abiela 03.04.06, 10:49 Byl juz taki watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12311441&wv.x=2&a=12311441 Ostatnio bardzo mi sie podoba to imie, a Wam? Nadalybyscie je w PL? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Magnus 03.04.06, 13:24 Też mi się podoba Ale nie nadałabym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Magnus 03.04.06, 17:05 Nie nadalabym ani w Pl ani w Niemczech.Wyjatkowo mi sie nie podoba , kojarzy mi sie grubym, oslinionym buldogiem. Nie pytajcie mnie dlaczego-nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magnus 03.04.06, 17:32 Nadal mam te same skojarzenia, co kiedyś, tzn. cytuję: "Magnus, hm, kojarzy mi się z lodami Magnum, a od tego prosta droga przez reklamę do skojarzeń erotycznych (za przeproszeniem, sugeruje mi to niezwyczajne parametry właściciela imienia, jeśli już mam być dosadna; tym bardziej, że oznacza zdaje się po prostu "wielki")" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14334227&a=14334557 Idąc tą drogą, nie rozważałabym go dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magnus 03.04.06, 21:52 Niezupelnie, w jezykach staroskandynawskich oznacza czlowieka i wymawia sie je Ma:nus (np. nastepca tronu Norwegii nazywa sie fonetycznie Hokon Ma:nus, a jego niedawno urodzony synek to Sverje Magnus, co oznacza Dziki Czlowiek)). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Magnus 03.04.06, 22:19 annajustyna napisała: > Niezupelnie, w jezykach staroskandynawskich oznacza czlowieka i wymawia sie je > Ma:nus Skad czerpiesz te informacje? Magnus pochodzi od lacinskiego slowa magnus - wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magnus 03.04.06, 22:33 Znam lacine)). W Niemczech (tu jest prawdziwy szal na punkcie rodow panujacych) sa nawet specjalne gazetki o rodach krolewskich. I wlasnie tak wyjasniono te imiona... Tez sie zdziwilam, bo czlowiek np. we wspolczesnym dunskim to mand (czyt. man), ale wiadomo, ze slownictwo zmienne jest)). Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Magnus 04.04.06, 00:07 annajustyna napisała: > Znam lacine)). W Niemczech (tu jest prawdziwy szal na punkcie rodow > panujacych) sa nawet specjalne gazetki o rodach krolewskich. A te gazetki to przez kogo redagowane są? Z ciekawości pytam. M. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 00:10 Akurat, co do znaczenia imienia Magnus byla cytowana Mette-Marit, wiec zakladam, ze nie wymyslono sobie tego cytatu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magnus 04.04.06, 17:04 Słabo rozumiem norweski, ale mam wrażenie, że tu jest napisane, iż jest to imię pochodzenia łacińskiego... A Mette-Marit wyglada na sympatyczną osobę, leczy czy jest również ekspertem od onomastyki? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 17:22 Chodzi mi po glowie taka zagadka: jezeli imie Magnus faktycznie pochodziloby od lacinskiego magnus, to czemu imie to nie wystepuje (o ile mi wiadomo)w krajach romanskojezycznych? Od kiedy Skandynawowie sa takimi romanofilami))? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Magnus 04.04.06, 17:31 Imie faktycznie pochodzi od lacinskiego "magnus" i oznacza "wielki". Gdzie znalazlas informacje,ze pochodzi od slowa "man"?Podaj zrodlo.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Magnus 04.04.06, 17:49 A ten Sverre Magnus to mi nijak na "dzikiego czlowieka" nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Magnus 04.04.06, 18:23 annajustyna napisała: > Chodzi mi po glowie taka zagadka: jezeli imie Magnus faktycznie pochodziloby od > lacinskiego magnus, to czemu imie to nie wystepuje (o ile mi wiadomo)w krajach > romanskojezycznych? Od kiedy Skandynawowie sa takimi romanofilami))? Bo rozne imiona popularyzuja sie na roznych obszarach. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Magnus 04.04.06, 18:22 annajustyna napisała: > Znam lacine)). W Niemczech (tu jest prawdziwy szal na punkcie rodow > panujacych) sa nawet specjalne gazetki o rodach krolewskich. I wlasnie tak > wyjasniono te imiona... Tez sie zdziwilam, bo czlowiek np. we wspolczesnym > dunskim to mand (czyt. man), ale wiadomo, ze slownictwo zmienne jest)). No ale chyba nie ufasz tym gazetkom????? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 18:59 Podchodze do informacji tam zawartych z przymruzeniem oka. Jak znajde cos na temat tradycji imienia Magnus w Norwegii (moze przez jakiegos swietego?), to zalacze. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 19:06 Na razie znalazlam tylko to, ale wciaz nie wiadomo, czemu akurat to imie sie zupelnie zeskandynawiczylo... kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=132119 Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Magnus 04.04.06, 19:44 annajustyna napisała: > Podchodze do informacji tam zawartych z przymruzeniem oka. Jak znajde cos na > temat tradycji imienia Magnus w Norwegii (moze przez jakiegos swietego?), to > zalacze. Raczej chodzi o dynastie krolewska: de.wikipedia.org/wiki/Magnus Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 19:48 To jest oczywiste... Tylko skad dynastia zazerpnela to imie? Muisal byc jakis wzor (moralny)... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Magnus 04.04.06, 21:28 annajustyna napisała: > To jest oczywiste... Tylko skad dynastia zazerpnela to imie? Muisal byc jakis > wzor (moralny)... Cytuje z linku, ktory Ci podalam: Magnus I., Nebenname: der Gute, (*um 1024; † 25. Oktober 1047) war König von Norwegen 1035-1047 und König von Dänemark 1042-1047. Der uneheliche Sohn König Olaf Haraldssons, des Heiligen, wurde im Jahre 1035 aus Novgorod, wo er seit dem Jahre 1028 am Hof des Kiever Fürsten Jaroslav I. erzogen wurde, von den Adligen, die Jahre zuvor seinen Vater in der Schlacht von Stiklestad getötet hatten, nach Norwegen zurückgeholt und zum König erhoben, nachdem König Knut von Dänemark und England, bisheriger Oberkönig Norwegens, gestorben war. ___Er wurde nach Carolus Magnus, Karl d. Großen benannt, was ein Licht auf die Ideale in der Umgebung seines Vaters wirft._____ Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 21:31 Super, czyli pierwowzorem byl Charlemagne - Slowianie z imienia ukuli okreslenie wladcy (Karol - korol - krol), a Skandynawowie z przydomku zrobili imie... Bardzo ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Magnus 04.04.06, 23:53 Pierwszy Magnus w dziejach korony norweskiej był synem św. Olafa II, przy czym wcześniej to imię u Ynglingów nie występowało. Przypuszczam, że będąc dzieckiem nieślubnym nie dostał tradycyjnego dla dynastii imienia - Harald, Hakon, Eryk, Olaf. Być może na swój sposób ojciec marzył o wielkości syna, a ponieważ gorliwie Norwegię chrystianizował i łacinizował, nadano dziecku imię Magnus. Równie dobrze mogła zadecydować o tym tradycja rodzinna matki MagnusaI. Zastanawiający jest fakt, że wszyscy królowie Norwegii o dalszych numerach porządkowych o tym imieniu, również nie pochodzili z legalnych związków - wyjątkiem jest Magnus V. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magnus 01.09.06, 22:48 martuszkaw napisała: Być może na swój sposób ojciec marzył o wielkości syna, a ponieważ > gorliwie Norwegię chrystianizował i łacinizował, nadano dziecku imię Magnus. To mi przypomina historię o ojcu, który nadał synowi imię Winner (w Stanach). Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Magnus 02.09.06, 08:49 Imię bardzo mi się podoba. Brzmi mocno i zdecydowanie, ale jednocześnie ciepło, a w dodatku ta szczypta magii Również kojarzy mi się z krajami skandynawskimi. Bohaterem jednych z najulubieńszych książeczek z mojego dzieciństwa był właśnie Magnus (chyba było kilka części, pamiętam, że miałam m.in. tom "Magnus i wiewiórka", świetne ilustracje Flisaka). W polskich realiach to imię brzmiałoby chyba całkiem nieźle i wcale nie za bardzo "skandynawsko", co mnie trochę razi w przypadku np. Olafa. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Magnus 02.09.06, 23:34 mi sie zle kojarzy - jak ...za przepropszeniem "aunus" (kto nie wie co to znaczy niech spawdzi w slowniku łac. ) Odpowiedz Link Zgłoś