anitchen1 17.08.05, 12:32 Jestem nauczycielka, ale nie posiadam ubezpieczenia grupowego w PZU, moj maz jest bezrobotny, czy przysluguje mi 500 zl. z tytulu urodzenia dziecka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemilii Re: pieniadze z tytulu urodzenia dziecka 17.08.05, 15:41 A w jakiej instytucji można dostać takie pieniądze? Wiem, że kiedyś niektóre miasta miały wprowadzić coś takiego... czy o to chodzi? Odpowiedz Link
anitchen1 Re: pieniadze z tytulu urodzenia dziecka 19.08.05, 13:50 Czytalam ostatnio artukul o zasilkach rodzinnych. Nie pamietam tylko, czy byla to "wyborcza", "rzeczpospolita", czy moze "dziennik zachodni". Bylo tam napisane na co mozna liczyc, rodzac dziecko. Nie chodzilo wcale o pepkowe, czy becikowe wyplacane przez gmine. Jeden z pracujacych rodzicow otrzymuje w swoim zakladzie pracy te kwote. Z innego zrodla znow slyszalam, ze otrzymuja ja tylko osoby ubezpieczone w PZU, a ja juz dodatkowego ubezpieczenia nie wykupilam i stad moje pytanie. Odbiegajac od tematu - Emilka jest sliczna. Nasza coreczka - Olusia - ma prawie 4 mies. i dzis wyszedl jej pierwszy zabek! Niestety nie posiadam zdjec cyfrowych. Pozdrawiamy goraco. Odpowiedz Link
mamaemilii Re: pieniadze z tytulu urodzenia dziecka 19.08.05, 14:10 No to ja tylko dodam, że przez przypadek wpadł mi wczoraj artykuł w jakiejś nieciekawej gazecie, ale tam też zasiłek w kwocie 500 zl był wymieniony. Nie jestem pewna, czy dotyczyło to tylko matek samotnych (bo o nich był głównie artykuł). I tak myślę sobie, że powinnaś chyba dowiedzieć się w ZUS-ie albo Urzędzie Miasta czegoś więcej. Tam pewnie już Cię pokierują do odpowiedniej instytucji. Trzymam kciuki. P.S. Dzięki za miłe słowa i wszystkiego dobrego dla Olusi :) Odpowiedz Link
mamaemilii Chyba znalazłam link 19.08.05, 14:16 www.lipsko.home.pl/mgops/swiadcze.htm Wynika z tego, że faktycznie wypłaca go pracodawca, tylko wcześniej musisz uzyskać prawo do zasiłku rodzinnego. O tym też tutaj: kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48636,2325554.html Odpowiedz Link
anitchen1 Re: Chyba znalazłam link 21.08.05, 09:16 Dziekuje bardzo za cenne informacje i zycze Wam wszystkiego dobrego. Anita z corka Olusia. Odpowiedz Link
ircias Re: Chyba znalazłam link 21.08.05, 23:49 ten zasiłek jest z ZUS-u. My dostaliśmy od pracodawcy męża, bo ja nigdzie nie pracowałam. Jest on wypłacany przy zasiłku rodzinym, który przysługuje gdy dochody(ntto) na 1 osobę nie przekroczą 505zł- do ręki. najlepiej wejść na stronę ZUS tam jest wszystko wyjaśnione jakie dokumenty trzeba przedstawić. Napewnojest potrzebne zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości dochodu za 2004r. Zasiłek może wypłacać pracodawca, a niedawno obiło mi się o uszy że od września będą wypłacały go tylko MOPS-y (Miejski (Gminny)Osrodek Pomocy Społecznej). Te 500zł to jest jednorazowy dodatek z tytyłu urodzenia dziecka i można sie o niego starać przez rok - później przepada. PZU nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli ktoś jest ubezpieczony w np. PZU czy Warcie lub w innym towarzystwie i jego ubezpieczenie obejmuje wypłatę z tyułu urodzenia dziecka to otrzyma też pieniążki. wysokość zależy od sumy na jaką było się ubezpieczonym i pewnie od towarzystwa. Odpowiedz Link
anitchen1 Re: Chyba znalazłam link 22.08.05, 09:25 Poczytalam troche te strony i zorientowalam sie, ze o to chodzi. Dziekuje za zainteresowanie i wyjasnienia. Niestety podejrzewam, ze owych 500zl. nie otrzymamy, bo w 2004 roku maz jeszcze pracowal i z pewnoscia przekraczamy to maksimum "na reke". Rzeczywiscie jest tak, jak w jednym komentarzu - "u nas to wszystko albo nic"! Pozdrawiam Anita. Odpowiedz Link
ircias Re: Chyba znalazłam link 22.08.05, 22:56 Jeśli Twój mąż teraz nie pracuje to policz jaki teraz wam wychodzi dochód na 1 osobę. A nawet jesli pracuje i macie na 1 osobę do 505zł to i tak powinniście dostać te pieniądze. Nie ważne jest czy pracował w 2004r. Te zarobki bieże się jako "dochód utracony" (poczytaj jeszcze może coś znajdziesz). Wylicza się go na końcu wniosku. Powinien to zrobić pracodawca lub pracownik MOPS-u. Wniosek można ściągnąć ze strony ZUS- (nie pamiętam jaki to był nr wniosku), potrzebny jest tylko program Accrobat (dokładnie nie wiem jak sie nazywa ale przy wnioskach jest to napisane Odpowiedz Link
anitchen1 Re: Chyba znalazłam link 23.08.05, 10:01 Z pewnoscia nie dam za wygrana i wniosek zloze - potem sie okaze, co i ile nam przysluguje. Dziekuje za wszystkie rady i pozdrawiam. Odpowiedz Link
kaka73 Re: pzu 25.08.05, 12:37 Z tego co wiem, to jeżekli chodzi o grupowe ubezpieczenie w pzu (jeżeli takowe macie) to nie obejmuje ono karencji - więc spytaj m oże uda ci się zapisać do pzu, po urodzeniu na pewno dostaniesz kilka stówek u nas przy składce 40 zł dostanę 850 zł z tego tutułu. Zawsze możesz póxniej zrezygnować. Odpowiedz Link