theodorka 04.02.06, 13:26 Bardzo podobają mi się imiona z czątką "ea". Są to głównie: Amadea Tadea Salomea Tymotea Filea Arystea Dulcynea Astrea Oriandea oraz nieco krótsze imiona, np. Lea, Mea, Tea. A Wy co o nich sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imiona z cząstką "ea" 04.02.06, 13:30 Jednoznacznie bardzo podoba mi się Salomea, oprócz tego nieco mniej Tadea i Amadea. Reszta raczej mnie nie przekonuje. Co do Tei, to jest to zdrobnienie, a nie imię. A jakie to imię Mea? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona z cząstką "ea" 04.02.06, 13:34 gaudencja napisała: > Co do Tei, to jest to zdrobnienie, a nie imię. A jakie to imię Mea? Mea pojawiała się kiedyś na forum jako samodzielne imię. To trochę, jak Pola , tylko że w mniej kłopotliwym wydaniu (bo ani Lea, ani tym bardziej inne imiona na "ea" nie są na razie rozpowszechnione) . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona z cząstką "ea" 04.02.06, 14:03 Ale oprócz tego, ze pojawiła się na forum, to skąd się wzięła? Na pewno nie jest to imie z polskich słowników, a Behindthename tez go nie notuje. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imiona z cząstką "ea" 04.02.06, 18:45 A nie przypadkiem z sienkiewiczowskiego "W pustyni i w puszczy"?? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Nerea, Andrea 04.02.06, 13:37 Nerea - żeńska forma imienia Nereusz Andrea - żeńśka forma imienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nerea, Andrea 04.02.06, 14:04 Nerea - bardzo mi się podoba. W okolicach Salomei. Odpowiedz Link Zgłoś
kaluha Re: Nerea, Andrea 22.02.06, 19:33 przepraszam, ale Nerea kojarzy mi się z dużą nerką. a Lea ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imiona z cząstką "ea" 04.02.06, 13:59 Jest jeszcze Timea. Z krótkich bardzo podoba mi się Lea. Mea i Tea nie bardzo, choć za granicą funkcjonują jako osobne imiona. Z dłuższych: Amadea i Salomea, cały czas też zastanawiam się nad Tadeą i Timeą. Absolutnie nie podoba mi się Oriandea. I nie mogę wyobrazić sobie kogoś, kto nadaje córce imię Dulcynea . Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Imiona z cząstką "ea" 04.02.06, 14:10 Dopiszę jeszcze Leandrę i Leandra oraz Micheasza ( mojej córce bardzo się podoba Micheasz w parze z Nikazym ) Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Imiona z cząstką "ea" 04.02.06, 16:45 Istnieje jeszcze Matea - zarowno od Mateusza jak i Macieja. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imiona z cząstką "ea" 04.02.06, 18:48 Jest jeszcze Matea Salomea bezwzględnie tak, Amadea brzmi ładnie, Tadea- całkiem interesująco, Lea kojarzy mi się z gwiezdnymi wojnami, gdzieś na pograniczu "ewentualnie" są Matea i Tymotea. Reszta zdecydowanie odpada... Zwłaszcza zaś Oriandea, która brzmi bardzo obco... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Medea 04.02.06, 21:24 A jak Wam się podoba imię Medea? Spotkałam się z nim u osoby spoza Polski; nie wiem, czy polska wersja to Medea, czy może jakoś inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Medea 05.02.06, 09:21 tawananna napisała: > A jak Wam się podoba imię Medea? Bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Medea - trochę na jej temat 05.02.06, 09:34 From the Greek Μηδεια (Medeia), possibly meaning either "to ponder" or "cunning". In Greek mythology Medea was a sorceress who helped Jason gain the Golden Fleece. They were married, but eventually Jason left her for another woman. For revenge Medea slew Jason's new lover and also had her own children by Jason killed. Możliwe, że polska wersja to Medeja, ale Medea równiez może obowiązywać - tak samo, jak Astrea w formie obocznej Astreja. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Danae 05.02.06, 09:39 Imieniem nieco podobnym do imienia Medea jest Damae, imię również pochodzące z mitologii. Co prawda nie zawiera cząstki "ea", lecz "ae", ale wydaje mi się ciekawe, więc wklejam link do artykułu na Wikipedii na temat Danae. Myślę, że imię to może się podobać - brzmi bardzo ładnie, choć egzotycznie i jest trochę podobne do Dafne czy Noemi : pl.wikipedia.org/wiki/Danae Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Danae 05.02.06, 09:39 theodorka napisała: > Imieniem nieco podobnym do imienia Medea jest Damae Danae, oczywiście, wcisnęłam złą literkę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Medea 05.02.06, 11:47 Tawi, oczywiście że polska wersja to Medea W Polsce jest niechętnie nadawane - wiadomo, dzieciobójczyni (choc imię piękne), ale za to już np. w Gruzji, która chętnie przyznaje się do Jazona i Argonautow, można spotkać Medee cześciej. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Medea 05.02.06, 11:59 gaudencja napisała: > Tawi, oczywiście że polska wersja to Medea W Polsce jest niechętnie > nadawane - wiadomo, dzieciobójczyni (choc imię piękne), ale za to już np. w > Gruzji, która chętnie przyznaje się do Jazona i Argonautow, można spotkać Medee > > cześciej. > Ja poznalam Niemke o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Medea 05.02.06, 13:34 > Tawi, oczywiście że polska wersja to Medea Kompletnie nie skojarzyłam z mitologią ) > W Polsce jest niechętnie > nadawane - wiadomo, dzieciobójczyni (choc imię piękne) Myślę, że raczej jest po prostu mało znane - nie zakładałabym znakomitej znajomości mitologii ), mnie w ogóle się z Jazonem nie skojarzyła . > ale za to już np. w > Gruzji, która chętnie przyznaje się do Jazona i Argonautow, można spotkać > Medee > cześciej. Trafiłaś . Medea, którą poznałam, jest pochodzenia gruzińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Altea, Amfitea 05.02.06, 09:45 Znalazłam jeszcze Alteę. Altea - w mitologii greckiej córka Thestiosa, siostra Ledy, żona Ojneusa, matka Meleagra. Jednak nie była zbyt szczęśliwą postacią w mitologii - popełniła samobójstwo. Z tej serii jest jeszcze Amfitea, ale to chyba się za bardzo z amfiteatrem kojarzy Za to zdrobnienie Tea bardzo pasuje . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Altea, Amfitea 05.02.06, 11:46 Altea to kolejne imię z tej serii, które mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Altea, Amfitea 05.02.06, 13:35 > Z tej serii jest jeszcze Amfitea, ale to chyba się za bardzo z amfiteatrem > kojarzy Aż się chce dokończyć po cichu -tr . Imię dla braciszka ). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Antyklea 05.02.06, 09:54 Antyklea - w mitologii greckiej matka Odyseusza, córka Autolika, wnuczka Hermesa. Brzmi zupełnie, jak Antygona . Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Imiona z cząstką "ea" 05.02.06, 13:40 Altea kojarzy mi się jedynie z naszym samochodem (seat altea). Podoba mi się Salomea, Arystea i Oriandea. Odpowiedz Link Zgłoś
alija4 Re: Imiona z cząstką "ea" 07.02.06, 16:57 Wczoraj na cmentarzu znalazlam: Olea i - chociaz nie a'propos, ale b. mi sie spodobalo - Hulda Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Imiona z cząstką "ea" 16.07.06, 10:29 Uważam, że te imiona sa jak orchidEA: pełne majestatu, dumy i piękna. Ja jednak wolę stokrotki Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Imiona z cząstką "ea" 13.12.06, 14:25 Podobają mi się Arystea i Leandra (mozna zdrabniać Lea). Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Imiona z cząstką "ea" 13.12.06, 22:01 Nie pojawiła się chyba jeszcze na tej liście Antea... A może któraś z was wie - czy funkcjonuje jakieś spolszczenie imienia Boadicea/Boudicca? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona z cząstką "ea" 13.12.06, 22:04 Pobieżnie rzucając okiem - chyba spolszczenie najbardziej spolszczone to Budyka? pl.wikipedia.org/wiki/Boudika Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Imiona z cząstką "ea" 13.12.06, 22:57 Budyka zdecydowanie nie podoba się. Oj, bardzo zdecydowanie nie podoba się. Uczyłam się o tej bohaterce wyłącznie po angielsku i jakoś nie przyszło mi do głowy sprawdzić, jak też ona po polsku Boadicea jest sto razy lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Imiona z cząstką "ea" 10.05.07, 23:11 To ja dorzucę spotykane w Niemczech: Rabea i Tabea. Znam też małą Matteę, rówieśniczkę mojej córki oraz dorosłą Arameę. Ale nie podobają mi się wcale, może ta Aramea najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Imiona z cząstką "ea" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:47 Andrea Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Imiona z cząstką "ea" 14.10.07, 22:25 Jesli chodzi o moj gust, to wszystkie bez wyjatku sa dla mnie brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Imiona z cząstką "ea" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 19:56 Świetne są te imionka bardzo lubię wlasnie takie z koncowka - ea...ŚWIETNE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 21:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Imiona z cząstką "ea" 01.01.09, 19:46 Prawie wszystkie bardzo ładne. Pozdrawiam, B-EA-ta Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Imiona z cząstką "ea" 02.01.09, 12:48 Salomea mi się podoba. Czy Mea nie powstało jako skrót Salomei? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Imiona z cząstką "ea" IP: 151.54.101.* 30.05.09, 13:41 Ostatnio rzucilo i sie w oczy: Filotea, zlozenie odwrotne imienia Teofila. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Imiona z cząstką "ea" 27.10.09, 14:20 mam 2 kolezanki na studiach (w DE): Tabea (pol. Tabita, biblijne) i Svea ciekawe bardzo podoba mi sie Linnea, ale moja narzeczony je odrzucil pozdrawiam Kwiecienka Z Imionami Odpowiedz Link Zgłoś
aagje Re: Imiona z cząstką "ea" 14.06.10, 10:56 Jeszcze jakoś na początku lat 90-tych spotkałam się z imieniem Bartolomea. Odpowiedz Link Zgłoś