lucja7 21.06.07, 13:35 Informuje ze na naszej polnocnej polkuli weszlismy dzis w oficjalny sezon letni. Pogoda jest letnia, przyjemna, slonce i orzezwiajacy deszczyk od czasu do czasu, dlugie dni. :-))))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pjd1 Re: Smutna nformacja dla tych z Antypodow 21.06.07, 14:00 a niby dlaczego mają się smuciC? tonie jest gra o sumie zerowej... A śnieg na Bow-Bow czy w Górach Śnieżnych to tez fajna sprawa... A potem zaraz (albo i równolegle) mają wiosnę... Odpowiedz Link
ertes Re: Smutna nformacja dla tych z Antypodow 21.06.07, 17:15 Masz tu kolejny przyklad na swoje podejscie do zycia. Dla ciebie pierwszy dzien lata to po pierwsza "SMUTNA" informacja dla kogos tam. Lucja, zmien sie. Odpowiedz Link
lucja7 Re: Smutna nformacja dla tych z Antypodow 21.06.07, 17:23 Sam sie zmien i uwazaj zeby ci zylka nie pekla. :-))))))))))))) Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Dziekuje, Lucjo, u nas tez wszyscy zdrowi 22.06.07, 03:29 Ze swej strony uprzejmie informuje, ze wlasnie przezylismy najkrotszy dzien w roku, wchodzac w astronomiczna zime, ktora jest tu wlasciwie przedluzona lagodna jesienia - zadnej lodowatej chlapy, snieznej brei na ulicach i wiecznie nieprzygotowanyh drogowcow jak w pewnych nieszczesnych krajach, ktorych nazw nie bede tu wymieniac. Tegoroczny sezon narciarski rozwija sie znakomicie, zaczal sie rownolegle sezon turystyczny na rafie koralowej, w Sydney jest slonecznie (w cieniu 15 stopni) i sucho, wymarzona pogoda do prac w ogrodzie a wieczorami do siedzenia przy kominku lub w kinie/teatrze/pubie. Trzeba bedzie sie z koncu wybrac pod namiot, bo ile mozna siedziec w miescie. Luiza-w-Ogrodzie PS Ostatnie deszcze podniosly poziom zbiornikow wody pitnej dla Sydney do 50%. .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Dziekuje, Lucjo, u nas tez wszyscy zdrowi 22.06.07, 08:58 Informuje ze na naszej polnocnej polkuli weszlismy dzis w oficjalny sezon letni. Pogoda jest letnia, przyjemna, slonce i orzezwiajacy deszczyk od czasu do czasu, dlugie dni. ODP; Zawsze ten okres czasu jest do pozazdroszczenia. W tym roku mało zobaczę australijskiej zimy. W poniedziałek będę już na północnej półkuli. Pozdrawiam północną półkulę, a Sydnejówkowi życzę aby przestało lać. Kan Odpowiedz Link
iamhotep Re: Dziekuje, Lucjo, u nas tez wszyscy zdrowi 22.06.07, 09:48 A u mnie cholera powodzie. Odpowiedz Link
a.polonia Re: aaaaa luiza 22.06.07, 20:43 nie denerwuj czlowieka z nudnej prowincji takimi linkami :/ ja nie nurkuje, ale moj M. dalby sie pokroic za taka wycieczke Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Alez, Polu... 25.06.07, 02:03 Odpowiadasz na : a.polonia napisała: > nie denerwuj czlowieka z nudnej prowincji takimi linkami :/ > ja nie nurkuje, ale moj M. dalby sie pokroic za taka wycieczke Alez, Polu, przeciez Lucja twierdzi ze to ja mieszkam na nudnej prowincji? Ty masz cala kulture Europy u swoich drzwi - i co, niezadowolona? (hue, hue hue, to juz sa nas dwie). Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
lucja7 Re: Alez, Polu... 25.06.07, 09:20 I dalej potwierdzam ;-)))))) A adresow do nurkowania na swiecie uh, setki, setki, setki..... Odpowiedz Link
a.polonia Re: Alez, Polu... 25.06.07, 09:48 A adresow do nurkowania na swiecie uh, setki, setki, setki..... ---ale Wielka Rafa Koralowa jedna, czy tak trudno to zrozumiec? :) marzenie, moze kiedys sie zisci. No bo ilez mozna gapic sie na tulipany i wiatraki :) Odpowiedz Link
lucja7 Re: Alez, Polu... 25.06.07, 10:51 Wiatraki maja to do siebie ze uwielbiaja wiatr ktory nadaje im sens i czyni ze praktycznie pusty pejzaz staje sie dynamiczny i wypelniony. Ja tez lubie wiatr. Co wcale nie znaczy ze mam cos przeciwko stadom rybek w wodzie. :-) Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Polu, nie tylko Rafa Barierowa jest piekna 26.06.07, 02:49 Polu, nie tylko Rafa Barierowa jest piekna. Rok temu pojechalam na mniej znana i mniejsza rafe Ningaloo u zachodniego wybrzeza Australii. Jest bardzo blisko brzegu i dosc waska, zaraz za nia dno oceanu opada na bardzo duza glebokosc wiec mozna zobaczyc bardzo niecodzienne i wielkie ryby, jak np najwieksze ryby swiata - rekiny wielorybie czy olbrzymie, dwutonowe manty. Sa tam fantastyczne miejsca do nurkowania, np zaliczany do 10 najlepszych na swiecie Point Murat Navy Pier w Exmouth. Do Lucji: nie, takich raf nie sa setki, tak samo jak jest jedna jedyna skala Uluru i jedna jedyna Australia... Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
ertes Re: Polu, nie tylko Rafa Barierowa jest piekna 26.06.07, 04:23 Moja lalka jest ladniejsza! A wcale nie bo maja jest ladniejsza! Ale moja laka ma ladniejsza sukienke. A moja ma ladniejsza bluzke! ---- Ech.. starsze panie jak dzieci... Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Polu, nie tylko Rafa Barierowa jest piekna 26.06.07, 04:26 ertes napisał: > Moja lalka jest ladniejsza! > A wcale nie bo maja jest ladniejsza! > Ale moja laka ma ladniejsza sukienke. > A moja ma ladniejsza bluzke! > ---- > > Ech.. starsze panie jak dzieci... A guzik, znowu nie doczytales, nie porownujemy lalek, tylko lalke i misia :o) No ale jako starszy pan bez corki nie mogles sie tego domyslic :oPPP Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
lucja7 Re: Polu, nie tylko Rafa Barierowa jest piekna 26.06.07, 07:19 Wierze ci Luiza, przeciez wiesz. Pisalam jedynie ze lubie wiatr. :-) Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 28.06.07, 11:57 Poniewaz poza mna nikt z Antypodow tu nie bywa, wiec wpisuje dla czysto egoistycznej przyjemnosci ze budynek sydnejskiej Opery zostal wpisany na liste Swiatowego Dziedzictwa UNESCO, obok Akropolu, piramid i Taj Mahal. Oznacza to wytyczenie 2.5 km buforu, w ktorym ciezko bedzie dostac pozwolenie na postawienie jakiegokolwiek nowego budynku. Moze wreszcie przestana zastawiac najpiekniejsze widoki miasta. Ach, marze ze moze nawet wyburza "Toaster", apartamentowiec postawiony miedzy Circular Quay i Ogrodem Botanicznym... Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
lucja7 Re: Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 28.06.07, 16:07 Nawet Bush zobaczy? Przeciez US sie wypisaly z Unesco i nie placa skladek bo mowia ze to wyrzucanie forsy! Nie pokazywac im wiec! Przypominam ze to jednak nie 7 cudow swiata (tak by mozna pomyslec czytajac twoje 3 przyklady), lecz kilkaset, w tym kilkadziesiat calych miast, nie tylko obiektow. Dotacje Unesco pozwolily uratowac np takie miasta-cuda jak Ouarzazat, Essaouira, Tanger, Fès, Marrakesh w Maroku, cale zrobione z gliny, drewna, dekorowane mozaikami i ktore byly w zupelnej rozsypce. Gratulacje, Witamy w klubie cywilizowanych ;-) Odpowiedz Link
jutka1 Re: Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 28.06.07, 16:13 Wybacz upierdliwosc, Lulu, ale USA ponownie wstapily do UNESCO 1 pazdziernika 2003. Mozna im pokazac. :-) Odpowiedz Link
lucja7 Re: Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 28.06.07, 16:33 A sprawdzilas czy sa na czasie ze skladkami? Nie pokazywac, za grymaszenie ;-) Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 29.06.07, 01:29 Lucjo, podajesz przyklady ze starozytnosci, ale Opera jest chyba dopiero drugim dwudziestowiecznym obiektem na liscie UNESCO. A zobaczyc ja moze kazdy, wiec i Bush. Zapraszam do ogladania. Tylko prosze nie probowac nas cywilizowac, mamy wlasna cywilizacje. Nazywa sie "European/Pacific"... Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
chris-joe Re: Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 28.06.07, 20:14 No, to chyba za tym samym jednym zamachem na liste sie wlasnie dostal Rideau Canal w Ontario. Dzis podali. en.wikipedia.org/wiki/Rideau_Canal Odpowiedz Link
lucja7 Re: Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 29.06.07, 09:26 Przyjemny temat do powtorek :-) Przelecialam liste z adresu wikipedii, w Niemczech sa dwa adresy z 20go wieku, we Francji tez 2, w sumie malo. W Anglii nie ma i w Skandynawii tez nie, co mnie zaskoczylo. Gdzie indziej nie chcialo mi sie juz szukac. Odpowiedz Link
morsa Re: Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 29.06.07, 10:05 A jednak jest w Skandynawii: whc.unesco.org/en/list/1134 whc.unesco.org/en/list/558 A architektem Opery w Sydney jest Dunczyk Jörn Utzon Odpowiedz Link
lucja7 Re: Przyjemna informacja dla tych z Antypodow 29.06.07, 10:14 Tym lepiej ze jest. Ta moja lista byla jakas niekompletna?! Autorem jednego z piekniejszych budynkow w Paryzu (ostatniego czasu) jest tez Dunczyk, Spreckelsen ktory zmarl przy konstrukcji swego "okna na swiat", byl to znakomity typ, o ogromnym talencie i milosci zycia. Odpowiedz Link