznymi, jak Jeży czy Pałlina, oraz rozne dziwotwory - Wredzia, Szyja, Dakota etc. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Elfryda 08.12.05, 20:34 ktoś nazwał dziecko Szyja?! na jakiej podstawie? [podstawy do nadania imienia Dakota motgę sobie wyobrazic, wredzia też] Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elfryda 10.12.05, 20:03 mankencja napisała: > ktoś nazwał dziecko Szyja?! na jakiej podstawie? Trudno powiedzieć; ostatni raz to zrobiono w latach 30. Jest to zdaje się spolszczenie imienia Shia, bo podobno jest to również żydowskie imię męskie, ale nadania są żeńskie. [podstawy do nadania imienia > Dakota motgę sobie wyobrazic, wredzia też] Jakie? Dakota nie uzyskałaby pozytywnej opinii RJP, bo jest to nazwa geograficzna. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Elfryda 15.12.05, 15:14 tzn. mogę sobie wyobrazic co sklonilo rodzicow do tego Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Elfryda 15.12.05, 15:24 mankencja napisała: > tzn. mogę sobie wyobrazic co sklonilo rodzicow do tego W związku z tym jakie motywacje mógł mieć rodzic, który nadał swojemu dziecku imię Wredzia? Dakotę mogę zrozumieć, być może interesował się geografią i stąd taki pomysł, Szyja być może wzięła się z pomyłki... ale Wredzia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elfryda 14.05.06, 19:03 krupcia71 napisała: > Etymologia tego imienia jest germańska, pierwotnie znaczyło > przypuszczalnie 'chroniona przez elfy (elfy to nadprzyrodzone istoty z > mitologii germańskiej)'. Bardzo romantycznie Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Elfryda 11.06.06, 23:49 Elfryda to imię mojej chrzestnej - mówiono na nią Frida. Kiedy byłam dzieckiem bardzo mi się nie podobało. Jej mama twierdziła, że brała pod uwagę również Gertrudę((( Teraz to imię nie wywołuje już u mnie takiej niechęci, a nawet je polubiłam) Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Elfryda 09.11.06, 10:45 gaudencja napisała: > Ma charakter, trzeba przyznać. > Jeśli masz na myśli charakter mojej chrzestnej, to raczej chyba "charakterek" Niestety, trochę tego charakterku przeszło na mnie - twierdzę, e "dziedziczymy" trochę charakteru naszych chrzestnych( Mieliśmy z bratem tych samych chrzestnych - ja "poszłam" na chrzestną, brat - na chrzestnego. A jeśli chodzi o mamę mojej chrzestnej - ciocię Klarę - to była kobieta "z jajem"... Odpowiedz Link Zgłoś