quasi.modo 28.01.09, 16:52 Kilka dni temu w Kalifornii urodziły się ośmioraczki: 6 chłopców i 2 dziewczynki. Wieść niesie, że nie mają jeszcze imion. Macie jakieś sugestie? Załóżmy przy tym, że rodzice kochają polskie imiona. Dla ułatwienia (lub utrudnienia) dodam jeszcze, że każde dziecko dostało przy porodzie roboczą literkę od A do H i tak sobie myślę, że należałoby to wykorzystać. Kolejności płci nie znam, więc pozostawmy to do dowolnej interpretacji. Oto moja propozycja: Anatol Bruno Cecylia Dionizy Edward Feliks Gustaw Helena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 17:18 Aleksy Biruta Cecylia Dobromir Eliasz Fryderyk Gaudenty Henryk Odpowiedz Link Zgłoś
aegiss Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 17:21 Amelia Brunon Cyprian Daniel Ernest Felicja Gabriel Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-wanna Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 17:57 Adam Bartosz Cezary Dawid Emilia Feliks Grzegorz Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 18:08 Ciezko wybrac, za duzo chlopcow! I za malo ladnych imion na B i D. Ada Bertram (ale nie jestem na 100% przekonana) Cyryl Dymitr Edmund Flora Goran/Gwidon Henryk (ale TYLKO w takiej postaci, zadnych Heniow!). Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 18:15 Aleksander Berenika Cezary Dalia Eryk Fryderyk Gwidon Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 18:34 Adela Basjan Cyprian Dalia Eryk Felicja Gordian Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 zamiast Dalii - 28.01.09, 18:35 musi byc Daniel - bo mialy byc tylko 2 dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 19:59 Anastazja Benedykt Cezary Dorian Eleonora Franciszek Gustaw Hadrian Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 20:06 A co z literami I-Z? Są dyskryminowane, ileż by trzeba mieć dzieci, żeby obdzielić wszystkie litery... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: osmioraczki z Kalifornii 30.01.09, 14:48 gaudencja napisała: > A co z literami I-Z? Są dyskryminowane, ileż by trzeba mieć > dzieci, żeby obdzielić wszystkie litery... W przypadku tej akurat rodziny nie tak znowu duzo tych liter byloby dyskryminowanych Okazuje sie, ze owa mama ma juz szostke starszych dzieci w wieku 7, 6, 5 i 3 lat plus dwuletnie bliznieta. To dopiero pole do popisu przy nadawaniu imion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: osmioraczki z Kalifornii IP: *.smrw.lodz.pl 28.01.09, 20:17 Antoni Bronisław Chryzostom Dobromir Ewa Fryderyk Gaudenty Helena Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 21:15 Antonia Bruno Celestyna Dionizy Edward Florian Gwidon (ale tak naprawdę to nie lubię na G żadnego) Hieronim Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 21:51 Aniela Bruno Cyprian Dominik ? Eryk Filip Gustaw Helena Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 22:51 ciekawa jestem, czy dla rodziców teraz są ważne imiona. Ciekwae w jakim dzieci są stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: osmioraczki z Kalifornii 28.01.09, 22:54 mrowka75 napisała: > ciekawa jestem, czy dla rodziców teraz są ważne imiona. Ciekwae w > jakim dzieci są stanie... To co, jak dzieci są w złym stanie to się im imion nie nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla mrowka75 28.01.09, 22:55 tu masz link wyborcza.pl/1,75476,6208018,W_USA_urodzily_sie_osmioraczki.html?skad=rss jak na tyle sztuk to dzieci są w naprawdę dobrym stanie i sporo ważą. donoszenie ciąży do 31 tyg to naprawdę wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka "do kompletu" 29.01.09, 11:37 Przy takich okazjach jak narodziny wieloraczków (ale także w przypadku bliźniąt albo po prostu licznego potomstwa) często przychodzi do głowy pomysł, żeby ich imiona tworzyły jakiś komplet. Były na kolejne litery alfabetu albo właśnie na jedną, rymowały się (znam pary Kasia i Basia, Kaja i Maja, Karolina i Andźelina), pochodziły od jakichś historycznych czy literackich "kompletów" (np. imiona królów polskich, imiona z dzieł Shakespeara albo Sienkiewicza itp.), tworzyły zestawienia typu Sławomir i Mirosław itp. Ciekawa jestem, jak "właściciele" tych imion czują się później. Czy podoba im się taki związek z rodzeństwem (bo w końcu na ogół kochamy swoje rodzeństwo - np. my z bratem chcieliśmy być w dzieciństwie bliźniakami, ja dodatkowo chciałam, żebyśmy mieli żeńską i męską wersję tego samego imienia), czy też czują się przez to mniej wyjątkowi, specjalni. Bardziej seryjni. Pewnie ilu ludzi tyle odpowiedzi, ale ciekawie by było przeczytać chociaż kilka zwierzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 86mika Re: osmioraczki z Kalifornii IP: 87.204.37.* 29.01.09, 13:01 Aurelia Beniamin Cyprian Damazy Eryk Felicja Gaweł Herman Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: osmioraczki z Kalifornii 29.01.09, 14:42 Antoni Bazyli Cecylia Dymitr Edward Faustyna Gaudenty Hadrian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: osmioraczki z Kalifornii IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.09, 14:57 Aleksander Bartłomiej Cyryl Dominika Emilia Felix Gustaw Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
ffanatyczka Re: osmioraczki z Kalifornii 29.01.09, 15:44 Aleksander Bartłomiej Cezary Dariusz Emilia Filip Gaweł Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: osmioraczki z Kalifornii 29.01.09, 17:02 Adam Błażej Cecylia Daniel Eryk Florian Gabriel Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: osmioraczki z Kalifornii 29.01.09, 21:22 1) Anastazja 2) Bartosz 3) Cyprian 4) Dominik 5) Eliza 6) Florian 7) Gabriel 8) Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: osmioraczki z Kalifornii 31.01.09, 15:23 nastka_19 napisała: > 1) Anastazja > 2) Bartosz > 3) Cyprian > 4) Dominik > 5) Eliza > 6) Florian > 7) Gabriel > 8) Hubert i do takiej 8 sześcioro starszych podziwiam ale problemu z imionami bym nie miała powiedzmy ze jest 3 na 3 :0 - Idalia- Liwia- Lilianna - Kasjan - Nataniel - Nikodem ale pole do popisu tylko żeby dzieci nie pomylić Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: osmioraczki z Kalifornii 29.01.09, 18:01 Adam Berenika Cedryk Dobromir Emil Flora Gustaw Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo mama rekordzistka 30.01.09, 15:43 Okazuje się, że mama ośmioraczków ma już sześcioro starszych dzieci! W kontekście imienniczym, nie dziwie się, że ją wena opuściła. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mama rekordzistka 30.01.09, 16:46 Hm, myślę, ze można znaleźć imiona i dla pięćdziesięciorga dzieci Szkopuł w tym, żeby się później nie myliły. Odpowiedz Link Zgłoś
bemari Re: mama rekordzistka 31.01.09, 00:31 W wersji angielskiej dałabym tak: Adam Bruce Cedrick Daniel Edward Felicity Gregory Helen Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: osmioraczki z Kalifornii 09.02.09, 21:56 Prawdziwe osmioraczki nie dostaly jednak imion na kolejne litery alfabetu. Wszystkie otrzymaly za to imiona biblijne. Dziewczynki to Maliah i Nariah, a chlopcy to Noah, Jonah, Jeremiah, Josiah i McCai. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: osmioraczki z Kalifornii 09.02.09, 21:58 Gdzies zgubilam imie jednego z chlopcow. Osmy maluch to Isaiah. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: osmioraczki z Kalifornii 09.02.09, 22:58 McCai kompletnie mi nie pasuje do pozostałych i kompletnie nie wygląda biblijnie. Maliah i Nariah też chyba biblijne nie są, ja przynajmniej nie pamiętam żadnej biblijnej bohaterki o którymś z tych imion (choć nie wykluczam, że mogło to być imię jakiejś synowej Noego czy innej postaci pobocznej). W każdym razie - rodzice mają sporo odwagi, zarówno jeśli chodzi o liczbę potomków, jak i o ich imiona Niech dzieciątka ładnie rosną i cieszą się życiem! Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: osmioraczki z Kalifornii 09.02.09, 23:37 Ja tez mysle, ze McCai nie pasuje do pozostalych imion. I tez mi nie wyglada biblijnie, podobnie jak imiona dziewczynek. Ale ze biblie znam tylko pobieznie, wiec sie nie odzywalam Wiadomosc, ze to imiona biblijne powtorzylam za amerykanskim serwisem informacyjnym, a ten za mama maluchow. Co do rodzicow i ich odwagi, to temat bardzo kontrowersyjny, bo wszystkie dzieci (cala 14) pochodza z zaplodnien in vitro i wychowywane sa przez samotna matke, przy ogromnej pomocy jej rodzicow (opozujacych ostania ciaze). Dawca nasienia to przyjaciel matki i podobno nie uczestniczy w zyciu dzieci. Cala sytuacja jest w opinii spoleczenstwa nieco skandaliczna Ale to tak na marginesie, bo przeciez mowa byla o imionach. A te sa IMO nie mniej ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: osmioraczki z Kalifornii 11.02.09, 15:26 Jeszcze jedna ciekawostka imiennicza na temat osmioraczkow. Drugie imie kazdego z nich to Angel. Przynajmniej tutaj trudno sie pomylic Imiona starszego rodzenstwa to Elijah, Amira, Joshua Jacob (nazywany JJ), Aidan i blizniaki Caleb i Calisa. W przypadku Calisy nie jestem pewna, bo tak wlasnie to imie brzmi, ale byc moze ma inny zapis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patuś zajrzyj.^.^ Re: osmioraczki z Kalifornii pewno słodziaki :* IP: *.chello.pl 15.02.09, 16:56 To są moje propozycje na imiona tych dzieciaczków : -Patrycja -Sara -Daniel -Maciek -Rafał -Marcin -Tomasz -Samuel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiek Re: osmioraczki z Kalifornii IP: *.tczew.net.pl 23.02.09, 20:47 Amelia Bartosz Celina Dawid Emil Filip Gabriel Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: osmioraczki z Kalifornii 10.04.09, 13:21 Czy matką tych dzieci jest Nadya Suleman, ta sobowtórka Angeliny Jolie? Tak przynajmniej wnioskuję z Pudelka. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: osmioraczki z Kalifornii 10.04.09, 13:35 pluskotka napisała: > Czy matką tych dzieci jest Nadya Suleman, ta sobowtórka Angeliny Jolie? Tak, to ona. Chociaż z niej bardziej psychofanka niż sobowtórka... Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: osmioraczki z Kalifornii 10.04.09, 18:14 Antonina a jakby inaczej Benedykt Cezary Dominik Emil Franciszek Gabriel Helena Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: osmioraczki z Kalifornii 27.08.09, 17:02 A jakie imiona dzieci w rzeczywistosci otrzymaly? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: osmioraczki z Kalifornii 28.08.09, 18:10 Noah Angel - chłopczyk Maliyah Angel - dziewczynka Isaiah Angel - chłopczyk Nariyah Angel - dziewczynka Makai Angel - chłopczyk Josiah Angel - chłopczyk Jeremiah Angel - chłopczyk Jonah Angel - chłopczyk Starsze dzieci też mają chyba jakieś biblijne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś