Gość: Mama IP: *.zamosc.mm.pl 26.10.07, 23:59 Niedługo urodze córke i wybralismy dla niej imie Malina. Juz przyzwyczailismy sie do tego imienia i nagle dzis znalazłam negatywną opinie Rady Jezyka Polskiego www.rjp.pl/? mod=oip&type=imiona&id=242&letter=M Czy to znaczy ze w USC odmówia mi nadania córce tego imienia i bede musiała na szybko wymyslic cos innego? Macie jakies doswiadczenia w podobnej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mama Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? (link) IP: *.zamosc.mm.pl 27.10.07, 00:01 poprawiony link www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=242&letter=M Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? (link) 27.10.07, 00:05 Coz, Malina moglaby dziecko osmieszac(( Moze Maria zdrabniana do Maliny? Albo Malena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? (link) IP: *.zamosc.mm.pl 27.10.07, 12:43 Nie rozumiem dlaczego Malina miałoby być ośmieszajace??? Skoro jest Kalina i Jagoda to co złego w Malinie? Marlena mi sie nie podoba, Maria zbyt popularne... Ja chce poprostu Malina. Chyba zadzwonie do USC i zapytam. Wiem ze w 2006 nadawali to imie tylko ciekawa jestem czy były problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? (link) 27.10.07, 13:26 Co za bzdura z tym osmieszaniem! Wypraszam sobie jako Malina we wlasnej osobie! To,ze komus sie nie podoba to inna sprawa ale bez takich prosze chamskich komentarzy! Malina spokojnie moze byc zarejestrowana,wiele osob oprocz mnie nosi przeciez to imie,wiec trzeba to wyjasnic. PS.Jestem zdegustowana Jak mozna uznac jakies imie za osmieszajace,skoro funkcjonuje ono na co dzien w kraju...Szok Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? (link) 27.10.07, 14:15 OBardzo Ciebie przepraszam, ale imie, ktore jest zarazem wyrazem pospolitym, moze budzic skojarzenia. Zreszta nie chodzi o mnie, ale chocby o RJP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? (link) IP: 195.128.228.* 15.11.07, 16:50 moją ulubioną książką jes "Jestem nudziarą", której bohaterka ma na imię Malina. Strasznie mi się to imie spodobało , teraz jestem w ciąży i myślę właśnie o tym imieniu dla córeczki. Ale mąż mnie wyśmiał niestety. Powiedział, że pozwoli na Malinę jak ja mu pozwolę na syna Franka( Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? (link) 15.11.07, 18:35 Gość portalu: joana napisał(a): > moją ulubioną książką jes "Jestem nudziarą", której bohaterka ma na > imię Malina. > A nie Agata? Chyba,że o innej ksiażce mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? (link) 27.10.07, 14:13 Napisalam Malena, nie Marlena...Wiesz, co znaczy "malinka" potocznie? Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 27.10.07, 14:46 Dorota Masłowska ma corkę Malinę (Malinowską w dodatku, żeby było ciekawiej), więc jakoś na pewno da się to imię nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Do malina.majka IP: *.zamosc.mm.pl 27.10.07, 15:29 Po pierwsze gratuluje Ci imienia, i odwagi rodzicom! I chciałam zapytac czy miałas w zyciu/dziecinstwie jakies przykrosci własnie z powodu imienia? Bo ja uwazam ze przezwisko mozna wymyslic dla kazdego, a to imie samo w sobie obrazliwe nie jest. Wrecz przeciwnie - jest słodkie, miłe i nastraja pozytywnie. Ale moze inni sądzą inaczej. Jak mówiono do Ciebie zdrobniale i kiedy obchodzisz imieniny? dzieki) Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Do malina.majka 27.10.07, 16:27 Juz odpisuje Imie wymyslil tata i jakos 24 lata temu nie bylo problemu z jego nadaniem,wiec teraz tymbardziej. Miala byc slodka jak malina-i jest Nigdy nie mialam problemow,owszem przechodzilam jakis tam bunt przeciwko imieniu ale kiedt doroslam zobaczylam same zalety,kazdy zawsze i wszedzie zapamietuje mnie w towarzystwie(nawet duzej grupie) gdzie duzo pospolitych imion.Zdarza sie,ze przekrecaja na Malwina,czego nie lubie,albo mysla ze to moja ksywa i po jakims czasie (rekord pol roku) pytaja,jak mam naprawde na imie Ogolnie jestem bardzo zadwolona,ludzie zwracaja sie do nie Malinka,przyjaciolka Malin,mama Linusia albo Malinus.Jako dziecko bylam tez Malincia,Malineczka,Malcia.W podstawowce mialam ksywe Majka (stad imie corki). Jak widzisz zdrobnien jest wiele,a imieniny obchodze 24 sierpnia,jest w wielu kalendarzach. Pozdrawiam i gratuluje wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Do malina.majka 27.10.07, 16:40 A ja znam siostry (obecnie maja cos kolo 18 lat) Jagode i Maline wlasnie. Moim zdaniem Malinka jest swietnym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Do malina.majka 27.10.07, 17:24 Dobrze, a kim byla swieta Malina (ewentualnie sw. Malin)? Bo imieniny sa po swietym przeciez? Jagode utozsamia sie z Jadwiga, wiec pewnie 15 pazdziernika. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Do malina.majka 27.10.07, 18:19 Ha ha ha też znam to rodzeństwo i właśnie miałam o tym pisać A może to zbieg okoliczności? Czy to miasto na 'Ś'? Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Do malina.majka 15.11.07, 19:11 Nie, nie na "Ś" Ale widocznie i jedni i drudzy rodzice mieli identyczne gusta Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 27.10.07, 17:22 To byl zart Maslowskiej na prima aprilis... Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 27.10.07, 18:29 Malina to był jeden z moich typów dla córki. Ja akurat lubuję się w imionach "znaczących" lub jednoznacznie kojarzącyh się z czymś miłym Opinia RJP odrobinę mnie zaskoczyła wszak nie uchodzi porównywać Maliny do Patelni Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 27.10.07, 18:42 I jednak Malina moze sie kojarzyc ze skandynawska Malin...Chcoiaz i tak optuje za Malena Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 27.10.07, 18:58 MOja kuzynka ma coreczke Malinke 3 letnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zara11 Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 27.10.07, 20:39 znajoma ma coreczki: maline i kaline, uwazam, ze zestaw rewelacja. zadne z tych imion nie wydaje mi sie osmieszajace i w zwiazku z tym niebezpieczne, podobnie jak jagoda. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 21:32 Hmm, właśnie w tym zestawie dwa imiona, które normalnie wydają mi się stosunkowo neutralne, stają się moim zdaniem ośmieszające. Nigdy nie zdecydowałabym się na zestaw rymujących się imion, na dodatek różniących się tylko jedną literą (pomyłki gwarantowane). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 27.10.07, 22:13 Ale i tak goszy jest Ania I hania albo Antonia i Antonina O Oliwierze i Oliwerze nie wspomne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? IP: *.brnt.cable.ntl.com 27.10.07, 23:21 Znam 6-letnią Malinę, słodka dziewczynka. Śliczne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 30.10.07, 21:56 Pewnie Ci Malinę zarejestrują, nie ma się czego obawiać. Natomiast warto z takimi imionami uważać. O ile znam Malinę w swoim wieku mniej więcej, dziewczynę niebrzydką, i imię to nie tworzy z nią dysonansu, to już nie wyobrażam sobie Maliny przy kości, staruszki Maliny, Maliny w typie nieco męskim - a przecież nie możes zakładać, że Twoja córka będzie chodzącą delikatnością, wiotkością i słodyczą. Jest to bardzo ryzykowne imię. Co do proweniencji imienia, jest to moim zdaniem mechanicznie spolszczona szwedzka Malin, czyli zdrobnienie od Magdaleny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gracja Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? IP: *.chello.pl 01.11.07, 17:31 Droga Gaudencjo Ja sobie tak większości imion nie wyobrażam Bianka, Blanka, Abigail, Noemi, Patrycja, Sylwia i wiele innych, także męskich Amadeusz, Klaudiusz, Sebastian itd.;o)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 01.11.07, 22:59 Być może, ale akurat