ertes 08.03.06, 22:27 Jak to jest z ta wolnoscia slowa w Europie? Karykatury Mohamrta to wolnosc slowa a Urbana teksty pod adresem papieza to obraza? Taki podwojny standard az zatyka ze zdziwinia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swiatlo Re: Wolnosc slowa 08.03.06, 22:43 ertes napisał: > Jak to jest z ta wolnoscia slowa w Europie? > Karykatury Mohamrta to wolnosc slowa a Urbana teksty pod adresem papieza to > obraza? > Taki podwojny standard az zatyka ze zdziwinia. Podobnie jak debata Szwedów na temat Polaków. Jak się pokazały rysunki Mahometa i Muzułmanie grozili podrzynaniem gardeł Europejczykom, to Szwecja podwinęła ogon pod siebie i jak kundel skamlała przeprosinami. Natomiast kiedy Polacy protestują przeciwko pisywaniu w szwedzkich gazetach artykułów na temat "polskich" obozów koncentracyjnych, to Szwedzi odpowiadają butą i arogancją. Szwecja jest koronnym dowodem na kosmiczną hipokryzję euro-lewicy. Kompletnie nieistotne karły, a zachowują się jakby mieli prawo cały świat pouczać. Trochę piszę nie na temat, bo ty piszesz akurat o hipokryzji środowisk kościelnych, ale dla mnie każda okazja dobra aby dokopać skandynawskiej lewicowej paranoi :)))) Odpowiedz Link
don2 Re: Wolnosc slowa 08.03.06, 23:22 Pozwolisz,ze Cie wyprostuje ...nie to by mnie twoje dyletanckie wywody obchodzily lub interesowaly .ale w polityce wyznajesz sie jak farmer z Oregonu na uprawie ananasow.Od socjaldemokracji do lewicy tak daleka droga jak twoja od walenia konia lopata do kopania w opone jeepa. ale dla mnie każda okazja dobra aby dokopać skandynawskiej > lewicowej paranoi :)))) Odpowiedz Link
swiatlo Re: Wolnosc slowa 08.03.06, 23:49 don2 napisał: > Od socjaldemokracji do lewicy tak daleka droga jak twoja od > walenia konia lopata do kopania w opone jeepa. Szwedzka socjaldemokracja czy femi-lewica jedno i to samo, nie wiem tylko co miałeś na myśli przez walenie konia łopatą. U was to się łopatą robi? Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 04:01 Światło napisał:Podobnie jak debata Szwedów na temat Polaków. Jak się pokazały rysunki Mahometa i Muzułmanie grozili podrzynaniem gardeł Europejczykom, to Szwecja podwinęła ogon pod siebie i jak kundel skamlała przeprosinami. Natomiast kiedy Polacy protestują przeciwko pisywaniu w szwedzkich gazetach artykułów na temat "polskich" obozów koncentracyjnych, to Szwedzi odpowiadają butą i arogancją. Szwecja jest koronnym dowodem na kosmiczną hipokryzję euro-lewicy. Kompletnie nieistotne karły, a zachowują się jakby mieli prawo cały świat pouczać. ODP: Jedynny rozsądny komentarz jaki mogę zrobić to: wydaje mi się opinie jakie wpisujemy na tym forum zależą tylko i wyłącznie od tego czy mieliśmy "udany dzień" czy nie. Więc może zamiast męczyć się należałoby popracować nad tym aby było trochę więcej "udanych" dni? Bardzo subiektywny komentarz. Nie odebrałam w żadnym punkcie arogancji Szwedów wobec Polaków (zakładam, że rozmowa jest na temat artykułu w sprawie obozów koncentracyjnych). Kan Odpowiedz Link
don2 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 11:31 Szwedzka socjaldemokracja czy femi-lewica jedno i to samo, nie wiem tylko co miałeś na myśli przez walenie konia łopatą. U was to się łopatą robi? Jeszcze raz uswiadamiam cie ,ze ruch feninistyczny ,wszelkiej masci i odmian zostal w Szw.przygarniety przez komunistyczna partie zwana tu lewica.rozpadajaca sie partia przygarnia wszystkich kogo moze od "komunistow typu PZPR" do feministek,ekologow i homoseksualistow.Zreszta podobna jest tendencja w calym swiecie.Natomiast socjaldemokraci to partia przy wladzy (jeszcze)ktora tez pieprzy glupoty ale bardziej urzedowo i na poziomie biurokracji rzadowej. Natomiast zgadzam sie z Toba ,ze Kraj to maly i mizernie zaludniony i prawda jest ,ze tylko w swoich wlasnych oczach odgrywaja jakakolwiek role w polityce tak swiatowej jak europejskiej.Co zreszta jest cecha malych i gownoznaczacych panstw jak np Lotwa,Estonia itd.Gospodarczo tez nie ma czym sie chwalic-zlota passa Szw.dawno sie skonczyla i pozostaly wspomnienia.Co nie jest niczym co przeczy temu ,ze ok.9.000.000. mieszkancow ma wystarczajaco na chleb i zyje w godnych warunkach. I nie jest to zasluga niejakiego Swiatlo,ze zyje w USA i czuje sie jak krol swiata ,a wylacznie zrzadzeniem slepego losu i urzednika administracji US,ze laskawie dal mu wize.kazdy zyje tam gdzie zyje i uczciwie mowiac,zadna jego zasluga jest pozycja ekonomiczna lub polityczna kraju pobytu.Tak ,ze smieszne sa twoje uwagi i najczesciej infantylne. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 17:00 don2 napisał: > I nie jest to zasluga niejakiego Swiatlo,ze zyje w USA i czuje sie jak krol > swiata ,a wylacznie zrzadzeniem slepego losu i urzednika administracji US,ze > laskawie dal mu wize.kazdy zyje tam gdzie zyje i uczciwie mowiac,zadna jego > zasluga jest pozycja ekonomiczna lub polityczna kraju pobytu.Tak ,ze smieszne > sa twoje uwagi i najczesciej infantylne. Może na to wygląda, ale oświadczam że nie podczepiam się pod parowóz zwany "Ameryka". Jeżeli takie odnosisz wrażenie, to się wycofuję i przepraszam. Jedynym parowozem jaki mnie ciągnie to parowóz o nazwie "Światło". Odpowiedz Link
chris-joe Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 11:29 "Autor tekstu Bengt Albons natychmiast przyznał się do błędu i zapewnił, że w w jutrzejszym wydaniu "Dagens" zostanie zamieszczone sprostowanie"-co tez uczynil. Rzeczywiscie, typowo szwedzka arogancja i buta. "Podwinela ogon", "jak kundel", "skamlala przeprosinami", "buta i arogancja", "kosmiczna hipokryzja euro-lewicy", "nieistotne karly", "caly swiat pouczac"... Jezor godny najlepszych przykladow islamistycznych fanatykow i Radia Maryja. Tak trzymaj, swiatlo. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 16:55 chris-joe napisał: > Jezor godny najlepszych przykladow islamistycznych fanatykow i Radia Maryja. > Tak trzymaj, swiatlo. Doing my best!! :)) Odpowiedz Link
maria421 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 11:51 Ertes, niedawno, kiedy rozmawialismy na temat karykatur Mahometa, poslalam Ci link z karykaturami papieza. Jezeli wolno publikowac karykatury papiezy, to wolno rowniez publikowac karykatury Mahometa, prawda? Tak wiec podwojnym standardem jest uwazanie karykatur papiezy, czy Jezusa za oznake wolnosci prasy, z jednoczesna krytyka gazet ktore opublikowaly karykatury Mahometa. Sprawa Urbana jest inna. Urban nie moze skarzyc sie na brak wolnosci slowa, gdyz swoje NIE i antyklerykalne teksty i karykatury drukuje juz od wielu lat i nikt go za to po sadach nie ciagal. Jednakze Urban poszedl ciut za daleko drukujac artykul w ktorym nazwal podroz JPII do Polski "Obwoznym sado-maso", w ktorym obrazil osobiscie papieza kpiac z jego choroby. Tym artykulem mogli sie poczuc dotknieci wszyscy chorzy na Parkinsona, wszyscy chorzy i ulomni. To bylo ponizej wszelkiej krytyki. Wyobraz sobie, ze jakis zurnalista wydrukuje artykul kpiac z chorych na AIDS, z niewidomych, gluchych, albo innych niepelnosprawnych. Uwazam, ze to naprawde nie ma nic wspolnego z wolnoscia slowa... No chyba, ze wolnosc slowa ma byc pokrywka dla kazdego chamstwa. Odpowiedz Link
ertes Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 17:04 Nie, sprawa Urbana nie jest inna. Urban ma prawo powiedziec o papiezu co mu sie zywnie podoba tak jak gazety wydrukowac obrazajace Muzulmanow obrazki. Ale to zwykla, znana hipokryzja. Odpowiedz Link
maria421 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 17:48 ertes napisał: > Nie, sprawa Urbana nie jest inna. > Urban ma prawo powiedziec o papiezu co mu sie zywnie podoba tak jak gazety > wydrukowac obrazajace Muzulmanow obrazki. > Ale to zwykla, znana hipokryzja. Ertes, fakt, ze Ty nie rozumiesz roznicy miedzy karykatura a tekstem szydzacym z czyjejs choroby, nie oznacza jeszcze ze taka roznica nie istnieje. Prawdopodobnie gdyby Urban napisal tekst o angielskim fizyku Hawkinie szydzac z jego sylwetki na wozku, to sam bylbys zniesmaczony , ale podobny tekst pod adresem JPII i jego reakcje na niego uwazasz za przejaw hipokryzji i podwojnych standardow. Odpowiedz Link
ertes Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 18:03 Czy to ty przypadkiem nie porownywalas kiedys Busha do Hitlera? Odpowiedz Link
maria421 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 19:04 ertes napisał: > Czy to ty przypadkiem nie porownywalas kiedys Busha do Hitlera? Nie, to nie ja. Nawet bronilam Busha przed takimi porownaniami. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 18:47 ertes napisał: > Nie, sprawa Urbana nie jest inna. > Urban ma prawo powiedziec o papiezu co mu sie zywnie podoba tak jak gazety > wydrukowac obrazajace Muzulmanow obrazki. > Ale to zwykla, znana hipokryzja. To znaczy technicznie hipokryzji ze strony kościoła nie było, bo w sprawie obrazków Mahometa kościół także się wypowiadał przeciwko nim. Czyli kościół konsekwentnie wypowiadał się przeciwko obrażaniu jakichkolwiek symboli religijnych, nawet muzułmańskich. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 19:02 ertes napisał: > Czy ja pisze o hipokryzji kosciola? Wydawało mi się że pisałeś. Jeśli nie to znaczy że się myliłem. Odpowiedz Link
maria421 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 19:06 ertes napisał: > Czy ja pisze o hipokryzji kosciola? A o czyjej? Twej wlasnej chyba nie zauwazasz? Odpowiedz Link