Dodaj do ulubionych

Wolnosc slowa

08.03.06, 22:27
Jak to jest z ta wolnoscia slowa w Europie?
Karykatury Mohamrta to wolnosc slowa a Urbana teksty pod adresem papieza to
obraza?
Taki podwojny standard az zatyka ze zdziwinia.
Obserwuj wątek
    • swiatlo Re: Wolnosc slowa 08.03.06, 22:43
      ertes napisał:

> Jak to jest z ta wolnoscia slowa w Europie?
      > Karykatury Mohamrta to wolnosc slowa a Urbana teksty pod adresem papieza to
      > obraza?
      > Taki podwojny standard az zatyka ze zdziwinia.

Podobnie jak debata Szwedów na temat Polaków. Jak się pokazały rysunki Mahometa
      i Muzułmanie grozili podrzynaniem gardeł Europejczykom, to Szwecja podwinęła
      ogon pod siebie i jak kundel skamlała przeprosinami. Natomiast kiedy Polacy
      protestują przeciwko pisywaniu w szwedzkich gazetach artykułów na
      temat "polskich" obozów koncentracyjnych, to Szwedzi odpowiadają butą i
      arogancją.
      Szwecja jest koronnym dowodem na kosmiczną hipokryzję euro-lewicy. Kompletnie
      nieistotne karły, a zachowują się jakby mieli prawo cały świat pouczać.

Trochę piszę nie na temat, bo ty piszesz akurat o hipokryzji środowisk
      kościelnych, ale dla mnie każda okazja dobra aby dokopać skandynawskiej
      lewicowej paranoi :))))
      • don2 Re: Wolnosc slowa 08.03.06, 23:22
        Pozwolisz,ze Cie wyprostuje ...nie to by mnie twoje dyletanckie wywody
        obchodzily lub interesowaly .ale w polityce wyznajesz sie jak farmer z Oregonu
        na uprawie ananasow.Od socjaldemokracji do lewicy tak daleka droga jak twoja od
        walenia konia lopata do kopania w opone jeepa.

ale dla mnie każda okazja dobra aby dokopać skandynawskiej
        > lewicowej paranoi :))))
        • swiatlo Re: Wolnosc slowa 08.03.06, 23:49
          don2 napisał:

> Od socjaldemokracji do lewicy tak daleka droga jak twoja od
          > walenia konia lopata do kopania w opone jeepa.

Szwedzka socjaldemokracja czy femi-lewica jedno i to samo, nie wiem tylko co
          miałeś na myśli przez walenie konia łopatą. U was to się łopatą robi?
          • kan_z_oz Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 04:01
            Światło napisał:Podobnie jak debata Szwedów na temat Polaków. Jak się pokazały
            rysunki Mahometa i Muzułmanie grozili podrzynaniem gardeł Europejczykom, to
            Szwecja podwinęła ogon pod siebie i jak kundel skamlała przeprosinami.
            Natomiast kiedy Polacy protestują przeciwko pisywaniu w szwedzkich gazetach
            artykułów na temat "polskich" obozów koncentracyjnych, to Szwedzi odpowiadają
            butą i arogancją.
            Szwecja jest koronnym dowodem na kosmiczną hipokryzję euro-lewicy. Kompletnie
            nieistotne karły, a zachowują się jakby mieli prawo cały świat pouczać.

ODP: Jedynny rozsądny komentarz jaki mogę zrobić to: wydaje mi się opinie jakie
            wpisujemy na tym forum zależą tylko i wyłącznie od tego czy mieliśmy "udany
            dzień" czy nie. Więc może zamiast męczyć się należałoby popracować nad tym aby
            było trochę więcej "udanych" dni?

Bardzo subiektywny komentarz. Nie odebrałam w żadnym punkcie arogancji Szwedów
            wobec Polaków (zakładam, że rozmowa jest na temat artykułu w sprawie obozów
            koncentracyjnych).

Kan

• don2 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 11:31
            Szwedzka socjaldemokracja czy femi-lewica jedno i to samo, nie wiem tylko co
            miałeś na myśli przez walenie konia łopatą. U was to się łopatą robi?

Jeszcze raz uswiadamiam cie ,ze ruch feninistyczny ,wszelkiej masci i odmian
            zostal w Szw.przygarniety przez komunistyczna partie zwana tu
            lewica.rozpadajaca sie partia przygarnia wszystkich kogo moze od "komunistow
            typu PZPR" do feministek,ekologow i homoseksualistow.Zreszta podobna jest
            tendencja w calym swiecie.Natomiast socjaldemokraci to partia przy wladzy
            (jeszcze)ktora tez pieprzy glupoty ale bardziej urzedowo i na poziomie
            biurokracji rzadowej.
            Natomiast zgadzam sie z Toba ,ze Kraj to maly i mizernie zaludniony i prawda
            jest ,ze tylko w swoich wlasnych oczach odgrywaja jakakolwiek role w polityce
            tak swiatowej jak europejskiej.Co zreszta jest cecha malych i gownoznaczacych
            panstw jak np Lotwa,Estonia itd.Gospodarczo tez nie ma czym sie chwalic-zlota
            passa Szw.dawno sie skonczyla i pozostaly wspomnienia.Co nie jest niczym co
            przeczy temu ,ze ok.9.000.000. mieszkancow ma wystarczajaco na chleb i zyje w
            godnych warunkach.
            I nie jest to zasluga niejakiego Swiatlo,ze zyje w USA i czuje sie jak krol
            swiata ,a wylacznie zrzadzeniem slepego losu i urzednika administracji US,ze
            laskawie dal mu wize.kazdy zyje tam gdzie zyje i uczciwie mowiac,zadna jego
            zasluga jest pozycja ekonomiczna lub polityczna kraju pobytu.Tak ,ze smieszne
            sa twoje uwagi i najczesciej infantylne.
            • swiatlo Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 17:00
              don2 napisał:

> I nie jest to zasluga niejakiego Swiatlo,ze zyje w USA i czuje sie jak krol
              > swiata ,a wylacznie zrzadzeniem slepego losu i urzednika administracji US,ze
              > laskawie dal mu wize.kazdy zyje tam gdzie zyje i uczciwie mowiac,zadna jego
              > zasluga jest pozycja ekonomiczna lub polityczna kraju pobytu.Tak ,ze smieszne
              > sa twoje uwagi i najczesciej infantylne.

Może na to wygląda, ale oświadczam że nie podczepiam się pod parowóz
              zwany "Ameryka". Jeżeli takie odnosisz wrażenie, to się wycofuję i przepraszam.
              Jedynym parowozem jaki mnie ciągnie to parowóz o nazwie "Światło".
      • chris-joe Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 11:29
        "Autor tekstu Bengt Albons natychmiast przyznał się do błędu i zapewnił, że w w
        jutrzejszym wydaniu "Dagens" zostanie zamieszczone sprostowanie"-co tez uczynil.

Rzeczywiscie, typowo szwedzka arogancja i buta.

"Podwinela ogon", "jak kundel", "skamlala przeprosinami", "buta i arogancja",
        "kosmiczna hipokryzja euro-lewicy", "nieistotne karly", "caly swiat pouczac"...

Jezor godny najlepszych przykladow islamistycznych fanatykow i Radia Maryja.
        Tak trzymaj, swiatlo.
        • swiatlo Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 16:55
          chris-joe napisał:

> Jezor godny najlepszych przykladow islamistycznych fanatykow i Radia Maryja.
          > Tak trzymaj, swiatlo.

Doing my best!! :))
    • maria421 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 11:51
      Ertes, niedawno, kiedy rozmawialismy na temat karykatur Mahometa, poslalam Ci
      link z karykaturami papieza.
      Jezeli wolno publikowac karykatury papiezy, to wolno rowniez publikowac
      karykatury Mahometa, prawda?
      Tak wiec podwojnym standardem jest uwazanie karykatur papiezy, czy Jezusa za
      oznake wolnosci prasy, z jednoczesna krytyka gazet ktore opublikowaly
      karykatury Mahometa.

Sprawa Urbana jest inna. Urban nie moze skarzyc sie na brak wolnosci slowa,
      gdyz swoje NIE i antyklerykalne teksty i karykatury drukuje juz od wielu lat i
      nikt go za to po sadach nie ciagal.
      Jednakze Urban poszedl ciut za daleko drukujac artykul w ktorym nazwal podroz
      JPII do Polski "Obwoznym sado-maso", w ktorym obrazil osobiscie papieza kpiac z
      jego choroby. Tym artykulem mogli sie poczuc dotknieci wszyscy chorzy na
      Parkinsona, wszyscy chorzy i ulomni.
      To bylo ponizej wszelkiej krytyki.

Wyobraz sobie, ze jakis zurnalista wydrukuje artykul kpiac z chorych na AIDS, z
      niewidomych, gluchych, albo innych niepelnosprawnych.

Uwazam, ze to naprawde nie ma nic wspolnego z wolnoscia slowa...

No chyba, ze wolnosc slowa ma byc pokrywka dla kazdego chamstwa.

• ertes Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 17:04
        Nie, sprawa Urbana nie jest inna.
        Urban ma prawo powiedziec o papiezu co mu sie zywnie podoba tak jak gazety
        wydrukowac obrazajace Muzulmanow obrazki.
        Ale to zwykla, znana hipokryzja.
        • maria421 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 17:48
          ertes napisał:

> Nie, sprawa Urbana nie jest inna.
          > Urban ma prawo powiedziec o papiezu co mu sie zywnie podoba tak jak gazety
          > wydrukowac obrazajace Muzulmanow obrazki.
          > Ale to zwykla, znana hipokryzja.

Ertes, fakt, ze Ty nie rozumiesz roznicy miedzy karykatura a tekstem szydzacym
          z czyjejs choroby, nie oznacza jeszcze ze taka roznica nie istnieje.
          Prawdopodobnie gdyby Urban napisal tekst o angielskim fizyku Hawkinie szydzac z
          jego sylwetki na wozku, to sam bylbys zniesmaczony , ale podobny tekst pod
          adresem JPII i jego reakcje na niego uwazasz za przejaw hipokryzji i podwojnych
          standardow.
          • ertes Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 18:03
            Czy to ty przypadkiem nie porownywalas kiedys Busha do Hitlera?
            • maria421 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 19:04
              ertes napisał:

> Czy to ty przypadkiem nie porownywalas kiedys Busha do Hitlera?

Nie, to nie ja.
              Nawet bronilam Busha przed takimi porownaniami.
        • swiatlo Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 18:47
          ertes napisał:

> Nie, sprawa Urbana nie jest inna.
          > Urban ma prawo powiedziec o papiezu co mu sie zywnie podoba tak jak gazety
          > wydrukowac obrazajace Muzulmanow obrazki.
          > Ale to zwykla, znana hipokryzja.

To znaczy technicznie hipokryzji ze strony kościoła nie było, bo w sprawie
          obrazków Mahometa kościół także się wypowiadał przeciwko nim. Czyli kościół
          konsekwentnie wypowiadał się przeciwko obrażaniu jakichkolwiek symboli
          religijnych, nawet muzułmańskich.
          • ertes Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 18:59
            Czy ja pisze o hipokryzji kosciola?
            • swiatlo Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 19:02
              ertes napisał:

> Czy ja pisze o hipokryzji kosciola?

Wydawało mi się że pisałeś. Jeśli nie to znaczy że się myliłem.
              • ertes Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 19:14
                Czy to kosciol skazal Urbana???
            • maria421 Re: Wolnosc slowa 09.03.06, 19:06
              ertes napisał:

> Czy ja pisze o hipokryzji kosciola?

A o czyjej?
              Twej wlasnej chyba nie zauwazasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka