Dodaj do ulubionych

Czy fantasy nadal zachwyca?

IP: 80.48.251.* 15.11.04, 23:29
Każdy przeczytał w swoim życiu "Władcę Pierścieni" czy "Wiedźmina". Większość
była zachwycona przygodami Bilbo'a i Geralta. Czy czytając nowe powieści
fantasy czujecie to samo? Czy taż może ten typ literatury zszedł już na psy
(czyt. komercja)?
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: Czy fantasy nadal zachwyca? 16.11.04, 09:09
      no cooz. oprocz Tolkiena czy Sapkowskiego pisywalo jeszcze paru innych pisarzy.
      zachwyca Ursula Le Guin i to nie tylko z cyklem Ziemomorze, zachwyca Bradley z
      Mglami Avalonu. bawi Pratchett Swiatem Dysku. tandem M.Weis & T.Hickman swoimi
      Dragonlance czy Bramami. ulubieniec ostatnio wszystkich G. R. R. Martin czy tez
      malo znana C.S. Friedman ze swoja trylogia Zimnego Ognia.
      jest naprawde duzo dobrej literatury fantasy pisanej dawno temu (np. White "Byl
      sobie raz na zawsze krol), troche mniej dawniej (Lawhead z cyklem
      arturianskim).
      moze Panie Thomasie warto siegnac po wczesniejsze rzeczy, choc i w nowosciach
      zdazaja sie perelki (spomniana wczesniej Friedman)
      • emer_manito Re: Czy fantasy nadal zachwyca? 16.11.04, 09:46
        > moze Panie Thomasie warto siegnac po wczesniejsze rzeczy, choc i w nowosciach
        > zdazaja sie perelki (spomniana wczesniej Friedman)

co do sięgania po wcześniejsze rzeczy, jak najbardziej;
        ja obiecałem sobie uzupełninie bilioteczki o klasyków, zacząłem od Leibera,
        kolejny będzie Vance;
        co do tych perełek wśród nowości, wymieniłbym raczej Martina, Friedman mnie
        jakoś nie do końca przekonujel
        ale cóż, każdy lubi co innego :)
        co do właściwego pytania - tak, fantasy wciąż zachwyca;
        jest coraz więcej pozycji, każdy znajdzie coś dla siebie;
        pzdr
      • Gość: thomas Re: Czy fantasy nadal zachwyca? IP: 80.48.251.* 16.11.04, 21:57
        Ja nie twierdzę, że stare jest złe! Znam "Świat Dysku" i ta seria też mnie
        zachwyca! Boję się tylko o najnowsze wydania! Najnowsze serie!
        • Gość: Illain Re: Czy fantasy nadal zachwyca? IP: *.riz.pl / *.riz.pl 17.11.04, 10:46
          Jest kilka problemow, o ktorych warto pamietac - na fali powodzenia fantasy
          wydawcy siegneli do nie publikowanych wczesniej (lub wydawanych klubowo)
          staroci. Latwo tu mozna sie naciac, bo styl ponadczasowy to cecha raczej tylko
          wybitnych... Poza tym nowi autorzy fantasy czesto siegaja po sztafaz twardej
          SF, co powoduje pomiesznie gatunkow. Rzeczy z pogranicza sa zreszta u nas
          niezwykle rzadko wydawane, do lask doszla jedynie urban-fantasy. Trzecia
          sprawa - ksiazki wydaje sie w dzisiejszych czasach latwo, w zasadzie kazdy
          moglby wydac swoja ksiazke, gorzej tylko jak chce sie na niej zarobic. Taka
          latwosc druku powoduje, ze jestesmy zalewani literatura bardzo nedznej jakosci
          i ciezko wybrac cos sensownego.
          A odpowiedz na glowne pytanie brzmi - TAK! Dalej zachwyca! A przynajmniej
          pierwsze kilka tomow serii...
    • Gość: Sineira Re: Czy fantasy nadal zachwyca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 19:57
      Dobrze napisana fantasy zachwyca zawsze!
    • Gość: Mea Re: Czy fantasy nadal zachwyca? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.04, 19:09
      Fantasy na psy? Nie wydaje mi się. Rozważcie następujące tytuły: Zamek Lorda
      Valentina (niby to SF, ale tylko z kilku dekoracji), Wywiad z wampirem, Dworzec
      Perdidio (tak to się pisze? Z przyczyn oczywistych książki przed klawiaturą nie
      mam, Świat Dysku (jak to cykl nierówny, ale Pomniejsze bóstwa to prawdziwa
      perełka), twórczość Brzezińskiej, czy nowy cykl Sapkowskiego w bardzo ciekawym
      czasie wojen husyckich. To nie to samo co 1728 klon Conana.
    • Gość: A-cis Re: Czy fantasy nadal zachwyca? IP: *.potulicka.v.pl 24.11.04, 19:50
      Nigdy mnie nie zachwycało.
    • ofira Re: Czy fantasy nadal zachwyca? 30.11.04, 16:13
      pewnie, że zachwyca :) coraz mniej książek, a nawet tylko ich elementy, ale
      jeszcze zachwyca.
      • bastard_bloodwritten Re: Czy fantasy nadal zachwyca? 14.12.04, 13:07
        cały czas pojawiają się nowe ciekawe pozycje. Szukać szukać !!!
    • mmichalo Re: Czy fantasy nadal zachwyca? 15.12.04, 19:25
      Ostanio wysyp znakomitej fantasy rosyjskiej, Tej z czasów demoludów nie
      czytałam i nie bardzo mam ochotę mimo b.dobrych opinii p Bułyczowie i
      Strugackich. Bardzo dobra "Mesjasz formatuje dysk", "Dolina
      sumienia".Oczwiście, że fantasy zachwyca. I co ciekawsze, mimo przeczytania
      setek tomów i opowiadań nie przejada się, reguła gatunku daje tak wiele
      możliwości, że zawsze trafi się coś absolutnie nowego i znakomitego.A dla
      kontrastu bardzo kiedyś lubiłam kryminały a po przeczytaniu kilkuset nie mogę
      strawić kilkuset +1.Wyjątek to historie brata Cadfaela /sorki za ortografię/ale
      one zalecają się raczej hostorią niż kryminałem.
      • Gość: miki Re: Czy fantasy nadal zachwyca? IP: 158.75.34.* 15.12.04, 21:05
        nie, nie zachwyca, bo wtórne i z reguły źle napisane.
    • Gość: tocqueville G. R. R. Martin zachwyca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 10:37
      chodzi oczywście o "Gre o tron"
      ale to raczej ksiazka przygodowo-rycersko-szpegiowska niz klasyczne fantasy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka