25.07.07, 16:23
co sądzicie o tym imieniu? nazwałybyście tak córeczkę? czy nie jest wg was
zbyt "karkołomne" w wymowie ?? bardzo jestem ciekawa Waszych opinii...
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Leonia 25.07.07, 16:29
      Ogromnie mi się podoba! Sama chciałabym mieć tak na imię!
    • das.krokodil Re: Leonia 25.07.07, 16:29
      Moim zdaniem jest bardzo ładne i owszem, nazwałabym tak córeczke. mała Leonka,
      leosia - super smile
      • illka1 Re: Leonia 25.07.07, 16:40
        przeglądałam statystyki B. Górnego i ku mojemu zdiwieniu nie ma tam w ogóle
        imienia Leonia... (Letycji też nie znalazłam) czyżby od 2004 nikt w Warszaiwe
        nie nadał córeczce tego imienia??? i dlaczego?? co sądzicie?
    • bo775 Re: Leonia 25.07.07, 17:03
      Jestem na TAK!!!!
      • das.krokodil Re: Leonia 25.07.07, 18:21
        Zobacz na dole, gdzieś był taki wątek z oficjalnymi danymi z warszawskiego USC,
        te dane Górnego nie są oczywiście w 100% wiraygodne. Niemniej jednak, nie
        przeszkadzałby mi fakt, że moje dziecko nie ma żadnego imiennika w Warszawie,
        wręcz przeciwnie. Imie mojej córeczki wystąpiło wg Górnego 1 raz w ciągu tych
        kilku lat (ja w Warszawie nie mieszkam) i wcale mi to nie przeszkadza. Leonia
        to piękne i subtelne imię, bardzo mi się spodobało smile
    • gaudencja Re: Leonia 25.07.07, 21:18
      Od dawna należy do moich ulubionych, jest też dość często nadawana obecnie na
      Zachodzie, co oznacza, że może do nas przyjść stamtad. Śmiało nazwałabym tak
      córeczkę, a zdrabniała do Leonki, Lei, Leny.
    • nati_28 Re: Leonia 25.07.07, 23:55
      Ładne imię, podobnie jak Leontyna czy Leokadia. Wszystkie trzy podobają mi się.
      • illka1 Re: Leonia 26.07.07, 13:28
        Dziękuję za wszystkie opinie (same pozytywne). Biorę je pod uwagę dla
        potencjalnej córeczki (płci dzidziusia jeszcze nie znam) ale moim zdaniem ma
        jedną wadę: brzmi jakby troszkę niepoważnie.... co myslicie? nie mogę sobie
        wyobrazić dorosłej kobiety przedstawiajacej się Leonia.... Dla córki miałam dwa
        inne typy Lena i Inga, jednak Inga odwidziała się mężowi a Lena staje się coraz
        bardziej popularna więc szukam czegoś innego, może macie jeszcze jakieś pomysły?
        • bonkreta Re: Leonia 26.07.07, 13:48
          Leonia brzmi niepoważnie? Dla mnie brzmi wręcz dostojnie wink
        • olianka_awaryjna Re: Leonia 26.07.07, 14:03
          Lena brzmi natomiast niesamowicie zdrobnieniowo i to raczej ona nie pasuje
          dorosłej osobie smile
    • kleine.hexe Re: Leonia 26.07.07, 13:35
      Nie wiedzialam, ze takie imie istnieje. Ale brzmi dosc ladnie
    • Gość: Dee Re: Leonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:51
      Niezbyt podoba mi sie imie Leon, a Leonia kojarzy mi sie z nim scisle. Ja bym
      nie nadała tak dziecku na imie.
      • das.krokodil Re: Leonia 26.07.07, 13:54
        Leonia brzmi bardzo dostojnie moim zdaniem. Lena przy niej wypada bardzo blado.
        • gaudencja Re: Leonia 26.07.07, 23:38
          das.krokodil napisała:

> Leonia brzmi bardzo dostojnie moim zdaniem. Lena przy niej wypada bardzo
          blado.

Tak też i ja uważam. Leonia łączy współczesny wdzięk i staroświecki urok. Lena
          to nowomoda, hit sezonu, imię, po którym będzie można poznać rocznik noszącej
          je osoby.
          • ksawmama Re: Leonia 22.06.14, 22:29
            najpiekniejsze damskie imie jak dla mnie. jak bedzie mi jeszcze dane posiadac coreczke to tak bedzie miala na imie.
            • iziula1 Re: Leonia 22.06.14, 22:49
              Leonia ładne imię z klasą.

Ciekawe czy autorka wątku nazwała tak córkę ?
    • liliowewzgorze Re: Leonia 23.06.14, 17:22
      podoba mi się.
    • lily-beth Re: Leonia 24.06.14, 11:05
      Bardzo mi się podoba, ale właśnie wydaje mi się karkołomne w wymowie, łatwo byłoby mi wołać do dziecka Leonka lub Leośka, ale pełna wersja jakoś mi z trudem wychodzi, nie wspominając już o wołaczu. Na "szczęście" nie będę mieć tego problemu, bo mąż się na Leonię nie zgadza...
    • vi0let Re: Leonia 28.06.14, 15:50
      Kiedyś niezbyt mi się podobało, ale ostatnio przebywałam w nadniemeńskim towarzystwie wink i patrzę na nie łaskawszym okiem. Może jeszcze sama bym go nie nadało, ale u kogoś bardzo ok.
    • niwius Re: Leonia 28.06.14, 22:58
      Bardzo lubię to imię. Spodobało mi się od razu, kiedy natknęłam się na nie w pewnej niemieckiej powieści lata temu, wtedy nie wiedziałam, że takie istnieje. Nie podoba mi się zdrobnienie Leonka.
    • agjato Re: Leonia 28.06.14, 23:02
      Bardzo mi się podoba. Spokojnie mogłabym tak nazwać córkę.
    • stokrotka_96 Re: Leonia 19.06.19, 22:12
      A co myślicie o zdrobnieniu Leonia (czyt. leońa, jak Ania) od Eleonory?
      • abiela Re: Leonia 19.06.19, 23:30
        stokrotka_96 napisał(a):

> A co myślicie o zdrobnieniu Leonia (czyt. leońa, jak Ania) od Eleonory?

Ja bym raczej zdrobniała do Loni, ale kto ci zabroni do Leonii?
        • stokrotka_96 Re: Leonia 19.06.19, 23:41
          Mnie Lonia też się bardzo podoba smile.

Gdybym miała Eleonorę, to używałabym na co dzień: Loni, Leoni (przez "ń", nie "nj"), Lonki, może Leonki. Czasem pieszczotliwie mogłabym córkę nazwać Leonorką lub Lenorką. Chciałabym też używać imienia w pełnej formie, bo brzmi przecudownie. Kojarzy mi się z kobietą z klasą.
    • chayah Re: Leonia 01.11.20, 20:32
      Bardzo ładne imię wink
      • chayah Re: Leonia 03.11.20, 15:23
        Zmieniam zdanie: postać z serialu, który dziś oglądałam, na razie nieco "obrzydziła" mi Leonię sad
    • boy_named_sue Re: Leonia 03.11.20, 13:48
      znam jedną, ma ok. 1,5 roku, pasuje idealnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.