ana0708 23.08.08, 13:45 Witam, w innym wątku zastanawiałam się nad imieniem dla synka, trzeciego dziecka. No i już prawie, prawie stanęło na Jeremim, tylko zauważyłam że wszyscy, którym mówimy o tym imieniu, mają od razu potrzebę zdrabniania go i sami zaczynają wymyślać zdrobnienia. Najczęściej jest to o dziwo Remik. Mi się to zdrobnienie nie podoba i nie chciałabym żeby tak na maluszka mówiono. Tak sobie w związku z tym myślę czy z Jeremiego nie zrobi się Remik, dla rodziny, potem dla kolegów a mnie to będzie drażnić. Być może powiedzą coś na ten temat mamy Jeremich, które mają, że tak powiem, praktyczne doświadczenia z tym imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 13:46 Witaj! Nie jestem mamą Jeremiego, ale znam dorosłego Jeremiego, do którego zawsze się mówiło tylko pełną formą imienia i brzmi to świetnie. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 13:48 Nie mówiąc już o cudnym panu Jeremim Przyborze... Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 14:03 Jeremi jest moim zdaniem tak piękny, że nie straszne by mi były żadne zdrobnienia. Zresztą "Remik" ma swój urok To raczej zdrobnienie od Remigiusza, nie sądzę, żeby otoczenie masowo taki skrót stosowało. Może poza kilkoma wspomnianymi przez Ciebie znajomymi osobami, które przecież można poprosic o używanie innej formy imienia, jeśli okarze się to dla Ciebie niemiłe. Jeszcze raz gratuluję wyboru. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 14:04 Oczywiście okaże się a nie "okarze". Przepraszam za gapiostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ana0708 Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 14:35 O! Dziękuję dziewczyny za miłe słowa. Zapomniałam jeszcze o jedno zapytać. Spotkałam się z opiniami, że to imię egzaltowane, "wydumane". Wyraża się tak większość rodziny, znajomych, bo przyznam, że ogólnie to imię wywołuje negatywne reakcje, zdziwienie. Nawet przyznam, że jestem tymi reakcjami zaskoczona, bo mówią to osoby pod wieloma względami, poglądami, stylem życia podobni do mnie. Jakoś bardzo się tym nie przejmuję, tym bardziej, że przerabiam to przy każdym dziecku. No ale tak trochę o tym myślę, czy ono może tak brzmieć, jakbyśmy na siłę "wymyślali", wydziwiali? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 15:01 Uważam, że to jest imię z dużą klasą i bardzo zakorzenione w polskiej tradycji. Zupełnie nie wiem, co w nim wydumanego - chyba to, ze nie jest Tomkiem, Marcinem, Krzysiem czy Grzesiem. Tyle że wszystkie te imiona też weszły w modę o pokolenie-dwa wcześniej, a przedtem były zupełnie jak Jeremi - zakorzenione w polskiej tradycji i nieoklepane. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 16:14 jeśli będę kiedyś miała drugiego synka z całą pewnością będzie miał na imię Jeremi - i szczerze mówiąc to olać te durniaste zdrobnienia - owszem rodzina może zdrabniać ale w końcu to będzie sporadycznie i na tą sporadyczność można sobie pozwolić - myślę że w szkole wypracują na niego zdrobnienia czy ksywki - ja znam dziecia o zdrobnieniu jery tzn dżery i funkcjomnuje a Jeremi jest oficjalnie/ to niezwykłe imię - niby znane a zupełnie zapomniane - no więc czas je przypomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 20:53 ja tez obawialm sie dziwnych, niechcianych zdrobnien, ale dziewczyny z forum madrze mi poradzily ze jak ja bede zwracac sie dziecka tak ludzie beda sie zwracac. Tylko jednej sasiadce zwrocialam uwage ze mala ma na imie Łucja i tak sie do niej zwracamy a nie Łucka (WRYYYYYYYYYYY) jak sasiadak wymyslila. Nie ma problemu , wszyscy mowia Łucja lub Łucyjka - tak jak my A Jeremi jest sliczne , bardzo, bardzo mi sie podoba!!!!!!!!!!!! Gratuluje wyboru!!!!!!!!! Rodzina sie nie przejmuj!!!!!!! Piekne imie !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 21:02 Moja znajoma ma syna o tym imieniu i wszyscy nazywają go Jeremim . Jedyne zdrobnienie jakie czasem jest używane to Jeremiś. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Jeremi-raz jeszcze 23.08.08, 21:31 Moja siostra ma Jeremiasza. Zdrobniale - Jeremiaszek. Ja mówię do niego Jeremy /wymowa ang./ Uwielbiam to imię, chociaż przyznaję jest kłopot ze zdrobnieniami Wszyscy zwracają sie do niego - Jeremiasz, Jeremiaszu. A Remik to raczej od Remigiusza. A przynajmniej w tym przypadku, który znam. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Jeremi-raz jeszcze 25.08.08, 13:24 mowimy Jeremis a czesciej Mis - ale jest malutki, ma niecale 2 miesiace, wiec nie da sie inaczej zdrobnienie Remik nie podoba mi sie moja siostra (11letnia) mowi Jero (nie lubie!), ale mloda jest, wiec niech ma Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Jeremi-raz jeszcze 25.08.08, 13:30 no i jeszcze: otoczenie zachwycone, np. rejestruje go w przychodni i jest zaraz: "Jeremi, jakie piekne imie, czy to od Przybory?" jedna tylko pani lat ca. 50 powiedziala, zebysmy sie zastanowili nad naszym wyborem - jej szwagier ma tak pieknie na imie (nie pamietam jak, ale cos w rodzaju Marcina - dla mnie zupelnie inne bajka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: Jeremi-raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 08:53 A mi zdrobnienie Jero się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jeremi-raz jeszcze 26.08.08, 12:12 Znany mi Jeremi jest Jeremim, Jeremisiem, Jeremiaszkiem ewentualnie, ale nigdy nie był Remikiem. Piękne imię! Odpowiedz Link Zgłoś