IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 13:00
Diuna dobra ksiarzka czy kanon literatury SF
prosze o wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • feather Re: Diuna 24.08.03, 22:07
      no to ze to klasyk ,nalezy do kanonu itp nie wyklucza ze jest dobre :-))), a
      jest. warto sprawdzic, mowie Ci.pozdr.
      • Gość: jasa Re: Diuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 19:27
        Moze jest kilka tej klasy np. cykl o Helikonii, ale lepszych sf nie znam, a znam
        sporo!
    • Gość: paweł :-/ Re: Diuna IP: *.netia.pl 25.08.03, 08:18
      Dla mnie Diuna jest klasykiem i najlepszą książką jaką kiedykolwiek czytałem.
      Jest przesycona humanizmem, posiada olbrzymia spójną fabułę i mnogość wątków.
      Gorąco polecam przeczytaj - zobaczysz, zrozumiesz!!!
    • Gość: kozka Re: Diuna IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 10:49
      diuna jest suuper....ale reszta cyklu jest juz troche slabsza...ale i tak warto
      przeczytac..pzdr
    • tchernobog Re: Diuna 25.08.03, 22:59
      Oglądał ktoś "Dzieci Diuny"?
      • rubeus Re: Diuna 26.08.03, 18:28
        widziałem - chodzi ci o ten film emitowany na hallmarku ?
        miejscami byl tylko zgodny z ksiazka - wlasciwie tylko te fragmenty scenariusza ktore opieraly sie na mesjaszu diuny, bo kawalk z dzieci diuny splycone i razaco niezgodne z fabula pwoiesci [np. wiek blizniat]
    • Gość: smutne_oczy_drobiu Re: Diuna IP: 210.163.167.* 26.08.03, 00:25
      To jest ksionszka kanon, bardzo niedobra!
    • k.alexander Re: Diuna 26.08.03, 17:34
      Caly cykl "Diuny" jest wspanialy, a kazda nastepna jego czesc dostarcza coraz
      to nowszych doznan. Ta ksiazka wywoluje ogromne pragnienie, i to doslownie
      (kiedy czytalem "Diune", "Boga imperatora" i "Dzieci Diuny" pilem po litrze
      wody na godzine).
      To niekwestionowany kl;asyk gatunku, ale nie zgodze sie z twierdzeniem, ze
      jest dobra... "Diuna" jest po prostu WYPASISTA!
    • fagor729 Re: Diuna 06.09.03, 13:17
      oczywiście jest to kanon. Po co w ogóle pytać?
      • Gość: etrusk Re: Diuna IP: PROXY.imielin.net:* / 172.16.1.* 10.09.03, 15:47
        I kanon i dobra książka , nawet dla tych, którzy na co dzień nie lubią SF!
    • Gość: Idun Re: Diuna IP: *.pwradio.pl 11.09.03, 16:20
      Jeśli książka należy do kanonu, np. sf, MUSI być dobra, ponieważ została uznana
      za wartościową, ciekawą itd. przez np. krytyków. Radzę sprawdzić znaczenie tego
      słowa w słowniku.
      Co do Diuny - mogę zapewnić, że że jej przeczytanie dostarcza materiału do
      długich, gorących dyskusji. Moim zdaniem jednak nie dorasta niestety do swojej
      sławy.
    • Gość: Benton Re: Diuna IP: *.toya.net.pl 21.09.03, 11:42
      Diuna to zajeeeeeeeeeeeeebista książka!!!!
    • tchernobog Re: Diuna 19.10.03, 19:33
      A co sądzicie o Rodzie Atrydów i Rodzie Harkonnenów- dziele Briana H. i Kevina
      J. A. Bo mnie się wydaje że oni nieiezbyt dobrze zapoznali się z orginałem
      Herberta. Przedstawiają własne wersje pewnych wydarzeń , które w orginale są
      zupełnie inaczej zaprezentowane ( kwestia sprowadzenia Jessiki do Leta..). W
      dodatku zmieniły się reguły rządzące tym uniwersum bo użycia tarcz prawie nie
      widać a laserobiny tną w najlepsze, odstawiając do kąta umiejętności
      szermiercze.... Dodatkowo obrodziło jakimiś automatami bojowymi, niewidzialnymi
      statkami ( dziwne panuje prohibicja na zaawansowane technologie a tu takie
      cudeńka powstają;) i wiele wiele innych absurdów ( Super tajna Salusa Secundus
      spenetrowana.....)
      Pozdr.
    • matty_thringol Re: Diuna 21.10.03, 16:39
      Na pewno stanowi on kanon literatury science fiction, a świat w niej opisany
      jest oryginalny- a przez to tak wciągający... Filmy ekranizacje książek-
      szczególnie sci-fi- nie przepadam, zawsze lepsze swoje własne wyobrażenia...(:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka