jutka1 07.02.04, 00:13 Release: 10 lutego. Blue Note Label. i 4 piosenki juz teraz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chris-joe Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 08.02.04, 06:56 jestem bydle i zwierze bez skrupulow... ukradlem wlasnie caly album z internetu... Jak, kurcze, oni to robia, ze nim album wylazl, cj moze go juz sciagnac?! Widze cie na twym szezlongu, w peniuarze, z papierosem i kubkiem kawy, nucaca: "What did you say I know I saw you saying it My ears won't stop ringing Long enough to hear Those sweet words And your simple melody I just have to hear Your sweet words Spoken like a melody I just wanna hear Those sweet words".......... :))) Odpowiedz Link
jutka1 Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 08.02.04, 10:13 chris-joe napisał: > jestem bydle i zwierze bez skrupulow... ukradlem wlasnie caly album z > internetu... Jak, kurcze, oni to robia, ze nim album wylazl, cj moze go juz > sciagnac?! ********** cj, zazdraszczam jakniewiemco! :) we wtorek pognam do Virgin Megastore i nabede droga kupna :) > Widze cie na twym szezlongu, w peniuarze, z papierosem i kubkiem kawy, nucaca: > > "What did you say > I know I saw you saying it > My ears won't stop ringing > Long enough to hear > Those sweet words > And your simple melody > > I just have to hear > Your sweet words > Spoken like a melody > I just wanna hear > Those sweet words".......... :))) ********** no i popatrz co narobiles cj!! teraz ta piosenka mi sie bedzie z Toba kojarzyc!! :))))))))) cmok. J. :) Odpowiedz Link
chris-joe Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 08.02.04, 10:27 ja mam bardzo niezdrowe podejrzenie, ze ta piosenka juz jest skojarzona, a cj moze stac sie w niej najwyzej jednym z przecinkow. Jak sie zastanowie, to powiem ci, ktory przecinek sobie wybralem. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 08.02.04, 10:30 chris-joe napisał: > ja mam bardzo niezdrowe podejrzenie, ze ta piosenka juz jest skojarzona, a cj moze stac sie w niej najwyzej jednym z przecinkow. Jak sie zastanowie, to > powiem ci, ktory przecinek sobie wybralem. *********** hahahahahahahaaaaaa!!! :)))))))))))))))))))))))))))) dawno sie tak nie usmialam! szerlok, kurdebalans... ;)))))))) dobra wybierz sobie przecinek... a cmoka i tak przesylam ;pp Odpowiedz Link
chris-joe Re: cj, a co Ty robisz jeszcze na nogach??? :)) n 08.02.04, 11:06 kochanie: 1.sledzenie losu lotu air canada nr.990- odlecial, nie wiemy nadal z kim na pokladzie (ufamy) 2.telefon 2 psiapsiol, ze beda wkrotce na wsi i chca sie ze mna bawic w jet'ie (klub wiejski)- ja sie bronilem do krwi pierwszej, czyli do potwierdzonego odlotu 990 3.po pierwszej krwi psiapsioly sie na palcach objawily (brazylijczyk juz w poscieli z kotem Maxxem) i do jet'a mnie porwaly. 4.obie wloszki. Ja znow w kwestii formalnej: Dlaczego dwie zdrowo piersiate wloszki geja, w klubie 70% gejowskim, z uporem maniaczek w sandwicha na dansflorze upychaja? Po ponad godzinie odbijania sie od jednej do drugiej ucieklem straumatyzowany do chalupy pod wsia gdzie nadal koncze 6 pack tornado. Kurcze, juz 5am a jeszcze dwie butelki zostaly! Pomoglabys, kurna chata. Odpowiedz Link
jutka1 Re: cj, a co Ty robisz jeszcze na nogach??? :)) n 08.02.04, 11:09 cj, dawaj jedna butelke! pomozecie?-pomozemy!! :)))))) a te sandwichowki Cie straumatyzowaly bezmyslnie. ot, durne. :) Odpowiedz Link
chris-joe Re: cj, a co Ty robisz jeszcze na nogach??? :)) n 08.02.04, 11:22 masz. nawet odkapslowalem. Twist off. Odpowiedz Link
jutka1 Re: cj, a co Ty robisz jeszcze na nogach??? :)) n 08.02.04, 11:42 chris-joe napisał: > masz. nawet odkapslowalem. Twist off. ******** gul gul gul..... mmmmm. pyfko z rana jak smietana .... ;)))))) Odpowiedz Link
chris-joe Re: cj, a co Ty robisz jeszcze na nogach??? :)) n 08.02.04, 11:45 zwlaszcza, ze to takie "damskie" pyfko, o smaku limoniady. Ale uwazaj, powoli, to ma 6.1. Ja mam przed soba lozko, ale ty caly bozy dzien. Odpowiedz Link
jutka1 Re: cj, a co Ty robisz jeszcze na nogach??? :)) n 08.02.04, 11:49 chris-joe napisał: > zwlaszcza, ze to takie "damskie" pyfko, o smaku limoniady. Ale uwazaj, powoli, to ma 6.1. Ja mam przed soba lozko, ale ty caly bozy dzien. ********* za pozno!!! juz wyduldalam! ;))) definicja wolnosci: ode mnie zalezy, czy mam przed soba perspektywe lozka, czy caly bozy dzien... :))))))))))) kocham weekendy! zeby nie ta praca, ktora musze popelnic dzis.. :( Odpowiedz Link
chris-joe Re: cj, a co Ty robisz jeszcze na nogach??? :)) n 08.02.04, 11:58 sluchaj, no, robota nie zajac- jeszcze po jednym and I'll call it a day. Zdrowie. Uwazaj, butelka mokra. Odpowiedz Link
jutka1 Re: cj, a co Ty robisz jeszcze na nogach??? :)) n 08.02.04, 12:00 chris-joe napisał: > sluchaj, no, robota nie zajac- jeszcze po jednym and I'll call it a day. > Zdrowie. Uwazaj, butelka mokra. ********* dawaj!!! gulgul...... i znowu watek o muzyce scurvilismy na alkohol.... ;)))))))) Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 09.02.04, 04:27 U nas juz od kilku dni w sprzedazy, nie sluchalam jeszcze zadnej piosenki, bo mam te plyte dostac na Walentynki. Za to czytam ten kunsztownie scurviony watek i apetyt mi sie zaostrza na Nore i rozne inne rzeczy powiazane. Albo i nie powiazane. Pozdrawiam z koncowki biurowego poniedzialku.Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link
jutka1 Milion plyt ......... 19.02.04, 09:13 wlasnie uslyszalam w chrancuskiej TV: drugi album poszedl jak burza... ponad milion plyt sprzedano w pierwszym tygodniu Odpowiedz Link
akawill Re: Milion plyt ......... 19.02.04, 18:34 Jak ja byłem w Borders nabyć to sklep był prawie że wytapetowany. (No dobra, przesadzam, ale szukać nie trzeba było). Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Troche sie rozczarowalam 19.02.04, 22:03 Pierwsza piosenka - perelka, nastepne trzy ladne, reszta rozmywa mi sie w jakims smetnym zawodzeniu. Moze ta plyta nie pasuje do tego co sie dzieje w moim zyciu? NIe wiem, ale slucham uparcie i w kolko, moze mi sie cos przetka. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie "have your fun and keep lafing" ©joanna .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link
chris-joe Re: Troche sie rozczarowalam 19.02.04, 23:04 a propos mlodej Szankarownej- jedna taka mi zapodala niejaka Eve Cassidy. Baaardzo mi lezy. Odpowiedz Link
akawill Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 05.03.04, 21:40 Norah Jones będzie można przelotnie zobaczyć w telewizji hamerykańskiej jutro w Saturday Night Live, gdzie bedzie muzycznym gościem. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Norah Jones -- nowa plyta -- akawill 06.03.04, 00:42 kurdebalans. nie mam tu SNL pochlastac sie czy wlezc za kanape, oto jest pytanie Odpowiedz Link
akawill Re: SNL - do Jutki 06.03.04, 01:30 jutka1 napisała: > kurdebalans. nie mam tu SNL > pochlastac sie czy wlezc za kanape, oto jest pytanie Oprócz tych niewątpliwie dobrych opcji, możesz się ewentualnie uśmiechnąć do mnie (tak jak Ty to robisz) i ja nagram, przegram na chrancuski system i do wioski Paris wyślę. Żaden kłopot. A jak nie to zapodam wrażenia. Odpowiedz Link
jutka1 Re: SNL - do Akawilla 06.03.04, 09:55 akawill napisał: > Oprócz tych niewątpliwie dobrych opcji, możesz się ewentualnie uśmiechnąć do > mnie (tak jak Ty to robisz) i ja nagram, przegram na chrancuski system i do > wioski Paris wyślę. Żaden kłopot. A jak nie to zapodam wrażenia. ******** Nawet nie musisz przegrywac na chrancuski, bo moje wideuo czyta hamerykanski! Nagraj, nagraj, plizplizpliz pretty please with a cherry on top :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
akawill Re: SNL - do Jutki 06.03.04, 17:11 jutka1 napisała: > Nawet nie musisz przegrywac na chrancuski, bo moje wideuo czyta hamerykanski! > Nagraj, nagraj, plizplizpliz pretty please with a cherry on > top :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > No jakby ten uśmiech był o jeden znak krótszy to bem siem zastanawiał ;) A jak tak to olrajti den end dan ;) A przy okazji zapodaję cycat ze śp. Chrisa Farley'a: "For those of you who don't habla espanol: "El Nino" is spanish for "The Nino"" Odpowiedz Link
akawill Re: SNL - do Jutki + PS. 06.03.04, 17:14 No to jeszcze zapodaj mi na yahoo jakiś chrancuski adres. Może być incognito, byleby nie dla poczty ;) Odpowiedz Link
jutka1 Re: SNL - do Jutki 06.03.04, 18:34 akawill napisał: > No jakby ten uśmiech był o jeden znak krótszy to bem siem zastanawiał ;) > A jak tak to olrajti den end dan ;) > > A przy okazji zapodaję cycat ze śp. Chrisa Farley'a: > "For those of you who don't habla espanol: "El Nino" is spanish for "The Nino"" *********** hahahahahahahahahahahahaaaaaa :)) uwaga czkawka ze smiechu adres wysle na priv olrajti den end senkju werimacz :)))))))))))))))))))))))))))))) jors forewer grejtful Ze Flaj Odpowiedz Link
artur666 Re: Norah Jones 05.03.04, 22:44 Z wyra nie wyrzucilbym. Ale muzyczka...dobra czy zla... nie dla mnie. Odpowiedz Link
bella-donna Re: Norah Jones -- milo sie jej sluchalo... 06.03.04, 14:53 ja juz sie jej nasluchalam, puszczaja w radio kilka razy dziennie. teraz wpadla mi w ucho "over the rainbow" niejakiego Capito Olej (???) gitara, moze ktos juz slyszal ? i jeszcze jedna ale nie znam tytulu mie mowiac juz o tym kto spiewa , zdradze tylko , ze to kobieta. jest swietna (co jest przeciez oczywiste o; ) Odpowiedz Link
plesser Feels Like Home 06.03.04, 16:02 Wczoraj jak mnie nalog chwycil i pognalem do pobliskiego supermarketu cos slodkiego kupic to widzialem- prawie 14 jewro :-( A ja sie cieplem i se kupilem ciastkow za cale 2 jewro. Ciastka skonsumowalem w drodze do domu, wiec podzielic sie nie moge :-P ale w sprawie stypendium co mi to odmowili, ze niby za dlugo studiowalem w Stolycy Polska juz przedsiewzialem conieco i za 5 lat jak sprawe wygram bede mogl kupic ten album :-) Jeszcze, qurva, nie moge nawet odsluchac tych 3 kawalkow w Internecie, bo mi sie jakis wirus przyplatal i jak klikne na jakis link, ktory wymaga otwarcia nowego okna, to mi sie nie otwiera :-( Rowniez stony internetowe otwieraja mi sie tylko w tym samym oknie- takie, ktore maja sie otworzyc w nowym sie nie otwieraja. Moge to obejsc klikajac na link prawym klawiszem- jesli we wlasciwosciach skopiuje adres do linku i wkleje go w okno explorera. Niestety opcja sciagania tych plikow na kompa jest zablokowana, wiec ani kijem, go ani palka. Jest tu troche komputerowobieglych. Ktos moze poradzic cos? Jedyne pocieszenie w tym zyciu, ze po 2 tygodniach sleczenia nad projektem jutro jade do Berlina na... tarrraaa: www.moma-berlin.de/home/ W Nju Jorku robia remont i przeslali czasowo do Berlina. Plesser Odpowiedz Link
chris-joe Re: Feels Like Home 06.03.04, 16:13 jezus maria jozefie swiety przenajswietsza rodzino- czyli, plesser! oczom nie wierze, tys to czy nie tys? gdzies ty sie podziwal dziecko przez te wszystkie lata? ps. z oknami mialem to samo, az mi sie wszystko poblokowalo, zamarzlo i musialem pc zaniesc do weterynarza, ktory zainstalowal mi okna xp. Jak reka odjal! Odpowiedz Link
basia553 Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 17:03 Tez trzy razy spojrzalam az uwierzylam, ze to plesser. Tym bardziej ze uzyl slowa na q, a nie pamietam aby to bylo jego zwyczajem:))) Plesserze, zazdroszcze, bo ja dopiero w czerwcu tam jade:(((( prosze o relacje, no i ile stales w kolejce. Ludzie narzekaja na 2 godziny, a przed takimi Uffizien stoi sie i 5 godzin i tyz piknie. Ja zabiore w kazdym razie krzeselko skladane kupione swojego czasu w sklepie mysliwskim w Warszawie oraz lekture. Tym bardziej ze jada ze mna 3 baby i tylko chowajac sie za ksiazka bede mogla uniknac gadania przez caly czas. Odpowiedz Link
plesser Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 17:31 Chris, jam ci. Wiesz jak jest... Roboty mam jeszcze na 3 tygodnie, wiec moge sie miedzy okienkami przmieszczac, ale nie wiem jeszcze, czy wpadlem na dluzej. Ja za duzo aktualnie mam waznych rzeczy na tym kompie, strata ktorych bylaby katastrofa, wiec jakiekolwiek operacje raczej nie wchodza w gre. Myslisz, ze doinstalowanie Windowsa bez formatowania dysku mogloby cos pomoc? Basia, ale mnie zawstydzilas :-) Ale czasem cza se ulzyc. Z reszta po to sie przeciez nie uzywa, zeby sie moc kumulowala, nie? :-) Oczywiscie dam znac, jak sprawy w stolicy wygladaly. Moj wspolokator czekal 2 h w trakcie tygodnia, a my jedziemy w weekend :-O A moze w czerwcu zostawisz 3 baby w kolejce i pojdziesz ze mna na kawe? :-) Odpowiedz Link
basia553 Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 17:37 A Ty jestes w Berlinie? To jasne, idziemy na kawe! Zajrzalam na Twöj link i mam teraz zgryz: za 27€ moglabym jako VIP wejsc bez kolejki, a tak mam bilet znizkowy za 6€ ale stanie Bög wie jak dlugo. Cholera, dlaczego ja jestem taka chytra!!! Odpowiedz Link
plesser Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 17:56 Chris, to co najwazyniejsze wysylam sobie poczta, bo moj laptop nie ma wyjscia na dyskietke (juz wiecej nie popelnie tego bledu). Ja mam jednak Windows XP i mimo to problemy z otwieraniem tych linkow. Basia, mysle, ze mam rozwiazanie Twojego problemu: kupisz bilet za 6 Euro, 3 baby zostawisz w kolejsce, a za zaoszczedzone 11 Euro pojdziemy na kawe :-) Ja nie stukam z Berlina, a z Brandenburgii, ale do Belina mam pociag w ramach Semsterticket wiec choby w doma. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 18:00 no to ja bym okna "zreinstalowal". Patrz baska, jaki lebski ten plesser: kolejke ci zaoszczedzil, czas zorganizowal i nawet naciagnal na kawe :) Odpowiedz Link
chris-joe Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 17:47 wiesz co? ja juz ze dwa razy potracilem rzeczy na komputerze, gdy usilowalem sytuacje "naprawiac". Teraz wiec wszystko co cenne natychmiast zapisuje na dyskach, no, moze nie natychmiast, ale jak mi sie ze 700 meg nagromadzi- czyli pojemnosc dysku. Co i tobie goraco radze. Do tej pory mialem okna 98- niestety one czesto zamarzaja, az mi 2 tygodnie temu zamarzly na amen. Jak pisalem weterynarz wszczepil xp, po quebecku, czyli po piracku, za jedyne CAD $75 (!). Czasem mam wrazenie, ze caly skomputeryzowany Quebec zyje na jednych, gora dwoch, legalnie zakupionych oknach. XP mi sie podoba, bo nie zamarza. A ja w kolejkach zadnych stac nie bede- przy nastepnych odwiedzinach w NYC pojde sobie spokojnie i wszystko poogladam, trala lala... Odpowiedz Link
basia553 Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 17:52 Wiesz c-j, jesli chciales zebym Ci np. zazdroscila, to masz pecha. Bo sobie pomyslalam, ze Ty masz to Twoje niewatpliwie wspaniale muzeum o rzut kamieniem, ale pomysl o calym bogactwie muzeöw, ktöre ja mam prawie za miedza? No, i jak Ci w dziubku? Ja sobie raz w roku pojade bez fatygi do Wloch, naogladam sie do syta i przez rok zyje tymi obrazami na moim osobistym twardym dysku:))))) A za rok znowu itd. Ech, zycie jest piekne, prawda? Nawiasem möwiac: wyobraz sobie ze u nas sa czesto tak tnie loty do NY, ze taniej wypada jak do Warszawy! Gdybym znala angielski, dawno bym sie wybrala.. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 17:57 wiesz co, Baska, z tymi Wlochami za miedza to naprawde cios ponizej pasa! Prawie jak luizowe chwalenie sie sloncem w srodku montrealskiej zimy... Tego sie po tobie nie spodziewalem. BTW, gdzie ty mieszkasz w tych Niemczech, bo zapomnialem, a archiwista ze mnie kiepski? Odpowiedz Link
plesser Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 17:58 Basia mieszka w tym niemieckim miescie gdzie maja, jak w NY, numerki ulic :-) Odpowiedz Link
chris-joe Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 18:07 thanks a lot, plesser, juz wszystko jasne... A poza tym, to w calej Ameryce Pln., nie tylko w NYC, wiekszosc ulic jest numerowana. Avenues biegna rownoleznikowo, streets poludnikowo, i nigdy nie ma 8th Ave, tylko Broadway (zaraz zaraz, czy Broadway to nie 9th Ave...?). trala lala. Z wyjatkiem Quebecu- tu wszystko ma imiona swietych :) Odpowiedz Link
basia553 Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 18:08 Pozwalam sobie lekko skorygowac: Mannheim ma nie ulice, tylko kwadraty ponumerowane. Nie wiem jak to wytlumaczyc. Np. jedna ulica ma domy A. Kwadraty stworzyly sie przez ulice. A wiec wzdluz tej ulicy jest kwadrat A1, A2, A3 itd. Nastepna ulica ma kwadraty B. B1. B2, itd. I tak przez caly alfabet. Ale chyba tylko do P. Niby proste, ale moje kolezanki z Heidelbergu jak maja jechac do Mannheim, to dostaja bölu zoladka. Bo jeszcze w tych kwadratach sa tylko ulice jednokierunkowe i co druga w prawo, co druga w lewo. Logiczne i proste - jak sie czlek zna. Byles Plesserze w Mannheim? Odpowiedz Link
chris-joe Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 18:11 z Mannheim kojarzy mi sie tylko niejaki kompozytor Stammitz z Mennheim... ale jestem na kacu, wiec mam alibi. Kogo jeszcze to miasto wydalo? Odpowiedz Link
basia553 Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 18:19 Glupia sprawa, c-j. Ja tez nie wiem. Nie jestem nawet pewna, czy Stammitz pochodzil z Mannheim, czy tylko nalezy do tzw. Mannheimer-Schule, czyli muzycznej szkoly mannheimerskiej. A powinnam wiedziec, bo chodze regularnie na koncerty mannheimerskiej orkiestry kameralnej, ktöra bardzo czesto gra utwory z tego okresu. Mannheim szczyci sie tym, ze Schiller tu mieszkal i napisal "Zböjniköw" oraz przez kilka lat mieszkal tu i tworzyl Mozart, ozeniony z mannheimerka. Teraz mieszka tu Marion z dwoma kotami i ja röwniez z dwoma kotami. To te najwazniejsze osoby:)))) Jest jeszcze kilka innych. Teraz powiem cos, za co mnie kolezanki chcialy raz zbic: Mannheim to pustynia kulturalna. Jest mnöstwo imprez kulturalnych, ale klasa C to juz komplement. Cierpie z tego powodu, bo uwielbiam dobry teatr. Co pare lat daje im tu szanse i ide do teatru i potem mam na bardzo, bardzo dlugo dosyc. Ostatnio bylam na "Kochanym klamcy". Widzialam dwukrotnie w Polsce (Katowice i Warszawa) w znakomitej obsadzie. Tu bylo dno, dykcja aktoröw taka, ze myslalam, ze jestem glucha. Dopiero jak inne osoby, siedzace w röznych miejscach tez sie skarzyly, ze niedoslysza, uspokoilam sie, ale i zdenerwowalam na tych "aktoröw". A w programie bylo napisane, ze wlasnie ta dwöjka, od lat w mannheimerskim teatrze, wycisnela pietno na ansamble. Haha, zasmial sie hrabia po francusku (z wyraznym angielskim akcentem). Odpowiedz Link
basia553 Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 18:22 znaczy sie mieszkasz plesserze we Frankfurcie/O. i jestes gotöw skoczyc na kawe ze mna do Berlina? Czuje sie zaszczycona:))))) Ile to km? Odpowiedz Link
plesser Re: Norah Jones -- nowa plyta "Feels Like Home" 06.03.04, 18:27 Nie wiem. Wsiadasz w pociag i jak skonczysz czytac gazete jestes na Alexanderplatz :-) Odpowiedz Link
jutka1 PLESSER !!!! 06.03.04, 18:38 chopie!!! kurdebalans!!! jak ja ci pierunie i gizdzie jedyn jyszczy roz znikna, to......... psiakosc. no. OS. Zadryndom do Cie niebawym. Nio. ;)))) Odpowiedz Link
plesser Re: PLESSER !!!! 06.03.04, 18:51 Jutka, ty zes je szwarno dzioucha, ale jo sie od gizdow wyzywoc niy dom. A gdzie link to internetowego palu Paris? Co? Zycze milego wieczora, bo wybieram sie na impreze po zakonczeniu, ktorej mamy jutro jechac do tego Berlina. Odpowiedz Link
jutka1 Re: PLESSER !!!! 06.03.04, 19:01 plesser napisał: > Jutka, ty zes je szwarno dzioucha, ale jo sie od gizdow wyzywoc niy dom. A > gdzie link to internetowego palu Paris? Co? ******** a proszem bardzo piknie!! :) www.paris.fr/fr/asp/carto/carto2.asp > Zycze milego wieczora, bo wybieram sie na impreze po zakonczeniu, ktorej mamy > jutro jechac do tego Berlina. ********* baw sie dobrze!!! scisk, J. :)))) Odpowiedz Link
basia553 Mannheim 06.03.04, 18:10 Pozwalam sobie zalaczyc plan Mannheim, bo wyglada to ciekawie: web.mannheim.de/hrclient/stadtplan_mn.html Odpowiedz Link
plesser Re: Mannheim 06.03.04, 18:13 Wstyd sie przyznac, ale jeszcze nigdy nie bylem w Hameryce. Wybiore sie przy nastepnej okazji jesli tylko nie beda mnie fotografowac i pobierac odciskow :-) W Mannheim bylem tylko na dworcu, ale moj wspollokator tez jest z Mannheim i mi ostatnio klarowal, ze maja tam jakies ulicowe kwadraty, jak NY. No wlasnie tak mi klarowal- widly rzek i szatkownica. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Mannheim 06.03.04, 18:16 lece do kapieli! zaraz przeciez jedziemy do Hameryki! Plattsburgh, NY :) Odpowiedz Link
chris-joe ps. 06.03.04, 18:27 wycieczka to szalenie wazna, bowiem od niej zalezy marszruta naszej wyprawy do Brazylii (jeszcze tylko 2 tygodnie :))) Otoz: do Brazylii chcemy leciec przez NYC a w drodze powrotnej zatrzymac sie u przyjaciol pod Miami. Niestety Brazylijczyk przy ostatniej wizycie w US niedopatrzyl malego drobiazgu (on nie ma jeszcze paszportu kanadyjskiego, podrozuje na brazylijskim) i przy wyjezdzie z US nie oddal yankesom swistka, dokumentujacego wyjazd. Wg ichnich danych pozostal on wiec w US nielegalnie. Sprawe niby wyjasnilismy i udowodnilismy, ze go w US z pewnoscia nie ma. Ale jak to z biurokracja- pewnosci nie mamy, ze wszystko gra. jedziemy wiec dzis za granice, by sprawdzic, czy wszystko juz wyjasnione. Jesli tak, to dobrze. Jesli nie bedziemy musieli leciec przez Toronto z Air Canada, a ja uroczyscie slubowalem, ze AC nigdy juz na mnie nie zarobi zlamanego centa. Trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Mannheim 06.03.04, 18:13 no, no, ladnie. Czy to wszystko sredniowiecze? Czy tez jestem juz tak zamerykanizowany, ze gdy mowie Europa, mysle sredniowiecze? Odpowiedz Link
plesser A co! :-) 06.03.04, 18:17 A co! Zeby nie bylo, ze my nie mamy internetowego planu miasta: :-))))))) www.frankfurt-oder-stadtplan.de/c1024/c1024.htm Odpowiedz Link
chris-joe Re: A co! :-) 06.03.04, 18:28 no, dobrze, to daje tez namiar (interaktywny!) na Montreal: www.stm.info/azimuts/carte.wcs?eff=OD&lng=a Odpowiedz Link
basia553 Re: A co! :-) 06.03.04, 19:11 Niezle, nawet Verdun macie! Czy ty Wielka Woda naokolo miasta miewa jakies plaze i normalna temperature? Plesserze, liczyc nie umiesz: jak kupie ulgowy bilet za 6€ to oszczedze przeciez 21! To moze ciekawe, ale moja absolutnie tempa matematycznie siostra tez skonczyla prawo:))))) Odpowiedz Link
ertes Re: A co! :-) 06.03.04, 19:26 Ta Wielka Woda to rzeka Sw. Wawrzynca ale i tak zamarznieta przez wiekszosc roku. Odpowiedz Link
basia553 Re: A co! :-) 06.03.04, 19:28 A...Ty sie tez znalazles? Co za dzien! Czy temperatura tej rzeki byla powodem Twojego wyjazdu z Kanady? Bym to zrozumiala:))) Odpowiedz Link
plesser Re: A co! :-) 06.03.04, 19:35 Basia, zauwaz, ze pomylilem sie na korzysc Twojego portfela- moglbym powiedziec, ze ze wzgledu na swoja wrazliwosc i skromnosc postanowilem ograniczyc sie do kawy za 11 Euro, ale oczywiscie nie bylaby to prawda :-) A myslisz, ze dlaczego ja poszedlem na prawo? Jak mawia jeden z moich profesorow, rzadko trafia sie by jakis art mial wiecej niz 10 ustepow dlatego prawnicy licza biegle tylko do 10 :-) No, milego wieczora. Plesser Odpowiedz Link
ertes Re: A co! :-) 06.03.04, 19:45 Ja Basiu nie mieszkalem nad ta rzeka a tylko nad jeziorem z ktorego rzeczona rzeka wyplywa. Jezioro jest krystalicznie czyste ze w zimie nie zamarza. Odpowiedz Link
plesser MoMA- raport organizacyjny dla Basi 08.03.04, 08:25 Raport organizacyjny dot. MoMA: bylismy na miejscu w niedziele ok. 11.00. Na zakup biletow czekalismy ok. 15 minut. Na wejscie czekalismy ok. 1,5 h w dlugiej kolejce wokol budynku. Tak zimno bylo w stopy, ze w pewnym momencie rozwazalismy odsprzedanie biletow i miejsc w kolejsce komus z konca. Przyjemnie robi sie dopiero od monentu dostania sie do budynku. Obsluga mowila, ze jest bardzo roznie z tymi kolejkami i np. w sobote dzien wczesniej mozna bylo o 18 wejsc z biegu. Kiedy wychodzilismy ok. 15.30, zageszczenie ludzi w srodku bylo zdecydowanie wieksze niz na poczatku, co troche juz przeszkadzalo przy ogladaniu obrazow- mimo, ze teoretycznie utrzymuje sie stala, skoordynowany z liczba wychodzacych, liczba osob wpuszczanych. Na samo ogladanie wystawy poswiecic trzeba minimum 3 h. W naszym wypadku zdecydowanym bledem bylo wybieranie sie do Berlina po wczesniejszej nocnej imprezie. W sumie wiec spedzilismy w srodku 2,5 h skupiajac sie na najlepszym- majacym uduchowiac moja towarzyszke i odchamian mnie samego. Nie zdecydowalismy sie na walkmany z glosem przewodnim. Nie moge wiec nic o nich napisac. Po wystawie oprocz ochroniarzy kreca sie jadak stale takie Kuwi stars w specjalnych T-shirtach, ktore, jesli tylko zagadnac o cokolwiek, opowiadaja bardzo interesujace historie nt. poszczegolnych obrazow i artystow. No, ide sie brac za robote. Wlasciwie to nalezalaby sie teraz niedziela do odpoczynku, ale niestety jest poniedziałek :-( Plesser Odpowiedz Link
basia553 Re: MoMA- raport organizacyjny dla Basi 08.03.04, 11:57 Plesserze, jestes wspanialy i masz u mnie niejedna kawe:)))) Wlasnie zastanawialysmy sie wczoraj na "zebraniu organizacyjnym" nad sluchawkami. Ja doszlam do wniosku, ze nie wszystko musze wiedziec dokladnie, troche juz czlowiek zna malarzy i tlumaczenie mi "co on chcial przez to powiedziec" jest dla mnie czesto denerwujace. Spodobalo mi sie to co napisales o Kuwi, bo sa obszary absolutnej niewiedzy u mnie, a mianowicie sztuka amerykanska. Mysmy wczoraj wreszcie znalazly termin pasujacy nam wszystkim i jest to dopiero 18. czerwca. Bedzie cieplej w kolejce, ale byc moze dluzsze czekanie, bo to juz okres wycieczek. My pöjdziemy w sobote, a poniewaz bedziemy tam od czwartku, mozemy spokojnie wyspane (nie przewidujemy zadnego pijanstwa, mamy w programie pelna kulture, a wiec i teatr) isc rano do kolejki. Stwierdzam, ze zimno wczorajsze mialo i dobre strony: mimo niewyspnia, byles na pewno absolutnie wach (szukam od paru dni polskiego odpowiednika slowa wach). Pozdrawiam serdecznie odchamionego krajana! Odpowiedz Link
plesser Re: MoMA- raport organizacyjny dla Basi 08.03.04, 12:30 Wach to chyba ‘umyslowo trzezwy’, albo ‘mentalnie swiezy’. Nie wiem- wczytuje sie w siebie i nic takiego obecnie nie odnajduje. A tu trzeba porazajacej bystrosci umyslu na kopy jeszcze przez 3 tygodnie! Musze sobie kupic jakis studentenfutter na gowa :-) Jesli bedziecie w Berlinie kilka dni to nie ma problemu- z pewnoscia uda Wam sie uniknac kolejek. Odpowiedz Link
basia553 Re: MoMA- raport organizacyjny dla Basi 08.03.04, 12:49 Umyslowo swiezy - no nie, sztucznie by to w rozmowie brzmialo: nie moglam zasnac, bo bylam umyslowo trzezwa! Kon by sie usmial. Musi byc jakies polskie slowo na to. Dla niezorientowanych w jezyku, jest to odwrotnosc bycia spiacym. Kto ma pomysl na polskie slowo? Dlaczego Ty sie musisz jeszcze uczyc Plesserze? Tu juz sa Semesterferien. Odpowiedz Link
plesser Re: MoMA- raport organizacyjny dla Basi 08.03.04, 19:47 Na studiach prawniczych nie ma Semesterferien tylko vorlesungsfreie Zeit, co jest nam powtarzane do znudzenia. W tym czasie dostaje sie ‘Falla do rozpykania’, jak to sie mowi w tutejszej mieszance jezykowej nazywanej Viadrinisch. Taki Fall to ok. 3 tygodnie siedzenia w biblitece jesli chce sie to zrobic porzadnie. Trzeba na 25 stronach wybrac wszystko to co z kilometrow teorii relewantne jest do rozwiazania kazusu i w scisle uregulowanej formie, ktora tez trzeba opanowac, przedstawic rozwiazanie, ktore musi byc przynajmniej mozliwe do obrony (vertretbar). Potem mam do napisania jeszcze Seminararbeit. Ot i Semesterferien. Na calych studiach sa 3 takie Hausarbeity na nizszym poziomie (po jednej z karanego, publicznego i cywilnego) i 3 na wyzszym. Oprocz tego jedna Seminararbeit i 3 miesiace wakacyjnych praktyk- po miesiacu na karne, cywila i publiczne. No, tak to wyglada. Ale to nic- ja odczuwam duzy komfort studiowania w trakcie semestru. Naprawde przerabane to maja studenci medycyny. Moj znajomy na AM w Hindenburg 1 stycznia musial o 8 rano sie zbierac z zabawy sylwestrowej, bo mial robote. To dopiero sa lata wyrwane z zyciorysu. Odpowiedz Link
basia553 Re: MoMA- raport organizacyjny dla Basi 08.03.04, 20:08 Oj tak, moja chrzesniaczka rok temu skonczyla medycyne tu w Heidelbergu i caly czas slyszalam jak zapycha, teraz robi 1 rok AiP i znowu slysze jak zapycha, a rok temu zaczelo kolejne dziecko w towarzystwie studiowac medycyne i znowu slysze na okraglo...o jezu, tego sie naprawde nie daje czasami wytrzymac. Czy wolno Plesserze zapytac jak dawno Ty juz studiujesz? Bo z tego co czasami czytam, to Cie na straszna sume podliczylam:)))))) Odpowiedz Link
plesser Re: MoMA- raport organizacyjny dla Basi 10.03.04, 17:03 To moze byc drazliwy temat z tym studiowaniem :-) Jestem na- od kwietnie- drugim semestrze niemieckich studiow (to brzmi dobrze :-), choc Studentenwerk twierdzi, ze to bedzie juz 6 semest (2 lata na UW i rok jako Austauschstudent, z czego jedenego roku sie nie bierze pod uwage). Mamy miec nawet spotkanie w tej kwestii z adwokatem Studentenwerku w sadzie administracyjnym, bo sprawa jest relewantna jesli idzie o zakup tej nowej plyty Nory. Odpowiedz Link
basia553 plesserze, 10.03.04, 18:09 orzgiwasz mnie tu, panie! Przeciez studiowales juz w Wiedniu i Warszawie (conajmniej). Nie wypominam, bo nie ja Cie finansuje, ale po tylu latach studiöw to Ty musisz byc straaasznie mondry:))))) A ja dzis zaczelam w internecie szukac teatröw w Berlinie, bo chcemy MoMa polaczyc z wizyta w teatrze. Pierwsze rozczarowanie mam za soba, Theater des Westenst o ktörym zdawalo mi sie, ze slyszalam jak najwyzsze ochy i achy, ma w programie caly czas do wrzesnia tylko Musical! I nawet jesli sa to Le Misarebles czy jak sie to pisze, Jutko, to siem nie skuszem. Chce mi sie dobrego teatru, w znakomitej obsadzie itd. Masz plesserze jakies sugestie? Odpowiedz Link
plesser Re: plesserze, 10.03.04, 18:27 W Wiezniu robilem mature. Prosze mi tu nie imputowac dodatkowych lat studiow. Zreszta, lepiej studiowac niz byc bezrobotnym absolwentem, a tym ostatnim nie bylbym jeszcze gdybym wrocil do W-wy, wiec az taki stary to nie jestem. No! Co do teatru, niestety nie moge pomoc. Berliner, ktorych znam i moglbym zapytac tez raczej nie. Same buractwo :-) Rusza sie najwyzej na Wolfganga Thierse, co ma przyjechac w przyszla srode do miejscowego domu kultury :-)) Odpowiedz Link