krzysia2 21.09.06, 18:34 To obecnie bardzo rzadkie (mimo wracającej mody na "dawne" imiona),a moim zdaniem piękne, imię. Zastanawiam się czy w Waszym otoczeniu są jakieś małe Cecylie i co sądzicie o tym imieniu? Ciekawi mnie dlaczego wracają Stasie, Franki, Zosie, a własciwie nie ma małych Celinek (bądź jak kto woli Cecylek) Ja mam do niego ogromny sentyment, gdyż takie imie nosiła moja ukochana babcia. Tak też zamierzam dać na drugie imię mojej przyszłej córce (jeśli będę ją mieć) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Cecylia 21.09.06, 21:40 Bardzo mi się podoba, wydaje mi się, że były już wątki o Cecylii i Celinie, prosze skorzystaj z wyszukiwarki. Nie znam żadnej małej Cecylii. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Cecylia 21.09.06, 23:22 na przyklad tu - moj niedawny watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=46862555&a=46862555 Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Cecylia 22.09.06, 09:35 imię bardzo mi się podoba, ale wolę wymowę bardziej zfrancuziałą, typu se-syli od cecylia Ale imię dla mnie bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cecylia 22.09.06, 14:43 Wymowa prawdziwie sfrancuziała to sesil, z wąskim e i akcentem na druga sylabę. Bo też i imię pisze się jako Cécile. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia67 Re: Cecylia 22.09.06, 09:39 Imię Cecylia mi się nie podoba, ale Celina brzmi fajnie, znam Celinę , mówią do niej Celinka, lub Calineczka, ale to tylko jedna mała otem znam tylko 3 osoby dorosłe z tym imieniem, czyli wniosek imię rzadkie a ładnie brzmiące Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia67 Re:PS. 22.09.06, 09:41 PS. Celina jest imienie wychodzącym od łacińmskiego słowa Celium czyli niebo, Celina - niebiańska patronką jest św. Celina wdowa, patronka ogniska domowego. Tak podają żywoty świętych które mam Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Cecylia 22.09.06, 09:42 ja znam bliżniaczki Joannę i Celinę mają ok 15 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysia2 Re: Cecylia 22.09.06, 11:59 Macie racje, były juz wątki o Cecylii. Wczesniej tego nie sprawdziłam ,za co przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Cecylia 22.09.06, 12:29 Zanm 2 Cecylie w wieku powyżej 40- stu lat. Na jedną mówią Cecylka, a na drugą Celinka. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Cecylia 22.09.06, 12:37 Mam babcię Cecylię - mówiło sie na nią w młodości Cela, Cesia. U moich znajomych jest natomiast nastoletnia Cecylia. Dziewczynka parę lat temu raczej nie lubiła swojego imienia, miala żal do rodziców, zwłaszcza, że siostra ma na imię Ewa. W szkole podobno zdarzało się, że wołali na nią Cycek. Nie wiem jak jest teraz, czy polubiła imię czy nie - nie mam z nią za bardzo kontaktu. Rodzice mówią na nią Cela, Celka. Odpowiedz Link Zgłoś