03.04.06, 10:49
Byl juz taki watek:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12311441&wv.x=2&a=12311441
Ostatnio bardzo mi sie podoba to imie, a Wam? Nadalybyscie je w PL?
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Magnus 03.04.06, 13:24
      Też mi się podoba smile Ale nie nadałabym dziecku.
      • astomi25 Re: Magnus 03.04.06, 17:05
        Nie nadalabym ani w Pl ani w Niemczech.Wyjatkowo mi sie nie podoba , kojarzy mi
        sie grubym, oslinionym buldogiem. Nie pytajcie mnie dlaczego-nie wiemsmile
        • gaudencja Re: Magnus 03.04.06, 17:32
          Nadal mam te same skojarzenia, co kiedyś, tzn. cytuję:
          "Magnus, hm, kojarzy mi się z lodami Magnum, a od tego prosta droga przez
          reklamę do skojarzeń erotycznych (za przeproszeniem, sugeruje mi to
          niezwyczajne parametry właściciela imienia, jeśli już mam być dosadna; tym
          bardziej, że oznacza zdaje się po prostu "wielki")"
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14334227&a=14334557

Idąc tą drogą, nie rozważałabym go dla dziecka wink
          • annajustyna Re: Magnus 03.04.06, 21:52
            Niezupelnie, w jezykach staroskandynawskich oznacza czlowieka i wymawia sie je
            Ma:nus (np. nastepca tronu Norwegii nazywa sie fonetycznie Hokon Ma:nus, a jego
            niedawno urodzony synek to Sverje Magnus, co oznacza Dziki Czlowiekwink)). Pzdr!
            • abiela Re: Magnus 03.04.06, 22:19
              annajustyna napisała:

> Niezupelnie, w jezykach staroskandynawskich oznacza czlowieka i wymawia sie je
              > Ma:nus

Skad czerpiesz te informacje? Magnus pochodzi od lacinskiego slowa magnus - wielki.
              • annajustyna Re: Magnus 03.04.06, 22:33
                Znam lacinewink)). W Niemczech (tu jest prawdziwy szal na punkcie rodow
                panujacych) sa nawet specjalne gazetki o rodach krolewskich. I wlasnie tak
                wyjasniono te imiona... Tez sie zdziwilam, bo czlowiek np. we wspolczesnym
                dunskim to mand (czyt. man), ale wiadomo, ze slownictwo zmienne jestsmile)).
                • martuszkaw Re: Magnus 04.04.06, 00:07
                  annajustyna napisała:

> Znam lacinewink)). W Niemczech (tu jest prawdziwy szal na punkcie rodow
                  > panujacych) sa nawet specjalne gazetki o rodach krolewskich.

A te gazetki to przez kogo redagowane są? Z ciekawości pytam. M.
                  • annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 00:10
                    Akurat, co do znaczenia imienia Magnus byla cytowana Mette-Marit, wiec zakladam,
                    ze nie wymyslono sobie tego cytatu...
                    • gaudencja Re: Magnus 04.04.06, 17:04
                      Słabo rozumiem norweski, ale mam wrażenie, że tu jest napisane, iż jest to
                      imię pochodzenia łacińskiego... A Mette-Marit wyglada na sympatyczną osobę,
                      leczy czy jest również ekspertem od onomastyki?
                      • annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 17:22
                        Chodzi mi po glowie taka zagadka: jezeli imie Magnus faktycznie pochodziloby od
                        lacinskiego magnus, to czemu imie to nie wystepuje (o ile mi wiadomo)w krajach
                        romanskojezycznych? Od kiedy Skandynawowie sa takimi romanofilamiwink))?
                        • aka10 Re: Magnus 04.04.06, 17:31
                          Imie faktycznie pochodzi od lacinskiego "magnus" i oznacza "wielki".
                          Gdzie znalazlas informacje,ze pochodzi od slowa "man"?Podaj zrodlo.Pozdrawiam.
                          • annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 17:42
                            Zrodlo powyzej, byc moze mylne...
                            • aka10 Re: Magnus 04.04.06, 17:49
                              A ten Sverre Magnus to mi nijak na "dzikiego czlowieka" nie pasuje sad
                        • abiela Re: Magnus 04.04.06, 18:23
                          annajustyna napisała:

> Chodzi mi po glowie taka zagadka: jezeli imie Magnus faktycznie pochodziloby od
                          > lacinskiego magnus, to czemu imie to nie wystepuje (o ile mi wiadomo)w krajach
                          > romanskojezycznych? Od kiedy Skandynawowie sa takimi romanofilamiwink))?

Bo rozne imiona popularyzuja sie na roznych obszarach.
                • abiela Re: Magnus 04.04.06, 18:22
                  annajustyna napisała:

> Znam lacinewink)). W Niemczech (tu jest prawdziwy szal na punkcie rodow
                  > panujacych) sa nawet specjalne gazetki o rodach krolewskich. I wlasnie tak
                  > wyjasniono te imiona... Tez sie zdziwilam, bo czlowiek np. we wspolczesnym
                  > dunskim to mand (czyt. man), ale wiadomo, ze slownictwo zmienne jestsmile)).

No ale chyba nie ufasz tym gazetkom?????
                  • annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 18:59
                    Podchodze do informacji tam zawartych z przymruzeniem oka. Jak znajde cos na
                    temat tradycji imienia Magnus w Norwegii (moze przez jakiegos swietego?), to
                    zalacze.
                    • annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 19:06
                      Na razie znalazlam tylko to, ale wciaz nie wiadomo, czemu akurat to imie sie
                      zupelnie zeskandynawiczylo...

kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=132119
                    • abiela Re: Magnus 04.04.06, 19:44
                      annajustyna napisała:

> Podchodze do informacji tam zawartych z przymruzeniem oka. Jak znajde cos na
                      > temat tradycji imienia Magnus w Norwegii (moze przez jakiegos swietego?), to
                      > zalacze.

Raczej chodzi o dynastie krolewska:
                      de.wikipedia.org/wiki/Magnus
                      • annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 19:48
                        To jest oczywiste... Tylko skad dynastia zazerpnela to imie? Muisal byc jakis
                        wzor (moralny)...
                        • abiela Re: Magnus 04.04.06, 21:28
                          annajustyna napisała:

> To jest oczywiste... Tylko skad dynastia zazerpnela to imie? Muisal byc jakis
                          > wzor (moralny)...

Cytuje z linku, ktory Ci podalam:

Magnus I., Nebenname: der Gute, (*um 1024; † 25. Oktober 1047) war König von
                          Norwegen 1035-1047 und König von Dänemark 1042-1047.

Der uneheliche Sohn König Olaf Haraldssons, des Heiligen, wurde im Jahre 1035
                          aus Novgorod, wo er seit dem Jahre 1028 am Hof des Kiever Fürsten Jaroslav I.
                          erzogen wurde, von den Adligen, die Jahre zuvor seinen Vater in der Schlacht von
                          Stiklestad getötet hatten, nach Norwegen zurückgeholt und zum König erhoben,
                          nachdem König Knut von Dänemark und England, bisheriger Oberkönig Norwegens,
                          gestorben war. ___Er wurde nach Carolus Magnus, Karl d. Großen benannt, was ein
                          Licht auf die Ideale in der Umgebung seines Vaters wirft._____
                          • annajustyna Re: Magnus 04.04.06, 21:31
                            Super, czyli pierwowzorem byl Charlemagne - Slowianie z imienia ukuli okreslenie
                            wladcy (Karol - korol - krol), a Skandynawowie z przydomku zrobili imie...
                            Bardzo ciekawe...
                            • martuszkaw Re: Magnus 04.04.06, 23:53
                              Pierwszy Magnus w dziejach korony norweskiej był synem św. Olafa II, przy czym
                              wcześniej to imię u Ynglingów nie występowało. Przypuszczam, że będąc dzieckiem
                              nieślubnym nie dostał tradycyjnego dla dynastii imienia - Harald, Hakon, Eryk,
                              Olaf. Być może na swój sposób ojciec marzył o wielkości syna, a ponieważ
                              gorliwie Norwegię chrystianizował i łacinizował, nadano dziecku imię Magnus.
                              Równie dobrze mogła zadecydować o tym tradycja rodzinna matki MagnusaI.

Zastanawiający jest fakt, że wszyscy królowie Norwegii o dalszych numerach
                              porządkowych o tym imieniu, również nie pochodzili z legalnych związków -
                              wyjątkiem jest Magnus V. Pozdrawiam M.
                              • gaudencja Re: Magnus 01.09.06, 22:48
                                martuszkaw napisała:

Być może na swój sposób ojciec marzył o wielkości syna, a ponieważ
                                > gorliwie Norwegię chrystianizował i łacinizował, nadano dziecku imię Magnus.

To mi przypomina historię o ojcu, który nadał synowi imię Winner (w Stanach).
    • lirael Re: Magnus 02.09.06, 08:49
      Imię bardzo mi się podoba. Brzmi mocno i zdecydowanie, ale jednocześnie ciepło,
      a w dodatku ta szczypta magii smile Również kojarzy mi się z krajami
      skandynawskimi.
      Bohaterem jednych z najulubieńszych książeczek z mojego dzieciństwa był właśnie
      Magnus (chyba było kilka części, pamiętam, że miałam m.in. tom "Magnus i
      wiewiórka", świetne ilustracje Flisaka).
      W polskich realiach to imię brzmiałoby chyba całkiem nieźle i wcale nie za
      bardzo "skandynawsko", co mnie trochę razi w przypadku np. Olafa.
      Serdeczności.
      • paulina.galli Re: Magnus 02.09.06, 23:34
        mi sie zle kojarzy - jak ...za przepropszeniem "aunus" (kto nie wie co to
        znaczy niech spawdzi w slowniku łac. ) smile
        • olianka Re: Magnus 02.09.06, 23:41
          Kojarzy mi się z Renault Magnum (tir).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.