mal_art 05.05.08, 10:25 Wróciłam z długiego weekendu wypoczęta i z nowym odkryciem imienniczym otóż na zamku w Międzyrzeczu (pogranicze Wielkopolski i Lubuskiego) znalazłam tablicę pamiątkową ku czci Alfa Kowalskiego. Zestawienie imienia z nazwiskiem zabójcze. Z tego co pamiętam z jakiejś książki o twórczości Tolkiena cząstka "alf" oznacza elfa czy też przjaciela elfów... ale niestety nie mam źródła pod ręką, żeby sprawdzić... A Alf Kowalski był kustoszem muzeum zamkowego i malarzem, postacią zasłużoną dla miasta. Jak Wam się w każdym razie podoba to imię? Mnie bardzo, tylko niestety te elfie i Tolkienowskie skojarzenia łączą się z włochatym Alfem z kosmosu... A to już mniej ładne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Alf 05.05.08, 12:20 może miał na imię Alfred ale używał skróconej formy? mnie się imię ALfred podoba, ale jednak wolę zdrabniać Fred. Alf to oczywiście też skojarzenie z przesympatycznym pożeraczem kotów Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alf 05.05.08, 23:43 Bo niektóre germańskie imiona na Alf- są elfie, np. Alfryk, jak św. Alfryd, arcybiskup Canterbury, znaczy mniej wiecej tyle, co "władca elfów". To samo z Alfredem, który jest "radą elfów". Natomiast juz Alfons nie jest elfi, bo pierwszy człon tego imienia to nie Alf-, a Al- (skrócone Adal-, jak w Adalbercie, skróconym do Alberta), a"f" pochodzi z drugiego członu -funs (jak w Ildefonsie). Alf jest moim zdaniem stanowczo za krótki, zresztą to tradycyjnie zdrobnienie od Alfreda, moze też być tworzone od jakiegokolwiek imienia zaczynającego się na Alf-. Z imion na Alf- najbardziej natomiast podoba mi się biblijny Alfeusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gada Re: Alf IP: *.uznam.net.pl 08.05.08, 16:48 W Nowym Testamencie wystepuje imię Alfeusz Odpowiedz Link Zgłoś