Malina w odróżnieniu od pozostałych wymienionych przez Ciebie jest rzeczownikiem pospolitym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gracja Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? IP: *.chello.pl 02.11.07, 08:28 Rozważałaś wygląd, wiek i imię. To czy imię jest rzeczownikiem nie ma chyba aż takiego znaczenia. Podobne jak twoje argumenty na tym forum i być może nawet przez Ciebie były kwitowane, czy np.....dlaczego Konstancja nie może wyglądać jak Agata Wróbel???. Bardzo rzadko pisze się o nazwisku, a to ono bardziej przeszkadza jako rzeczownik pospolity, przy imieniu niż wygląd. Jest sporo imion dość pretensjonalnych i to one "zobowiązują" do wyglądu, a nie Malina. Odpowiedz Link Zgłoś
firella2 Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 02.11.07, 10:53 Mi się to imię średnio podoba, ale nie widzę w nim nic ośmieszającego. W połowie lat dziewięćdziesiątych nosiło je w Polsce ok. 250 osób, a choćby z tego wątku wynika, że i później zdarzały się nadania. Nie rozumiem stanowiska RJP w tej kwestii. Mam nadzieję, że nie trafisz na jakiegoś upierdliwego urzędnika USC i zarejestrują Ci to imię. Koniecznie napisz, jak to się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 02.11.07, 11:04 Szczerze mówiąc, to skoro RJP dopuszcza Jagodę, Kalinę itp - to i Malina mieści się w podobnej poetyce oraz logice i jest się na czym oprzeć w dyskusji z urzędnikami. Mi się Malina jako imię nie podoba, ale też nie widzę w niej niczego ośmieszającego. W razie trudności z rejestracją proponuję nieskromnie moje własne imię - łatwo je do Malinki skracać chociaż sama nie przepadam za nim. MalWina Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 03.11.07, 00:02 Gość portalu: Gracja napisał(a): Bardzo rzadko pisze się o nazwisku, a to ono bardziej > przeszkadza jako rzeczownik pospolity, przy imieniu niż wygląd. Imię powinno być bezwzględnie dobrze dobrane do nazwiska, a wtedy nazwisko przy nim nie przeszkadza. Jest sporo imio > n > dość pretensjonalnych i to one "zobowiązują" do wyglądu, a nie Malina. Pozwolę sobie mieć zdanie odrębne. Jest mi dużo łatwiej wyobrazić sobie starszą i zasuszoną Teofanię, niż starszą i zasuszoną Malinę. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 03.11.07, 07:59 Np. jak wyobrazacie sobie pania Agate z imieniem Malina? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 03.11.07, 13:09 annajustyna napisała: > Np. jak wyobrazacie sobie pania Agate z imieniem Malina? Ja sobie wyobrazam bez problemu Moim zdaniem Malina to dosyc ladne imie i jesli Jagoda, Kalina, sa teraz nawet popularne to i Malina powinna dostac szanse. Moim zdaniem pasuje do starszej pani jak i do pani dyrektor, minister, prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cukiereczek4444 Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 16.11.07, 13:40 hej jak juz zastanawiacie sie na tym czy mozna dac Malina to powiedzcie mi cos otoz mieszkam w uk tutaj urodze dziecko i chcemy mu dac na imie Scott Denis ale czy takie imiona uzna polski konsul i pozniej usc w polsce oraz co z ksiedzem czy nie musi miec jakiegos swietego imienia na chrzest?prosze o info jesli cos wiecie bede wdzieczna cukiereczek4444 Odpowiedz Link Zgłoś
alishmiss Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 21.12.16, 15:07 Mimo tego że Rada Języka Polskiego wydała negatywną opinię na temat tego imienia funkcjonuje ono w wykazie imion nadawanych w Polsce i jest ono raczej bez problemów nadawane w Polsce ponieważ imię to nie pochodzi od nazwy rośliny tylko od innego imienia - Magdalena. www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1314:truskawka&catid=76&Itemid=146 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy pozwolą nazwac córke Malina? 24.12.16, 13:02 Nie ma czegoś takiego jak wykaz imion nadawanych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś