Dodaj do ulubionych

Szwy się rozeszły!!!

25.07.07, 16:17
Wiatm!17.07.synek miał jednoetapową operację obustronnego rozszczepu wargi,
podniebienia i wyrostka zębodołowego. Operacja się ponoć udała. Synek jak to
Pani prof. powiedziała"chciał się zoperować". Niestety 5 dni po operacji
podczas karminia dojrzałam dziure w podniebieniu. Szwy z jednej strony( tam
gdzie rozszczep był większy) się rozszły : ( Pani prof. twierdzi,że
najważniejsze, aby druga warstwa była szczelna wówczas obejdzie się bez
poprawek, jeśli nie, to za rok lub podczas przeszczepu kości trzeba będzie
podniebienie ponownie zaszyć. Szczerze powiedziawszy jesteśmy trochę
podłamani. Wierzyłam,że oddajemy dziecko w najlepsze ręce i ,że wszystko
będzie dobrze. A tu taka niespodzianka. Nie wiem co jest przyczyną, roszczep
był naprawde spory i dr Piwowar twierdzi,że takie ryzyko zawsze istnieje.
Zdarzyło się coś takiego któremuś z maleństw?
Obserwuj wątek
    • mamalivki Re: Szwy się rozeszły!!! 25.07.07, 17:49
      Zapewne nie jednemu maleństwu:(....Oliwka miała operację 15.06.w IMID(całkowity
      rozszczep podniebienia). Po powrocie do domu jadła wspaniale, nic nie uciekało
      noskiem. Ale w trzecim tygodniu zaczęła wykichiwać pokarm, to mnie zaniepokoiło.
      Po obejrzeniu podniebienia dojrzałam dziurkę (wgłębienie w miejscu, o którym
      mówił nam dr Surowiec, że tam właśnie jest największe prawdopodobieństwo
      powstania przetoki. Na kontroli uspokajano nas, że jeszcze nie wiadomo czy to
      przetoka, bo w tym wgłębieniu widać jeszcze szwy. Mała miała jeszcze zabieg
      "lapisowania" (jeśli dobrze pamiętam nazwę tego specyfiku). To lekarstwo miało
      podrażnić tkanki tego wgłębienia i efekcie spowodować zrośnięcie. Minął już
      tydzień, a dziurka nadal jest i ulewanie noskiem też. Kolejną kontrolę mamy w
      grudniu. Jeśli miałoby dojść do operacji to w rok po operacji. Najważniejsze,
      żeby nie przeszkadzało to w mowie, ale chyba się łudzę. Pozostało nam uzbroić
      się w cierpliwość i czekać.
      • marta1708 Re: Szwy się rozeszły!!! 25.07.07, 18:41
        My operacje mieliśmy na Koziej. Mój Kubuś też miał smarowane szwy,żeby się
        jeszcze skleiło, ale efektu nie było w konsekwencji zwisały mu szczępki nici w
        buzi, które dr Piwowar obciął podczas ściągania szwów z wargusi,żeby
        przypadkiem się nimi nie zadławił. U mojego maleństwa to trudno mówić o dziurce
        jest to raczej spora szpara po tej stronie po której rozszczep był większy z
        drugiej strony podniebienie trzyma. Ja też wierze,że druga warstwa dzieląca
        jame nosową od ustnej jest nadal szczelna i że obejdzie się bez dodatkowej
        operacji, bo niestety mój synek tak dobrze jej nie zniósł jak większość dzieci
        rodziców z forum. Jedzenie przeciekało mu troszeczke przez noesek, ale tylko
        przez 2-3 dni teraz już nie przecieka. Na konsultacje mamy przyjechać za m-ąc i
        wtedy się ponoć rozstrzygnie czy potrzebna będzie dodatkowa operacja.
        • marmax31 Re: Szwy się rozeszły!!! 26.07.07, 09:40
          A czy dr Piwowar powiedział wyraźnie, że jest przetoka?
          To ulewanie przez nosek niekoniecznie musi świadczyć o przetoce - dziecko ma w
          buzi zupełnie nowy układ i musi się od nowa uczyć jeść. Podniebienie musi zacząć
          pracować - dopiero wtedy pokarm nie dostaje się do noska.
          • marta1708 Re: Szwy się rozeszły!!! 26.07.07, 12:07
            Nie, dr Piwowar nie mówił,że to przetoka, poprostu,że szwy puściły w tym
            miejscu, gdzie były najbardziej naciągnięte. Teraz synkowi pokarm się wcale nie
            dostaje do noska,ale w podniebieniu- w tej warstwie zewnętrzej ma dużą szpare.
            Gdy spytałam czy jego zdaniem ta dziura jest duża to stwierdził,że nie pamięta
            kiedy aż tak bardzo się szwy rozeszły : ( Ale powiedział,że jeśli druga warstwa
            jest szczelna a na to jego zdaniem wygląda może obejść się bez 2 operacji,
            wówczas podniebienie po zrośnięciu będzie troche inaczej wyglądało niż u
            zdrowego dziecka, ale nie będzie to miasło wpływu na rozwój mowy.Teraz
            pozostało nam wierzyć,że rzeczywiście tak będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka