magda1237 04.09.09, 22:26 nazwiska Piątek Podobają mie się imiona: Blanka Laura Lena Natasza Zofia oraz Jagoda i Kalina (ale tu jest zdecydowany sprzeciw męża). Możecie również same coś zaproponować ale nie podobają mi się zbyt wymyślne, które często tu spotykam (np. Idalia, Florentyna czy Aurelia i podobnego typu) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
candy_asiya Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 04.09.09, 22:33 Blanka Piątek jakoś dziwnie brzmi z podanych ładne są: Lena, Natasza i Zofia które współgrają również z nazwiskiem. Jednak stawiam na Lene Odpowiedz Link Zgłoś
magda1237 Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 04.09.09, 22:48 Kolejność jest przypadkowa, najbardziej skłaniam się do imienia Laura, choć Zosia i Lena mi się też podobają Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mili Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 04.09.09, 22:52 Laura ładnie współgra z nazwiskiem I imię tez ładne choć bardziej podoba mi się Lena--a z nazwiskiem tez brzmi dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 04.09.09, 23:33 Natasza, Kalina i Jagoda mi nie pasują. Najbardziej chyba Zofia Piątek i Laura Piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 04.09.09, 23:48 abiela napisała: > Najbardziej chyba Zofia Piątek i Laura Piątek. Myślę podobnie. Ew. może jeszcze Liwia Piątek, może Ci się spodoba? Kaliny i Jagody nie nadawałabym do nazwiska, które też jest rzeczownikiem pospolitym, bo dziwnie współbrzmią. Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwena Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 00:06 z Twoich propozycji wybieram Blankę Odpowiedz Link Zgłoś
magda1237 Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 09:39 Blanka mi się podoba bardzo i to od dawna, niestety do tego nazwiska wg mnie nie pasuje. Zofia jest trochę za bardzo popularne. Lena i Laura chyba pasują najbardziej, ale mój mąż wolałby coś bardziej "normalnego" (jego ostatnia propozycja to Dominika). Nasza pierwsza córka ma na imię Pola. Jakimś cudem się zgodził. Teraz tylko kręci nosem i mamy problem Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 10:15 Wasza córka to Pola czy Apolonia ? Jeśli Apolonia, to dla drugiej fajnie bedzie Zofia Laura też pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące IP: *.gemini.net.pl 05.09.09, 10:50 Najbardziej pasują Zosia i Laura. Dominika Piątek też jest ok. Pod warunkiem, że starsza córka ma na imię Pola, a nie Apolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 11:45 Zofia faktycznie jest b. popularna. Laura nie wydaje mi się być bardzo udziwiona. A może Agata Piątek Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 11:46 Laura albo Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 12:23 Najlepiej IMO brzmi Laura. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 12:53 Dominika lub Laura. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 13:28 Lena i Dominika piękne imiona i ładnie brzmią z nazwiskiem również pasują do imienia starszej córci Trzeba tylko czasem pójść na kompromis ( to do męża ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 15:06 Dominika Piątek wydaje się być całkiem niezła, wolałabym jednak Laurę. Lena IMO odpada, tym bardziej dla siostry Poli (bo wygądałoby to na dobieranie imienia do pary z siostrą). BTW, a propos Twojej wypowiedzi o imionach "wymyślnych", muszę dodać, że Aurelia jest w Polsce znacznie częściej spotykana, niż Natasza czy Kalina i wyraźnie częściej, niż Lena. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 15:20 A może Helena Piątek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące IP: 80.48.180.* 05.09.09, 13:34 Osobiście, jestem za Lenką Piątek Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 14:13 A może Zuzanna? Zuzanna Piątek bardzo ładnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1237 Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 16:40 Starsza córka to Pola, nie Apolonia. Na drugie ma Magdalena, czyli Pola Magdalena. Zuzanna odpada, Zosia też choć mi się podoba, Helenę rozważałam (byłoby po prababci i mi się podoba) ale jednak odrzuciłam. Z tych rozważań pozostaje Lena Laura Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 16:43 A czemu odrzuciłaś Helenę? Miałabyś dwa w jednym, bo się ją zdrabnia do Leny. 1. Laura dużo dalej: 2. Dominika Wcale: Lena Odpowiedz Link Zgłoś
magda1237 Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 16:57 Niestety mąż definitywnie odrzucił a ja mam sama wątpliwości, może zamiast Leny w szkole byłaby Helą Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 17:13 może i tak ale Hela przecież ładnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 17:41 Otóż to, a poza tym miałam koleżankę Helenkę i zawsze była Helenką akurat, do głowy nam nie przyszlo zdrobnienie Hela. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 18:17 ale jeśli nie odpowiada pani skrót od imienia Helena "Hela' to może Milena albo inna forma Heleny- Elena ?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 18:58 Proszę o zmniejszenie sygnaturki! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 22:37 Elena nie jest inną formą Heleny, tylko jej włoskim lub rosyjskim (w transliteracji; w wymowie - Jeliena) odpowiednikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 05.09.09, 18:24 Idalia to wymyslne imię? skracana do Idy lub Dali brzmi ok-prosto,bez udziwnień, a podobna brzmieniowo Natalia, ze niby juz nie jest wymyślne? ot bardziej osłuchane i tyle; z Twoich propozycji uwielbiam Kalinę, z waszym nazwiskiem moze byc, ewentualnie Laura, łucja; Klara; na nie są: Lena, Zoska, Natasza- za bardzo osłuchane i takie tv-serialowe, często teraz nadawane, Blanki natomiast nie lubię, jest dla mnie nieco pretensjonalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące IP: 194.117.241.* 06.09.09, 18:24 Najlepiej brzmi Dominika Piątek Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 06.09.09, 20:55 Do nazwiska Piatek najlepiej pasuje mi Natasza Natasza Piatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 16:38 Mnie sie najbardziej podoba Laura i Lena ale do nazwiska pasowaloby jakies dluzsze imie. Pomysl twojego M. jest naprawde niezly: ) Dominika Piatek to swietne polaczenie, a w domu moglabys miec mala Nike Odpowiedz Link Zgłoś
magda1237 zdrobnienia 07.09.09, 16:59 Jak zdrabnia się Dominikę (to tak w nawiązaniu do postu niki) a jak Laurę. Bo chyba i jedno i drugie imię nie ma zbyt wielu zdrbnień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: zdrobnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 20:15 No to ja zacznę *) Dominika To imię jest dość długie, więc można się spodziewać, że będzie często zdrabniane przez koleżanki i kolegów córeczki. Chociaż nie jest to regułą. Znam tylko jedną Dominikę i ona zawsze była po prostu Dominiką. Ja UWIELBIAM zdrobnienie Nika ale jest też masa innych! Nika, Nikusia, Ika, Dominisia, Dominiczka, Domi, Domisia, Misia, Mikusia..... i tak mogłabym jeszcze wymieniać... *) Laura Myślę, że Laura jest tak wdzięcznym imieniem i do tego nie za długim, że nie będziecie czuli potrzeby ciągłego zdrabniania. I myślę, że otoczenie też nie I zdrobnień też jakby mniej. Ale ładniutkie: Laurusia, Laurunia, Laurka... Hmm... i tu mnie kreatywność już opuściła... Ale wierzę, że forumowicze pomogą Oj, sama już nie wiem co doradzić. Oba imiona śliczne. Ja w doradzaniu jestem mało obiektywna, gdyż mnie samej marzy się mała Nika. Dominika jest śliczne, na pewno pasuje wam bardziej do nazwiska i daje duże pole do popisu co do ewentualnych zdrobnień. Laura jest cudne - bardzo dziewczęce i romantyczne. Gorzej, jak wam się mały łobuz urodzi, hihi Ale taka Laura-łobuziak też miałaby swój urok Chyba nie ma innej rady, jak poczekać do porodu - a kto wie? Może córcia sama się nazwie? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: zdrobnienia 07.10.09, 21:07 Dominika - domi, nika, domino Laura - może laur, aura.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 01:01 wg mnie najlepiej brzmi Laura Piatek Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Pómóżcie wybrać imię dla dziewczynki pasujące 07.10.09, 17:56 Wg mnie najlepiej brzmi Dominika i Natasza Odpowiedz Link Zgłoś