Dodaj do ulubionych

pieniadze z tytulu urodzenia dziecka

17.08.05, 12:32
Jestem nauczycielka, ale nie posiadam ubezpieczenia grupowego w PZU, moj maz
jest bezrobotny, czy przysluguje mi 500 zl. z tytulu urodzenia dziecka?
Obserwuj wątek
    • mamaemilii Re: pieniadze z tytulu urodzenia dziecka 17.08.05, 15:41
      A w jakiej instytucji można dostać takie pieniądze? Wiem, że kiedyś niektóre
      miasta miały wprowadzić coś takiego... czy o to chodzi?
      • anitchen1 Re: pieniadze z tytulu urodzenia dziecka 19.08.05, 13:50
        Czytalam ostatnio artukul o zasilkach rodzinnych. Nie pamietam tylko, czy byla
        to "wyborcza", "rzeczpospolita", czy moze "dziennik zachodni". Bylo tam
        napisane na co mozna liczyc, rodzac dziecko. Nie chodzilo wcale o pepkowe, czy
        becikowe wyplacane przez gmine. Jeden z pracujacych rodzicow otrzymuje w swoim
        zakladzie pracy te kwote. Z innego zrodla znow slyszalam, ze otrzymuja ja tylko
        osoby ubezpieczone w PZU, a ja juz dodatkowego ubezpieczenia nie wykupilam i
        stad moje pytanie.
        Odbiegajac od tematu - Emilka jest sliczna. Nasza coreczka - Olusia - ma prawie
        4 mies. i dzis wyszedl jej pierwszy zabek! Niestety nie posiadam zdjec
        cyfrowych.
        Pozdrawiamy goraco.
        • mamaemilii Re: pieniadze z tytulu urodzenia dziecka 19.08.05, 14:10
          No to ja tylko dodam, że przez przypadek wpadł mi wczoraj artykuł w jakiejś
          nieciekawej gazecie, ale tam też zasiłek w kwocie 500 zl był wymieniony. Nie
          jestem pewna, czy dotyczyło to tylko matek samotnych (bo o nich był głównie
          artykuł). I tak myślę sobie, że powinnaś chyba dowiedzieć się w ZUS-ie albo
          Urzędzie Miasta czegoś więcej. Tam pewnie już Cię pokierują do odpowiedniej
          instytucji. Trzymam kciuki.
          P.S. Dzięki za miłe słowa i wszystkiego dobrego dla Olusi :)
          • mamaemilii Chyba znalazłam link 19.08.05, 14:16
            www.lipsko.home.pl/mgops/swiadcze.htm
            Wynika z tego, że faktycznie wypłaca go pracodawca, tylko wcześniej musisz
            uzyskać prawo do zasiłku rodzinnego.
            O tym też tutaj:
            kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48636,2325554.html
            • anitchen1 Re: Chyba znalazłam link 21.08.05, 09:16
              Dziekuje bardzo za cenne informacje i zycze Wam wszystkiego dobrego.
              Anita z corka Olusia.
              • ircias Re: Chyba znalazłam link 21.08.05, 23:49
                ten zasiłek jest z ZUS-u. My dostaliśmy od pracodawcy męża, bo ja nigdzie nie
                pracowałam. Jest on wypłacany przy zasiłku rodzinym, który przysługuje gdy
                dochody(ntto) na 1 osobę nie przekroczą 505zł- do ręki. najlepiej wejść na
                stronę ZUS tam jest wszystko wyjaśnione jakie dokumenty trzeba przedstawić.
                Napewnojest potrzebne zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości dochodu za
                2004r.
                Zasiłek może wypłacać pracodawca, a niedawno obiło mi się o uszy że od września
                będą wypłacały go tylko MOPS-y (Miejski (Gminny)Osrodek Pomocy Społecznej).
                Te 500zł to jest jednorazowy dodatek z tytyłu urodzenia dziecka i można sie o
                niego starać przez rok - później przepada.
                PZU nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli ktoś jest ubezpieczony w np. PZU czy
                Warcie lub w innym towarzystwie i jego ubezpieczenie obejmuje wypłatę z tyułu
                urodzenia dziecka to otrzyma też pieniążki. wysokość zależy od sumy na jaką
                było się ubezpieczonym i pewnie od towarzystwa.
                • anitchen1 Re: Chyba znalazłam link 22.08.05, 09:25
                  Poczytalam troche te strony i zorientowalam sie, ze o to chodzi. Dziekuje za
                  zainteresowanie i wyjasnienia. Niestety podejrzewam, ze owych 500zl. nie
                  otrzymamy, bo w 2004 roku maz jeszcze pracowal i z pewnoscia przekraczamy to
                  maksimum "na reke". Rzeczywiscie jest tak, jak w jednym komentarzu - "u nas to
                  wszystko albo nic"!
                  Pozdrawiam
                  Anita.
                  • ircias Re: Chyba znalazłam link 22.08.05, 22:56
                    Jeśli Twój mąż teraz nie pracuje to policz jaki teraz wam wychodzi dochód na 1
                    osobę. A nawet jesli pracuje i macie na 1 osobę do 505zł to i tak powinniście
                    dostać te pieniądze. Nie ważne jest czy pracował w 2004r. Te zarobki bieże się
                    jako "dochód utracony" (poczytaj jeszcze może coś znajdziesz). Wylicza się go
                    na końcu wniosku. Powinien to zrobić pracodawca lub pracownik MOPS-u. Wniosek
                    można ściągnąć ze strony ZUS- (nie pamiętam jaki to był nr wniosku), potrzebny
                    jest tylko program Accrobat (dokładnie nie wiem jak sie nazywa ale przy
                    wnioskach jest to napisane
                    • anitchen1 Re: Chyba znalazłam link 23.08.05, 10:01
                      Z pewnoscia nie dam za wygrana i wniosek zloze - potem sie okaze, co i ile nam
                      przysluguje. Dziekuje za wszystkie rady i pozdrawiam.
                      • kaka73 Re: pzu 25.08.05, 12:37
                        Z tego co wiem, to jeżekli chodzi o grupowe ubezpieczenie w pzu (jeżeli takowe
                        macie) to nie obejmuje ono karencji - więc spytaj m oże uda ci się zapisać do
                        pzu, po urodzeniu na pewno dostaniesz kilka stówek u nas przy składce 40 zł
                        dostanę 850 zł z tego tutułu. Zawsze możesz póxniej zrezygnować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka