Dodaj do ulubionych

CESARKA ZAPLANOWANA 4 TYG PRZED TERMINEM

01.08.04, 22:00
Witam, dopiero teraz odnalazłam to forum, pisałam już na ciąża i poród ale
może tutaj dowiem się czegoś więcej. Liczę na Waszą pomoc, mianowicie jestem
w 36 tyg i 1dz, moja mała odwróciła się niestety tyłkiem do wyjścia i leży
bardzo nisko, lekarz zaproponował we wtorek wizytę i na środę cięcie sad((
Mam termin z OM na 28.08 a środa, to 04.08, więc 4 tyg przed terminem. Ta
informacja spadła na mnie jak grom, jeszcze liczyłam na to, że mała się
odwróci, ale lekarze mówią, że praktycznie nie ma na to szans. Pytam czy jest
dostatecznie rozwinięta i słyszę, że tak, ale Wiemy jak to jest z aparatmi
usg, tam granica błędu sięga aż 30%, więc moje dziecko może urodzić się
malutkie, a nie wybaczyłabym sobie jakby było coś nie tak sad((
Proszę pomóżcie, będę oczywiście próbowała przekonać lekarza, aby poczekał
jeszcze tydzień, ale może któraś z Was miała podobną sytuację i wszystko
skończyło się dobrze. Dziękuję za informację Aga i 36 tyg Pola
Obserwuj wątek
    • antonina_74 Re: CESARKA ZAPLANOWANA 4 TYG PRZED TERMINEM 01.08.04, 23:59
      Witaj, to rzeczywiscie bardzo wczesnie. Ulozenie posladkowe to nie jest jakies
      naglace wskazanie do tak wczesnej cesarki. Jesli to oczywiscie jedyne wskazanie.
      Planowe cesarki w dniu ukonczenia 37 tygodnia (bo od tego momentu uznaje sie
      dziecko za "donoszone") wykonuje sie z tego co wiem przy lozysku przodujacym i
      cholestazie (obie sytuacje potencjalnie zagrazaja zyciu gdyby ciaza trwala
      dluzej niz 37 tygodni). Wczesniejsze cesarki robi sie chyba tylko w sytuacjach
      awaryjnych /odklejenie lozyska/krwotok/hipotrofia plodu i niemoznosc jego
      dalszego prawidlowego rozwoju w macicy/itp.
      Sama mialam miec planowe cc w dniu ukonczenia 37 tygodnia (3 tyg przed
      terminem) ze wzgl. na lozysko przodujace i wiem ze lekarze dokladnie wyliczali
      date zeby nie robic operacji ani dzien za wczesnie.
      Nie bardzo rozumiem decyzje lekarza, znajoma miala planowe cc ze wzgl. na
      posladkowe ulozenie duzego dziecka /4 kilo/ 2 dni przed terminem. Wypytaj
      lekarza dokladnie o wskazania do tak szybkiego rozwiazania ciazy ew. skonsultuj
      sie z innym lekarzem.
      Na pocieszenie dzieci z 36 tygodnia zwykle juz dobrze sobie radza po urodzeniu,
      moja znajoma ma dwojke dzieci z 36 tygodnia i oboje sa zdrowi i silni choc
      urodzeni z waga ok. 2 kilo.
      Pozdrawiam,
      Antonina
      • juropka Re: CESARKA ZAPLANOWANA 4 TYG PRZED TERMINEM 02.08.04, 11:54
        Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź. Mam nadzieję, że uda mi się wydłużyć
        termin cc i mam nadzieję, że nie jest on związany z jakimiś komplikacjami, ale
        tego dowiem się dopiero jutro na wizycie. Pocieszenie jest to, że rodzą się
        dzieciaczki w tym terminie i wszystko jest ok. Pozdrawiam Aga
        • alicya Re: CESARKA ZAPLANOWANA 4 TYG PRZED TERMINEM 03.08.04, 13:52
          Ja mialam planowana cesarke w 38 tygodniu. Corka urodzila sie z mala waga
          (2200 gr) ale calkowicie zdrowa. Jak narazie b. szybko przybiera na wadze i
          rozwija sie dobrze.
          Ja tez zastanawialam sie juz po jej urodzeniu czy to nie bylo za wczesnie
          (decyzja lekarza) ale wszyscy przekonywali mnie, ze wiele przez te 2 tygodnie
          by nie urosla. Porozmawiaj jeszcze z lekarzem dlaczego nie chce on czekac.
          Pozdrowienia
          • juropka Re: CESARKA ZAPLANOWANA 4 TYG PRZED TERMINEM 03.08.04, 21:30
            Dziękuję za odpowiedzi!
            Dziś byłam na wizycie u ginka i zapadła decyzja, że jutro cc mam rozwarcie
            szyjki na 1,5 cm i lekarz zadecydował, że nie ma co czekać, bo wg niego to może
            bardzo szybko postępować. Jutro mam się zgłosić do szpitala. Jestem pewna obaw
            ale muszę komuś zaufać, a komu innemu jak nie lekarzowi majlepiej, przecież wie
            co robi, przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdrawiam serdecznie i trzymajcie za
            mnie kciuki Aga
            • driadea Re: CESARKA ZAPLANOWANA 4 TYG PRZED TERMINEM 03.08.04, 22:40
              Trzymamy! smile
              • juropka Re: CESARKA ZAPLANOWANA 4 TYG PRZED TERMINEM 04.08.04, 21:08
                Witam. Dzisiaj o godz. 17 przyszła na świat malutka Pola. Waży 2600g, jest
                zdrowiutka i prześliczna. Mama czuje się dobrze. Odezwie się jak tylko wróci do
                domu. DAMIAN
                • ethomas Re: CESARKA ZAPLANOWANA 4 TYG PRZED TERMINEM 06.08.04, 13:05
                  Gratuluję i czekamy smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka