Dodaj do ulubionych

czy płacone alimenty obniżają dochód?

07.03.12, 11:16
Mam taki dylemat, który nurtuje mnie od dość dawna, może Wy będziecie umiały odpowiedzieć na moje pytanie. szukałam troche w inetrnecie, ale niewiele znalazłam.

Chodzi mianowicie o to, czy fakt, że partner płaci alimenty wpływa na wysokość naszego dochodu na członka rodziny? Co roku na święta partner dostaje bony z pracy wypłacane na podstawie oświadczenia o dochodach na członka rodziny.

Załóżmy, że ja mam 1000 zł. pensji, partner ma 1000 zł. pensji, płaci alimenty w wysokości 500 zł. Wydaje mi się, że w takim razie na oświadczeniu powinno być, że jego rodzina składa się z dwóch osób (pasierbicy nie liczę, bo mieszka z matką), a dochód na członka rodziny wynosi 750 zł (1000 + 1000 - 500 =1500 : 2 = 750).

Kadrowa w pracy partnera powiedziała, że nie może od odjąć almentów od swojego dochodu i że jego dochód na członka rodziny w takiej sytuacji wynosi 1000 zł.

Czy miała rację? Bo mi się to wydaje dziwne jakieś, w końcu tych pieniędzy z alimentów nie mamy do swojej dyspozycji, idą one na dziecko.

p.s. kwoty dochodów i alimentów są zmyślone, wpisałam takie liczby, by w miarę prosto się liczyło.
Obserwuj wątek
    • lolcia-81 Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 11:23
      Wasza kadrowa ma chyba rację.
      Traktuje alimenty jak każdy inny wydatek, kredyt, czynsz, itp.
      • anula36 Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 12:35
        dokladnie tak jak pisze Lolcia.
    • damajah Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 13:27
      hm, ja się nie znam ale logicznie byłoby jednak policzyć dziecko jako członka rodziny. Gdyby z wami mieszkało dzieliłby się przez 3. Nie można tego porównywać do kredytu czy czynszu. Bo to są pieniądze na utrzymanie członka rodziny. A czy to ważne czy te 500 idzie na dziecko które mieszka fizycznie z wami czy na dziecko które nie mieszka?

A ja mam jeszcze jedno pytanie - czy kiedy wypełniam dokumenty np dotyczące kredytu słusznie wpisuję alimenty jako obciążający nas koszt? Nie podajemy córki męża jako osoby we wspólnym gospodarstwie bo z nami nie mieszka ale wpisujemy (na swoją niekorzyść ale jak mi się wydawało uczciwie) alimenty jako obciążenie (jak kredyt, koszty mieszkania itp) Może niepotrzebnie? Nigdy mi nie przyszło do głowy się zapytać żadnego bankowca wink
      • anula36 Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 13:32
        Wlasnie dlatgo dzieli sie na 2 a nie 3 , bo nie prowadzi sie z dzieckiem wspolnego gospodartwa domowego.
        Ja akurat pracuje w innej branzy niz bankowa,ale dokladnie tak sie liczy gospodarstwo domowe- ilosc czlonkow pozostajacych w gospodarstwie- tylu,ilu faktycznie zamieszkuje razem, alimenty jako stale obciazenie.
    • zona.no2 Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 14:16
      dzięki za odpowiedzi.

Dla mnie jest to bardzo nielogiczne i bezsensowne, że alimentów nie można odliczyć od dochodu. Dla mnie to nie jest taki sam wydatek jak czynsz czy rata na mieszkanie - bo tego typu wydatki są niejako "dobrowolne", sama się na nie decyduję (nawet czynsz, jeśli jest za wysoki, to mogę szukać innego mieszkania z niższymi opłatami).

Tym bardziej jest to dla mnie głupie, że rodzic, z którym mieszka dziecko, dopisuje go jako członka swojej rodziny. A przecież nie tylko on łoży na dziecko, ojciec (w tym przypadku) też. Bezsensowne to.
      • anula36 Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 14:23
        bo tego typu wydatki są niejako "dobrowolne", sama się na nie decyduję (nawet czynsz, jeśli jest za wysoki, to mogę szukać innego mieszkania z niższymi opłatami).

w tym przypadku mozesz wniesc do sadu o zaprzestanie obowiazku alimentacyjnegosmile
      • braktalentu Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 17:41
        Ależ na ten "koszt" Twój partner też zdecydował się sam-smile.

Kiedy o kredyt w banku stara się rodzic "codzienny" podaje w banku alimenty jako przychód i dziecko jako członka gospodarstwa domowego. W ten sposób bank "odlicza" od zdolności kredytowej koszty utrzymania dziecka i dodaje kwotę alimentów i wszystko dzieli przez ilość osób "do utrzymania".
        W przypadku starającego się o kredyt rodzica "weekendowego" bank odlicza od zdolności kredytowej alimenty, ale za to dzieli pozostałą kasę na mniej osób "do utrzymania".
    • mw144 Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 14:35
      U mnie alimenty odlicza się od dochodu, ale to chyba kwestia wewnętrznego regulaminu ZFŚS niż jakiegoś ogólnopolskiego aktu prawnego.
      • anula36 Re: czy płacone alimenty obniżają dochód? 07.03.12, 14:46
        dlatego najlepiej w kazdej konkretnej sytuacji pytac, jak to jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka