Gość: Kiestu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 13:00 Diuna dobra ksiarzka czy kanon literatury SF prosze o wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feather Re: Diuna 24.08.03, 22:07 no to ze to klasyk ,nalezy do kanonu itp nie wyklucza ze jest dobre :-))), a jest. warto sprawdzic, mowie Ci.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasa Re: Diuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 19:27 Moze jest kilka tej klasy np. cykl o Helikonii, ale lepszych sf nie znam, a znam sporo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł :-/ Re: Diuna IP: *.netia.pl 25.08.03, 08:18 Dla mnie Diuna jest klasykiem i najlepszą książką jaką kiedykolwiek czytałem. Jest przesycona humanizmem, posiada olbrzymia spójną fabułę i mnogość wątków. Gorąco polecam przeczytaj - zobaczysz, zrozumiesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozka Re: Diuna IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 10:49 diuna jest suuper....ale reszta cyklu jest juz troche slabsza...ale i tak warto przeczytac..pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Diuna 26.08.03, 18:28 widziałem - chodzi ci o ten film emitowany na hallmarku ? miejscami byl tylko zgodny z ksiazka - wlasciwie tylko te fragmenty scenariusza ktore opieraly sie na mesjaszu diuny, bo kawalk z dzieci diuny splycone i razaco niezgodne z fabula pwoiesci [np. wiek blizniat] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutne_oczy_drobiu Re: Diuna IP: 210.163.167.* 26.08.03, 00:25 To jest ksionszka kanon, bardzo niedobra! Odpowiedz Link Zgłoś
k.alexander Re: Diuna 26.08.03, 17:34 Caly cykl "Diuny" jest wspanialy, a kazda nastepna jego czesc dostarcza coraz to nowszych doznan. Ta ksiazka wywoluje ogromne pragnienie, i to doslownie (kiedy czytalem "Diune", "Boga imperatora" i "Dzieci Diuny" pilem po litrze wody na godzine). To niekwestionowany kl;asyk gatunku, ale nie zgodze sie z twierdzeniem, ze jest dobra... "Diuna" jest po prostu WYPASISTA! Odpowiedz Link Zgłoś
fagor729 Re: Diuna 06.09.03, 13:17 oczywiście jest to kanon. Po co w ogóle pytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etrusk Re: Diuna IP: PROXY.imielin.net:* / 172.16.1.* 10.09.03, 15:47 I kanon i dobra książka , nawet dla tych, którzy na co dzień nie lubią SF! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idun Re: Diuna IP: *.pwradio.pl 11.09.03, 16:20 Jeśli książka należy do kanonu, np. sf, MUSI być dobra, ponieważ została uznana za wartościową, ciekawą itd. przez np. krytyków. Radzę sprawdzić znaczenie tego słowa w słowniku. Co do Diuny - mogę zapewnić, że że jej przeczytanie dostarcza materiału do długich, gorących dyskusji. Moim zdaniem jednak nie dorasta niestety do swojej sławy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benton Re: Diuna IP: *.toya.net.pl 21.09.03, 11:42 Diuna to zajeeeeeeeeeeeeebista książka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tchernobog Re: Diuna 19.10.03, 19:33 A co sądzicie o Rodzie Atrydów i Rodzie Harkonnenów- dziele Briana H. i Kevina J. A. Bo mnie się wydaje że oni nieiezbyt dobrze zapoznali się z orginałem Herberta. Przedstawiają własne wersje pewnych wydarzeń , które w orginale są zupełnie inaczej zaprezentowane ( kwestia sprowadzenia Jessiki do Leta..). W dodatku zmieniły się reguły rządzące tym uniwersum bo użycia tarcz prawie nie widać a laserobiny tną w najlepsze, odstawiając do kąta umiejętności szermiercze.... Dodatkowo obrodziło jakimiś automatami bojowymi, niewidzialnymi statkami ( dziwne panuje prohibicja na zaawansowane technologie a tu takie cudeńka powstają;) i wiele wiele innych absurdów ( Super tajna Salusa Secundus spenetrowana.....) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
matty_thringol Re: Diuna 21.10.03, 16:39 Na pewno stanowi on kanon literatury science fiction, a świat w niej opisany jest oryginalny- a przez to tak wciągający... Filmy ekranizacje książek- szczególnie sci-fi- nie przepadam, zawsze lepsze swoje własne wyobrażenia...(: Odpowiedz Link Zgłoś