nom73 Re: Fabia 1,4 60 KM 2002r. 13.03.05, 13:27 wuj.truj napisał: > Jaka instalacja ? II generacji, zbiornik toroidalny zamiast kola zapasowego i dobry, sprawdzony zaklad, zeby przynajmniej kilka takich fabii zagazowali. Powinnienes miec emulator wstryskow i emulator sondy lambda, wtedy nie bedzie zadnych problemow. Ja mam BRC Blitz i 17 tys. km na gazie zero problemow, spalanie 9l gazu na 100km i 0,3l benzyny. Osiagi takie same, nie ma roznicy pomiedzy gazem a benzyna (kolega, ktory tez ma fabie testowal i nie byl w stanie powiedziec, kiedy jedzie na benzynie a kiedy na gazie). Proponuje BRC Just, bo daja 24m-c gwarancji, lovato z komputerem AL700 tez jest OK, ale najwazniejszy jest zaklad i fachowosc! :-) Odpowiedz Link
krynio_w Re: Fabia 1,4 60 KM 2002r. 22.03.05, 19:46 W tych modelach Fabi zamontowany jest plastikowy kolektor. Zmusza to do zamontowania w aucie sekwencyjnego wtrysku gazu. Zamontowanie innego rodzaju instalacji grozi wybuchem kolektora - nie jest to zbyt groźne, ale potrafi skutecznie unieruchomić samochód na drodze. Ja mam w swojej Fabii instalację firmy Lovato. Bardzo solidna instalacja - zbiornit toroidalny (w koło), wyjście do ładowania po stronie pasażera w dolnej części zderzaka. W kabinie (obok przycisku włączającego ogrzewanie tylnej szyby) zamontowany przełącznik benzyna-gaz w 5 diodami pokazującemi szacunkową ilość gazu w zbiorniku, sygnalizacja dźwiękowa skończenia się gazu. Sekwencyjny wtrysk gazu nie jest tani. Wacha się w granicach 3800 - 4200 zł. Jednak opłaca się założyć. Wlaściwie bezobsługowa. Spalanie w moim przypadku wynosi 9,3l/100km (w cyklu miejskim) i około 7,5 w trasie - co jest bardzo dobrym wynikiem. Niezauważalna różnica w osiągach samochodu. Odpowiedz Link
nom73 Re: Fabia 1,4 60 KM 2002r. 13.04.05, 19:36 krynio_w napisał: > W tych modelach Fabi zamontowany jest plastikowy kolektor. Bzdura, chyba ze Ty masz plastikowy kolektor. To jest czeski silnik z aluminiowym kolektorem w 100% wystarcza II generacja i nie ma co przeplacac. Odpowiedz Link
tornisterszkolny Re: Fabia 1,4 60 KM 2002r. 15.10.05, 00:41 To prawda plastikowe kolektory są dopiero w silnikach rodem z VW tj. 1,4 16V 75KM i 100KM. Odpowiedz Link