camel_3d imie urlopowe.... 29.10.07, 16:20 CO do ciekawych imion. na lotnisku rzucila mi sie grupa Polakow w oczy. Ogolnie calkiem sympatyczni. Ubrani normalnie ip. Wsrd nich rodzina - mama, tata i 2 dzieci. Od razu widac, ze rodzina szczekowa Niby wyzsza sfera, ale w zasadzie po zachownaiu i ubraniu mozna rozpoznac. No i kolej na dzieci. Dziewczynka: Agatonika (wolali na nia Aga..) Chlopiec: Gorgoniusz (na niego wolali Gorg) ) Nie omieszkalem zapytac co to za imiona.. wiec oboje spedzaja dosc czesto wakacje na krecie i sa to imona greckie... Przytoczylbym wam nazwisko..ale tek niestety tu nie wolno robic.. wiec dodam, ze bylo bardzo niepaskujac.. cos na poziomie warzywno-owocowym dajmy na to Agatonika Maliowska.. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 30.10.07, 18:06 a co macie do Imienia Aleks? Syn moj ma tak na imie, w metryce Aleksy , wolamy w zdrobnieniu Aleks, jest to imie od dawna wystepujace w Polsce (moj niezyjacy od 20 lat wujek mial tez takie imie) . Fakt niektore imiona sa kiczowate ale zastanowcie sie troche jak krytykujecie nad znaczeniem i pochodzeniem imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 31.10.07, 09:09 nie wiem, mnie akurat aleksy sie podoba...ale aleks bardziej kojarzy mi sie chyba z aleksandrem, ktore tez jest calkiem ok. > a co macie do Imienia Aleks? Syn moj ma tak na imie, w metryce Aleksy , wolamy > w > zdrobnieniu Aleks, jest to imie od dawna wystepujace w Polsce (moj niezyjacy o > d > 20 lat wujek mial tez takie imie) . Fakt niektore imiona sa kiczowate ale > zastanowcie sie troche jak krytykujecie nad znaczeniem i pochodzeniem imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lplonka Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 15:13 W zasadzie masz rację, ja bym tylko unikał zbyt mocnych słów... "Prostak" też człowiek. Ja bym raczej powiedział, że imiona są pretensjonalne. No i nie nadałbym swym dzieciom takich. Chyba, że ktoś bardzo poważnie rozważa wyjazd na zawsze za granicę. Ale i nawet wtedy - jakoś tak "łyso" ) Pozdrawiam, Lehó www.boost.i15.eu/przedpokoj Odpowiedz Link Zgłoś
maka005 Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 15:18 hym tak w zasdzie planuje wyjazd do włoch ale teraz a trzy lata temu jak urodziła się nastusia niemiałam czegoś takiego w planach!!nawet mi do głowy nieprzyszło coś takiego.a terez się wszysko zmieniło.a co do rajsy to jak narazie wciąży niejestem ale poprostu podoba mi się samo z siebie i jak niedam na pierwsze imie to na drugie na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
jummymami Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 15:29 nadanie dziecku imiona jest indywidualna sprawa kazdego z rodzicow, mieszkam za granica i moje corki maja imiona takie jakie mnie sie podobaly a nie obcym ludziom, sa imiona ktore podobaja mi sie mniej lub wiecej, natomiast nie wiedzialam ze nadaje sie imie wedlug "klasy " sa imona ktore sa roznego pochodzenia imiona typowe dla czarnych ale nie dla roboczej czy inteli.klasy to smieszne co niektorzy pisza, np Marta jest w polsce czestym imieniem a pochodzi z anglii..Maja latin greek Ula irish itd wiec buuu badzcie powazniejsi.... Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 15:39 A przeczytaj "Freakonomię" (Levitt, Dubner), zwłaszcza rozdział o imionach, i wtedy mów, kto jest mało poważny Odpowiedz Link Zgłoś
maka005 Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 15:41 jummymami to co myślisz o rajsa???? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 16:48 pochodzi od niemieckiego slowa Reis? Wymawia sie Rajs... RYZ.. czyzbys chciala nazwac corky, Ryza? )) Zdaje sie ze to imie w wersji polskiej pisze sie Raisa.. ale nie wiem. > jummymami to co myślisz o rajsa???? Odpowiedz Link Zgłoś
jummymami Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 18:42 no tak reis to ryz (niemiecki) a moze reise- podroz (niemiecki)a Rajsa to nie wiem tak raczej na imie nie dala bym mojemu dziecku ale jak sie komus podoba ;D a Ryza to nazwa na poakowaniu ryzu jak knorr przyprawy itd ;D dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 22:02 maka005 napisała: > jummymami to co myślisz o rajsa???? a co to Cie własciwie obchodzi? Jak Ci sie to imie podoba to w czym problem?? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d jummymami - czegos nie zrozumialas... 05.11.07, 16:46 nie chodzi o nadawanie dziecku imiona wedlug klasy, tylko to, ze pewne klasy spoleczne nadaja dzieciom pewien typ imion, czasem nawet nie wiedzac jak sie je pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
jummymami Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 15:33 Jona (hebrew) stary testament i Biblia odpowiednik Jonah czeste w USA maz mowil Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 16:50 jummymami napisała: Johna Wisniweska bdzie brzmial bardzo dostojnie))) Chyba ze Johna Adamovitz.. to jeuz lepiej.. Lub Johna Smith.. Also Johna Karpikowska czy Baczynska beda raczej malo interesujace. Kwestia nazwiska. > Jona (hebrew) stary testament i Biblia odpowiednik Jonah czeste w > USA maz mowil Odpowiedz Link Zgłoś
jummymami Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 18:54 camel_3d napisał: > jummymami napisała: Johna Wisniweska bdzie brzmial bardzo dostojnie))) > > Chyba ze Johna Adamovitz.. to jeuz lepiej.. Lub Johna Smith.. > > Also Johna Karpikowska czy Baczynska beda raczej malo interesujace. Kwestia > nazwiska. > > > > Jona (hebrew) stary testament i Biblia odpowiednik Jonah czeste w > > USA maz mowil > > lol napisalam to ostatnie skad pochodzi to imie cala reszte wymysliles czy probowales mi pokazac ze nazwiska nie pasuja do imienia...lol moze nawet jak dziecko urosie i bedzie mialo okulary moze imie nie bedzie do nich pasowac i co wtedy lol... glupie co.. moze moje imie nie pasuje do mojego meza nazwiska moze nie powinnam za niego wychodzic ;D cool ale fajna pogawedka.. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 05.11.07, 22:42 trafilas, imie powinno sie wybierac nie tylko ze wzgledu na wlasne widzimisie, ale takze wypada popmyslec o przyszlosci nie tyle dziecka, co doroslej osoby. Zeby nie wiem z ktorej strny nadgryzac to Dżordż lub Rodżer beda po prostu wygladaly smiesznie....Dlatego juz Jan Kot Przmi zdecydwoanie lepiej niz Dżordż Kot )) > > jummymami napisała: Johna Wisniweska bdzie brzmial bardzo > dostojnie))) > > > > Chyba ze Johna Adamovitz.. to jeuz lepiej.. Lub Johna Smith.. > > > > Also Johna Karpikowska czy Baczynska beda raczej malo > interesujace. Kwestia > > nazwiska. > > > > > > > Jona (hebrew) stary testament i Biblia odpowiednik Jonah czeste > w > > > USA maz mowil > > > > > > lol napisalam to ostatnie skad pochodzi to imie cala reszte > wymysliles czy probowales mi pokazac ze nazwiska nie pasuja do > imienia...lol > moze nawet jak dziecko urosie i bedzie mialo okulary moze imie nie > bedzie do nich pasowac i co wtedy lol... glupie co.. moze moje imie > nie pasuje do mojego meza nazwiska moze nie powinnam za niego > wychodzic ;D > cool ale fajna pogawedka.. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 06.11.07, 20:40 camel_3d napisał: > Zeby nie wiem z ktorej strny nadgryzac to Dżordż lub Rodżer beda po prostu > wygladaly smiesznie.... Czy Ty nie możesz zrozumieć, że to co dla Ciebie jest śmieszne dla innych nie koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 07.11.07, 10:26 > Czy Ty nie możesz zrozumieć, że to co dla Ciebie jest śmieszne dla > innych nie koniecznie Od kiedy DZORDZ jest koniecznoscia??? rozumiem, jedni lubia muzyka powazna inni uwazaja dode za szczyt muzykalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabriana-alexa Re: "prostackie" imiona dla dzieci... 30.11.07, 21:32 Słoma z butów to pewnie TOBIE wychodzi! Nie jesteśmy żadnymi prostakami, a widać że Ty nim jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: "prostackie" imiona dla dzieci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.07, 12:22 Czy tak wygląda inteligentna i przemyślana wypowiedź...? Z jednej strony nie chcesz, żeby imiona Brian i Alex były tematem dyskusji, z drugiej zaś strony wyciągasz jakiś przedpotopowy wątek, który prawdopodobnie został na to forum przeniesiony już po tym, jak przestano w nim pisać (i wylądował na jakiejś dalszej stronie - ja go przynajmniej wcale nie widziałam, i nie widzę w nim wypowiedzi osób z tego forum). Ktokolwiek napisał wyjątkowo nietaktowny i prostacki pierwszy post, z dużym prawdopodobieństwem nie przeczyta Twojej odpowiedzi. Szkoda czasu i nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś