zona.no2
07.03.12, 11:16
Mam taki dylemat, który nurtuje mnie od dość dawna, może Wy będziecie umiały odpowiedzieć na moje pytanie. szukałam troche w inetrnecie, ale niewiele znalazłam.
Chodzi mianowicie o to, czy fakt, że partner płaci alimenty wpływa na wysokość naszego dochodu na członka rodziny? Co roku na święta partner dostaje bony z pracy wypłacane na podstawie oświadczenia o dochodach na członka rodziny.
Załóżmy, że ja mam 1000 zł. pensji, partner ma 1000 zł. pensji, płaci alimenty w wysokości 500 zł. Wydaje mi się, że w takim razie na oświadczeniu powinno być, że jego rodzina składa się z dwóch osób (pasierbicy nie liczę, bo mieszka z matką), a dochód na członka rodziny wynosi 750 zł (1000 + 1000 - 500 =1500 : 2 = 750).
Kadrowa w pracy partnera powiedziała, że nie może od odjąć almentów od swojego dochodu i że jego dochód na członka rodziny w takiej sytuacji wynosi 1000 zł.
Czy miała rację? Bo mi się to wydaje dziwne jakieś, w końcu tych pieniędzy z alimentów nie mamy do swojej dyspozycji, idą one na dziecko.
p.s. kwoty dochodów i alimentów są zmyślone, wpisałam takie liczby, by w miarę prosto się liczyło.