Dodaj do ulubionych

Wpisujcie kto z Was ma IBS i DEPRESJE

06.02.07, 13:40
Chciałbym dowiedzieć się ilu z nas tu na forum ma IBS, a jednocześnie cierpi
i leczy się na depresje. Jest to o tyle interesujące dla mnie i pewnie dla
wielu z Was albowiem widzę ,że sporo tu piszących leczy się jednocześnie
gastrologicznie i psychiatrycznie na depresję, która tak często towarzyszy
chorym na IBS . Ja sam leczę się na jedno i drugie. Wpisujcie kto jaszcze z
Was tak ma. Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • hanka_m Re: Wpisujcie kto z Was ma IBS i DEPRESJE 06.02.07, 14:21
      Ja, ale moja depresja mnie dopada jak mam nasilenie objawów (do kompletu mam
      jeszcze refluks). Leczyłam antydepresantem, nic nie pomogło. Potem zmieniłam na
      inny, ale skutki uboczne były tragiczne i na razie więcej nie eksperymentuje.
    • aga8420 Re: Wpisujcie kto z Was ma IBS i DEPRESJE 08.02.07, 14:25
      Ja na razie depresji nie mam,bo od roku jestem na urlopie dziekańskim,ale rok
      temu miałam przez kilka miesięcy,łącznie z myślami samobójczymi z powodu
      nasilonych objawów pod wpływem stresu i konieczności jednoczesnego
      studiowania.Niedługo wracam na studia i boje się,że to wróci,ale teraz drugi
      tydzień biorę lek przeciwdepresyjny.
      • stanislawski7 Re: do Aga8420 08.02.07, 15:22
        Mam do Ciebie pytanie;czy obecnie zażywasz lek antydepresyjny profilaktycznie
        czy też pogorszył Ci się Twój stan. Następnie powiedz jeśli możesz jaki lek
        antydepresyjny zażywasz i ile czasu zażywałaś lek w tamtym roku i jak długo
        trwało u Ciebie odstawianie leku antydepresyjnego po 1 epizodzie choroby.Zadaję
        to pytanie, ponieważ ja już ponad 4 miesiące zażywam Stimuloton i nie wiem jak
        długo jeszcze będę musiał go przyjmować .Lekarz mówił coś o minimum pół roku, a
        pełny efekt leczniczy podobno nawet po roku. Jak to było i jest w Twoim
        przypadku. Proszę opisz mi o tym coś bliżej, abym był zorientowany odnośnie
        długości i czasu trwania leczenia.Pozdrawiam.
        • aga8420 Re: do Stanislawski7 08.02.07, 17:00
          Lek antydepresyjny Anafranil zażywam dopiero tydzień z powodu nerwicy
          lękowej,ale depresji na razie nie mam.Jak miałam depresję rok temu nie brałam
          nic,bo mój lekarz nie wiedział o tym,natomiast były leki psychotropowe
          zmniejszające pobudliwość psychoruchową i lęki.Tak więc nie mam pojęcia,jak
          długo to się bierze,bo ja dopiero zaczęłam,a następną wizytę mam na początku
          marca.Jak będę coś wiedzieć to napiszę.
          • stanislawski7 Re: do Aga8420 08.02.07, 17:19
            Dziękuję za odpowiedź i za informacje,życzę udanej kuracji i dużo
            zdrowia.Pozdrawiam.
    • czerwien-wschodu Re: Wpisujcie kto z Was ma IBS i DEPRESJE 08.02.07, 15:07
      witam,

zdecydowanie jest związek między "głową" a jelitami. Oto cytat z jednego z
      artykułów:
      "Serotonina (5HT), występująca naturalnie w organizmie substancja regulująca
      motylność oraz odczuwanie bólu w jelitach, wydaje się odgrywać znaczącą rolę w
      zachowaniu normalnych funkcji przewodu pokarmowego. Uważa się, że serotonina
      oddziaływuje na przemieszczanie pokarmu jak również substancji odpadowych w
      organizmie".

Cały artykuł jest tutaj: www.biotechnologia.com.pl/farmacja/32/346

czerwień
    • alicjaczar mam IBS, DEPRESJE i nerwusie.. 08.02.07, 20:04
      Hello,
      zawsze byłam od dzieciństwa-podobno-nadwrazliwcem...nerwy,nerwy...problemy
      zycia/ leczę sie na depresje łykam prochy. Fakt, to lecenie ma pozytywny
      wpływ...ale jak cos da w życiu kopa...to prochy nie pomoga a jelitko tak się
      denerwuje jak licho...Pocieszyłam CIę??chyba nie...
      Pozdrawiam Ciebie i Twoje jelitko:)))

smokk2005.blox.pl/2005/07/Ladnie-na-swiecie-a-ja.html"
      target="_blank">smokk2005.blox.pl/2005/07/Ladnie-na-swiecie-a-ja.html</a>
    • klementynka83 Re: Wpisujcie kto z Was ma IBS i DEPRESJE 14.02.07, 22:20
      ja mam zespół nadwrazliwego jelita i jednocześnie chorobę afektywną dwubiegunową
    • gosia832 Re: Wpisujcie kto z Was ma IBS i DEPRESJE 14.02.07, 22:46
      Jeszcze nie mam depresji,ale jeszcze parę wpadek i zacznę mieć. Myślę że u mnie
      to najpierw były jelita potem stres,mam wyjątkowo olewawczy stosunek do nawet
      powaznych spraw, biegunek dostaję nie tylko podczas stresu więc w moim
      przypadku nie bardzo mi pasuje że IBS to tylko od stresu. Ja w tym widze
      jakiegos bakcyla.Uzbieram troche kasy na badania (nie jestm naiwna że mi da
      ktos skierowanie,od początku lekarze mi mówia że to stres) i go znajdę i
      zniszczę :) Tak na powaznie to boje sie, że od tego wpadnę w depresję i jakies
      stany lękowe,są to straszne choroby, no i perspektywa życia na psychotropach
      nie jest za wesoła,w końcu daja kopa w układ pokarmowy no i mamy zamkniete koło.
      • sis72 Re: Wpisujcie kto z Was ma IBS i DEPRESJE 15.02.07, 11:41
        ja ma ibs i deprechę maskowaną - od czerwca ub. r. biorę Asentrę - muszę
        powiedzieć że pomaga. Kompleksowe leczenie obu tych dolegliwości ma sens

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka