karolina.radom 24.03.11, 10:20 Witam,chcialabym wiedziec co sadzicie o dr.Cudziło z IMiDZ. I ktory ortodonta waszym zdaniem jest najlepszy :))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agneesi Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 25.03.11, 08:32 Witaj, ja mam mieszane odczucia. Bylismy tylko raz u niej, kazała nam wypychać palcem jedynkę roznąca do wewnątrz. Spojrzałam się na nią jak na wariatkę i chyba odczuła cos w moim wzroku, bo stwierdziła, że jeśli nie uwierze w to, że można naprostować zęba to niech sie nawet za to nie zabieram. Wracając do domu mówiłam sobie głupia baba i tyle. Ale w domu podjełam próby masowania i powiem Wam wszystkim, ze są efekty i to widoczne gołym okiem. Kolezanka długo nie wiedziała Wiki i jak ja teraz zobaczyła to oniemiała, że ząb jest tylko lekko krzywy, w porównaniu do tego co bylo wcześniej. Wybieramy się jakoś w maju, po zgodę na przeszczep. Pozdrawiam Odpowiedz Link
angelika.feculak Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 25.03.11, 12:12 dziewczyny a ja z takim pytaniem kiedy po pierwszej operacji powinnismy iść juz do ortodonty ?? bo nie bardzo sie orientuje...zaliczamy logopede a orodonta kiedy....a może coś juz przegapiłam i powinnam tam byc z dzieciaczkiem...operacje mieliśmy 25 stycznia tego roku !! Odpowiedz Link
gosiam25 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 25.03.11, 15:08 cześć. My mieliśmy operacje 29 lipca 2010 r.. Na kontroli po operacji byliśmy w październiku i wtedy lekarz powiedział nam że na kolejną wizytę mamy przyjechać za pół roku i wtedy odwiedzić mamy najpierw ortodontę a po ortodoncie mamy przyjść do chirurga. Właśnie mamy wizytę 29 kwietnia. A wy byliście już na kontroli? Odpowiedz Link
angelika.feculak Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 25.03.11, 15:44 my bylismy na kontroli w marcu ale nic nam nie powiedzieli co i jak tylko do chiryrga za rok...dlatego pytam o tego ortodonte czy trzeba jakos specjalnie kontrolowac czy juz póżniej przed samym przeszczepem się skonsultować z nim ... Odpowiedz Link
gosiam25 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 25.03.11, 16:07 stąd co wiem to ortodonta wyraża bądź nie wyraża zgody na przeszczep. I do chirurga macie za rok to nie wiem czym oni się sugerują, że wy za rok, my po kontroli za pół roku - może wiekiem dziecka. Bo my teraz jak będziemy u lekarza mały będzie miał półtora roku. A może każdy lekarz ma inne zasady. My jeździmy do dr Szczygielskiego. Odpowiedz Link
angelika.feculak Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 25.03.11, 19:38 my tez do Szczygielskiego,ale nasz miał operacje jak kończył 10m. moze dlatego ?? Odpowiedz Link
nikol_00 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 26.03.11, 10:17 Witam. My chodzimy do doktor tzn. byłyśmy jak narazie 1 raz,bardzo miła pani też kazała nam masować trójkę po stronie rozszczepu ażeby ją wypchnąć do przodu i wspomóc jej wyjście, ku mojemu zdziwieniu po kilku trudnych masowaniach trójka się przebija tylko mała teraz nie chce dawać już masować może ją to boli nie wiem narazie przestaliśmy aż wyjdzie troszkę bardziej może wtedy wrócimy do masaży.Doktor powiedziała że jak ta trójka wyjdzie to mamy przyjechać więc jesteśmy umówione na maj.MOŻE WTEDY DOWIEM SIĘ COŚ NA TEMAT przeszczepu.Mała jest rok po operacji. Odpowiedz Link
anulaaa33 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 26.03.11, 19:29 Nam pani dr też kazała masować do przodu tylko szkoda że Wiki za nic w świecie już nie da sobie tego robić :/ może macie jakieś sposoby?? Odpowiedz Link
nikol_00 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 26.03.11, 20:23 Tak jak pisałam było dobrze w tej chwili też nie da się dotknąć,masowanie buzi nadal bez problemu a tu ani rusz może przejdzie :)) Odpowiedz Link
agniery2 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 26.05.11, 19:51 raczej nie polecam! byliśmy w marcu kazała nam czekać trójkę,- tylko reszta była ząbków. kazała dopiero pod koniec roku przyjechać i może da zgodę! odrazu pojechaliśmy zrezygnowani do Pani profesor z wiadomością, a ona popatrzyła w buźkę i poprostu powiedziała: proszę iść i wyznaczyć sobie termin operacji kiedy wam pasuje !!!!" wogóle nie kierowała się opinią Cudziło jak bym wogóle u niej nie była.także nie kierujcie się zupełnie jej opinią tylko do Pani profesor jedzcie jak jest wszystko OK albo wybieżcie inna ortodontkę. ale była radość skakaliśmy pod chmury:))) i co? już jesteśmy po wszystkim, dzięki Pani profesor. jestem już spokojna i wreszcie mam świadomość taką iż moja dziewczyna , jest jak każda inna dziewczynka!!!!! Dzięki dla Pani profespr i naprawdę niskie niskie ukłony za to co robi dla naszych dzieci!!!!!!!! Odpowiedz Link
agneesi Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 02.06.11, 19:09 Witajcie, co do masażu, o ja miałam za zadanie wpchać jedynkę rosnącą do tyłu (do wewnatrz). Juz pisałam kiedyś, że ku mojemu ogromnemu zdziwieniu udało się. Byłam ostatnio udr cudziłło i dostalimśy zgodę na operację. Najważniejsze, że ząb sie naprawdę wyprostował. Pani profesor aż była w szoku, że kiedyś ząb rósł do środka. Co mogę polecić, ja kupiłam smoczek taki normalny do butelki, nakładam na palca, dolną szczękę przytrzmuję i masuję. Wiki powoli sie do tego przywyczaja. Nie znosiła tego jak nie wiem co, ale cóż, wargi tez po pierwszej operacji nie chciała masować. Powodzenia dziewczyny, my mamy przeszczep 11 sierpnia w Babicach (o ile pieniądze z 1% szanownie wpłyną). Odpowiedz Link
wiggy Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 27.07.11, 10:17 ile razy dziennie i przez mniej wiecej ile minut masowałyście ząbka, żeby osiągnąć zadowalający efekt? u nas jest zrotowany ząb w szczelinie rozszczepu (są tam dwa) i do tego rośnie do zewnątrz, więc mam go wpychać do środka. A masowałyście dziąsło i ząbek? Odpowiedz Link
mamalukasz3 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 08.08.11, 23:20 Witam a nasz syn 12 obchodzi 3 urodziny a w kwietniu mial robiony ost przeszczep wszystko jest super tylko najgorsze jest dostanie tego leku po przeszczepie nigdzie nie można było go dostać tragedia ,myślę ze wkońcu jak tyl się płaci to powinni oni dać jakos ten lek on nie jest drogi a nie późnie jak sie wraca z dzieckiem po operacji to trzeba po wzystkich aptekch latać podobno ten lek wycofali i juz go nie produkują ,takie jest moje odczucie powodzenia życzę :) Odpowiedz Link
agneesi odnosnie masaży 14.08.11, 15:22 Witam, ja masowałam 2 razy dziennie, po dosłownie 10 sekund, więcej nie dałam rady. Jedynka nie jest oczywiście super prosta, ale o niebo lepiej niż przed masażem. Im dziecko starsze, tym łatwiej je czyms przekupić. Przynajmniej moja Wiki tak ma. Lubi bardzo bajki i warunkiem oglądania był masaż, godziła sie od razu. Fakt, że gryzła mnie dalej, ale przynajmniej wpuściła palca do buzi. Przed nami przeszczep we wtorek. Więc póki co wolne od masażu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
kasiulkawpk Do Agneesi 20.08.11, 17:33 Czyli Wy macie odwrotnie niż my? bo u nas jest z tyłu dolnych zębów :( Odpowiedz Link
rudi7m Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 22.08.11, 10:02 nam dr Cudziło kazała wypychać/masować cofnięty łuk zębowy po stronie rozszczepowej. Szczerze ciężko to idzię bo mała mnie gryzie, ma tylko 6 zębów wszystkie jedynki i dwie dwójki po stronie nierozszczepowej, a przy tym niemiłosierne histerie odprawia. Mam pytanie - czy u Was wypychanie łuku (bez zębów) dało jakiś efekt? Czy na początku takich zabiegów robiliście to na siłe wbrew woli dziecka? Odpowiedz Link
kasiulkawpk Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 22.08.11, 14:00 Czytałam na tym forum wypowiedzi innych mam i kilka było pozytywnych opinii na temat rezultatów. Mnie mój syn na początku mocno gryzł ale teraz dostaje po jakąś nagrodę, najczęściej ulubioną bajkę na dvd( nie dawaj w nagrodę słodyczy) łudzę się żę pomoże, a wierzę że nie zaszkodzi. Odpowiedz Link
rozszczep17 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 22.08.11, 21:33 Mam 17 lat. Dr. Cudziło przez pewien czas mnie leczyła. Osobiście nic do Niej nie mam, choć czasem ma dość nietypowe metody. Dobra z ortodontek jest pani Miller(teraz jest chyba na urlopie) oraz dr. Kostrzewa, obydwie są dość rygorystyczne ale słuchają uwag pacjenta. Obydwom jestem bardzo wdzięczna za pomoc. Tym bardziej że prawdopodobnie wkrótce skończę współpracę z ortodontami Odpowiedz Link
kasienka353 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 16.09.11, 14:20 Nie wiecie może czy dr Cudziło przyjmuje prywatnie? Na wizytę w IMID trzeba długo czekać, a ja trochę się niepokoję, Kubuś ma po stronie rozszczepowej tylko jedynki a po nierozszczepowej wychodzą mu już nawet piątki, może ktoś miał taką sytuację? Bo nie wiem co o tym myśleć:( Odpowiedz Link
mamatomka5 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 14.10.11, 23:24 Osobiście odradzam panią doktor..Polecam dr.Kostrzewęi dr.Miller. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jowitka345 Re: co sadzicie o Dr. Cudziło -ortodonta 15.10.11, 10:42 Ale podaj jakieś konkrety? Odpowiedz Link