12.12.03, 00:49
Dziekuje za zaufanie. Zamiescilem zdjecia, ci co moga - to prosze bardzo.
Pozwolilem sobie na zalozenie kilku folderow w sekcji links - zamieszczajcie
co ciekawsze.
Obserwuj wątek
    • starypierdola Gratulacje! 12.12.03, 02:15
      Zaczynasz nowe zycie ....he,he,he
      • amerykanski_ksiegowy Re: Gratulacje! 12.12.03, 02:19
        Jak zwykle wiesz najlepiej - o Encyclopedia Forumae
        :-)
        • starypierdola Re: Gratulacje! 12.12.03, 02:55
          Ladny dom, dzialka jeszcze ladniejsza; duzy potencjal. Co to za drzewa, te
          duze? Cottonwoods? Hickories? Na deby nie wygladaja.
          Sliczne sarenki, tyle ze na nie bedziesz musial uwazac. Cokolwiek apetycznego
          zasiejesz / zasadisz to Ci obezra: warzywa, drzewka owocowe, winogrona ....
          Grabienie lisci jesienia to pewno tez problem? Pewno Cie jeszcze rece bola!!!
          SP
          • amerykanski_ksiegowy Re: Gratulacje! 12.12.03, 03:07
            Niedawno kupiony - niecale 2 tygodnie, wiec nic jeszcze nie robione, i stad ten
            remont kuchni. Na drzewach sie nie znam. Wiem ze lisciaste, ale jest troche
            iglakow - chyba swierkow i jodel. Jak zrobie spis to sie podziele.
            Na sarenki chyba mam sposob. - Obsadze granice iglakami = 2 rzedy dosc gesto i
            posadze zywoplot - a w srodku elekryczny pastuch. Moja naimilejsza nie jest
            zachwycona ale zobaczymy. Moze jakies inne pomysly. Warzywa mozna by w
            szklarni (nie wiem czemu je wogole sadzic) ale kwiaty?

AK
    • xurek Re: Member 14.12.03, 23:30
      Ksiegowy, nie wiem, co u was (nie wiem nawet gdzie jest u was :))) jest upper
      middle class - "u nas" to rodzinny dochod n/n miedzy 100'000 - 150'000 $
      rocznie, wyksztalcenie od matury w gore itd.
      Ale zapewniam Cie, ze nasza upper middle class mieszka w (chyba, az tak dobrze
      nie widac) mniejszych metrarzach, bardzo rzadko wolnostojacych, z pewnoscia w
      znaaacznie mniejszych ogrodkach, w 99,9% bez dojscia do strumyka i gosci
      podobnych do Twoich. Jak mi sie uda w koncu cos sfotografowac i zescanowac to
      podesle Ci "moj" ogrodek - mysle, ze umrzesz ze smiechu :)))))))))

No ale czesto mamy ogrodki z widokiem na jakas duza gore - ja tez :)))))

Xurek
      • basia553 Re: Member 15.12.03, 07:28
        Mnie sie bardzo, bardzo u Was podoba, Ksiegowy. Ale mam kilka pytan: jak daleko
        do nastepnego sasiada, czy pospieszy z pomoca jak trzeba? Czy sie zona np. nie
        boi sama zostac w tym zielonym raju, jak Ty wyjezdzasz? Ale jest przeslicznie!!
        • maria421 Re: Member 15.12.03, 07:42
          Ja sie ciesze, ze na mojej leszczynie ptaszki sobie gniazdko uwily.

Ale sarenki u ksiegowego sa bezkonkurencyjne.

Ksiegowy, niech Ci do tej nowej chaty szczescie wchodzi drzwiami i oknami!
      • amerykanski_ksiegowy Re: Member 15.12.03, 14:45
        U nas jest w New Jersey i calym North East Jak to oni mowia korytarzu.
        100 - 150K na rodzine mysle ze jest wlasciwe
        Wyksztalcenie nie jest istotne - sa przez madrzy ludzie z kasa co to szkol nie
        pokonczyli.
        Co do metrazu to sie zgadzam - 300m2 jest powszechne - 500m2 w zasiegu
        wiekszosci upper middle.
        Europa z reguly jest ciasniejsza i starsza. Jakis czas temu czytalem ze jezeli
        mieszkancow US polaczy w 4 i kazdemu zbudowac dom na 1 akrze (0.4 ha) to zajeli
        by Texas i czesc arizony. Nie wiem czy to prawda (nie usilowalem przeliczac)
        ale wizualnie to by sie zgadzalo. No i ludzi na wiecej stac - ogolnie taniej i
        podatki mniejsze.
        Zwierzyny tutaj tez pod dostatkiem na jelenie nazywa sie eleganckie szkodniki i
        co jakis czas robi sie masowy odstrzal.
        Do ludzi nie tak daleko. Jakie 50 metrow. Dzialka jest ok 60 metrow szeroka.
        Co do strachu to nie ma sie czego bac, policja trzyma porzadek. Nawet teraz
        jeszcze w NY, jak zpomne zamknac samochodu to sie tym nie martwie.
        Ale raz jeszcze trzeba podkreslic ze glownie placi sie za lokalizacje. Za
        pieniadze ktore kupia ci skromna chalupke w Queens mozna kupic ladna na
        prowincji (w moim przypadku ok 50min jazdy pociagiem do Manhattanu)

AK
        • xurek Upper middle class 15.12.03, 15:53
          Ta definicja to nie moje „wyobrazenie o“ tylko opis grupy z mojego programu do
          planowania, stad tez to wyksztalcenie – (moge dodac jeszcze ilosc dzieci w
          rodzinie, srednia wieku no a potem cala specyfikacje typu „najczesciej kupowany
          samochod/telewizor/itd“ :)).

Powierzchnie mieszkalna 300 qm to ma raczej upper class a ogrodki i tak wciaz
          male :)).
          Ale za to samochodow nie zamykamy wcale, mieszkania tylko, jezeli wychodzimy na
          dluzej. Przynajmniej jedno w czym moge Cie przelicytowac :)).

Xurek
          • amerykanski_ksiegowy Bardzo Lubie Szwajcarie 15.12.03, 16:20
            Jezeli kiedykolwiek przeprowadzalbym sie spowrotem do Europy to tylko do ( w
            kolejnosci preferencji) Szwajcari, Wloch, Hiszpani
          • amerykanski_ksiegowy Re: Upper middle class 15.12.03, 16:26
            Jak mozesz to przeslij mi ten opis na moj gazetowy email
            • xurek przesle jutro, 15.12.03, 16:29
              bo za 15 minut lece na "Weihnachten im Wald" - czyli wywozimy dzieciaki na
              szczyt gory, one sie bawia przy bajkach i ognisku a my marzniemy i sie
              nudzimy :)))).

Xurek
              • jan.kran Swieta dzieciece :-)) 15.12.03, 16:34
                xurek napisała:

> bo za 15 minut lece na "Weihnachten im Wald" - czyli wywozimy dzieciaki na
                > szczyt gory, one sie bawia przy bajkach i ognisku a my marzniemy i sie
                > nudzimy :)))).
                >
                > Xurek

Znal , kuszal . Zwlaszcza w Norge popularne . Najpierw sie idzie przez ciemny ,
                lodowaty las , a potem jest chatka w gorach. Zawsze staralam sie usytuowac przy
                kominku:-))))
                Boze , jak to dobrze miec duze dzieci. Jak ja sobie te wszystkie wajnachtsfajer
                i swiete marciny i Bog wie co jeszcze przypomne to jestem szczesliwa, ze
                Mlodziez juz sama na prywatki i urodziny lata :-))) K.
                • maja92 Re: Swieta dzieciece :-)) 15.12.03, 17:23
                  jak zazdroszcze, bo ja wlasnie biore od przyszlego poniedzialku dwa tygodnie
                  wolnego, by z dziecmi powalczyc.
                  Najgorzej, ze tutaj sniegu nie ma i nie moge chlopakow na sankach z gory
                  zepchnac i uciec do domu - caly problem z ta bezsniegowa zima na tej wyspie.
                  Nawet choinka wyglada smiesznie.
                  Czy macie pomysl na swiateczne zabawy bez sniegu?

Bede wdzieczna ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka