Dodaj do ulubionych

Paszport/dowód

16.11.14, 19:23
Czy tylko przez sąd może ojciec dostać zgodę na wyrobienie paszportu dziecku?
I czy 14-latkowi można już wyrobić dowód?
Oczywiście matka dziecka nie zgadza się na paszport.Na wyjazd pewnie też nie,ale od czegoś trzeba zacząć.
Ojciec będzie mieszkał za granicą i chciałby by młody też go odwiedzał.
Jak to ugryźć?
Obserwuj wątek
    • braktalentu Re: Paszport/dowód 16.11.14, 20:06
      I dowód i paszport można od urodzenia. Oba dokumenty za zgodą obojga rodziców, lub sądu.
      • karolana Re: Paszport/dowód 17.11.14, 07:43
        Tutaj tylko sad, zwlaszcza, ze zgody nie wyraza ro z rodzicow, ktoremu przysluguje pelna wladza rodzicielska, wiec nie bedzie latwo.
        Mozna jednak podnosic, ze brak dokumentu typu dowod czy paszport moze stac sie przyczyna wykluczenia dziecka np. z wycieczek szkolnych, miedzynarodowych obozow letnich, kursow jezykowych za granica itp., nie mowiac juz o utracie kontaktu z jednym z rodzicow, ktory z powodow ekonomicznych (wszak MUSI na alimenty zarabiac!) jest zmuszony (!!!) do wyprowadzenia sie do innego kraju.
        Niech Twoj maz wniesie o wydanie i tyle.
        • akasha78 Re: Paszport/dowód 17.11.14, 09:00
          Na Samodzielnych jedna z matek napisała, że uzasadnienie sądu przy sprawie o paszport brzmiało " każdy ma prawo do dokumentu tożsamości". Jak nie ma zgody obojga rodziców to tylko sprawa sądowa inaczej Twój maż tego nie załatwi.
      • bramstenga Re: Paszport/dowód 17.11.14, 09:38
        Nieprawda. Do wyrobienia dowodu po 13 roku życia wystarczy jeden rodzic (sprawdzone osobiście).
        • sabina211 Re: Paszport/dowód 17.11.14, 09:41
          Potwierdzam, miałam to samo dopisać.
    • akasha78 Re: Paszport/dowód 17.11.14, 09:49
      Paszport zgoda obojga rodziców albo sąd, dowód osobisty jeden z rodziców ale dziecko ukończone 13-lat.
      www.gofin.pl/17,2,136,115972,na-wydanie-dziecku-paszportu-potrzeba-zgody-obojga-rodzicow.html
      • karolana Re: Paszport/dowód 17.11.14, 10:02
        z ciekawosci - czy wystarczy zgoda 1 z rodzicow do dowodu jesli ten rodzic ma ograniczona wladze rodzicielska?
        • optymist75 Re: Paszport/dowód 17.11.14, 10:41
          karolana napisała:

> z ciekawosci - czy wystarczy zgoda 1 z rodzicow do dowodu jesli ten rodzic ma
          > ograniczona wladze rodzicielska?

Podbijam.I czy trzeba dziecko za reke a do drugiej wyrok rozwodowy i do urzedu miasta?
          >
    • akasha78 Re: Paszport/dowód 17.11.14, 11:18
      Nie odpowiem na to pytanie, przeglądając karty informacyjne jak załatwić daną sprawę na stronach urzędów wychodzi że najważniejszy jest wiek czy ma ukończone 13 lat czy jeszcze nie. Tu dosyć obszernie kto, kiedy może wystąpić o dowód. Chyba najlepiej zadzwonić do wydziału w mieście w którym się będzie występować o wniosek i zapytać, można wysłać e-maila będzie odpowiedź na piśmie a najlepiej jedno i drugie.
      umlukow.bip.e-zeto.eu/bip/69_umlukow/fckeditor/file/ISO/Karty_Uslug/OZK//01.%20Wydawanie%20dowod%C3%B3w%20osobistych%20po%20raz%20pierwszy%20-%20wydanie%202.pdf
      • independency.today Re: Paszport/dowód 18.11.14, 19:47
        Wydaje mi się, że ograniczenie władzy rodzicielskiej nie ma znaczenia przy wyrabianiu dowodu dla 13 latka wzwyż. Chodzi o to, że dziecko od 13 r. ż. posiada tzw. zdolność do czynności prawnych, więc de facto wyrabia sobie ten dowód samo, podpisuje się na wniosku itp. A który rodzic składa ten wniosek (robi się to w obecności dziecka ofc)- nie ma dla Urzędu znaczenia, jak również fakt ograniczenia władzy rodzicielskiej nie podlega odnotowaniu w systemie CEL, którym posługują się Urzędy Gmin.
        • independency.today Re: Paszport/dowód 18.11.14, 19:49
          Dodam, że wyrobienie dowodu jest stosunkowo proste, ponieważ jest to dokument, który uprawnia do poruszania się wyłącznie po krajach UE.
    • optymist75 Re: Paszport/dowód 19.11.14, 10:07
      Dzięki za informacje,czyli już coś wiemy smile

Znacie przypadki ,że kontakt z ojcem mieszkającym poza granicami kraju jest utrzymywany?
      Dzieci jeżdżą 1,2 x w roku do ojca czy ojciec częściej do dzieci,funkcjonuje to dobrze?
      Jeśli rodzice się dogadują nie powinno być problemu ze skypem,w naszym przypadku niestety nie,więc kontakt będzie t r u d n y.
      • karolana Re: Paszport/dowód 19.11.14, 10:20
        Optymist, ja raczej nie znam optymistycznych historii sad
        W znanych mi przypadkach ojciec jest typowym tatomatem, a wiez z dzieckiem po 2-3 latach po prostu przestaje istniec.
        Mysle, ze Morel moze cos wiecej powiedziec na ten temat.
        • optymist75 Re: Paszport/dowód 19.11.14, 10:31
          karolana napisała:

> Optymist, ja raczej nie znam optymistycznych historii sad
          > W znanych mi przypadkach ojciec jest typowym tatomatem, a wiez z dzieckiem po 2
          > -3 latach po prostu przestaje istniec.
          > Mysle, ze Morel moze cos wiecej powiedziec na ten temat.

nawet nie chcę tak myśleć, przy nastolatkach tej więzi chyba nie da się tak szybko stracić,ale mogę się mylić,czas pokaże.
          >
          • karolana Re: Paszport/dowód 19.11.14, 10:42
            Mysle, ze Twoj maz bedzie musial porozmawiac z dziecmi, wyjasnic im powody wyjazdu i pokazac mozliwosci kontaktu na dzis i na przyszlosc. Ale decyzje beda nalezaly do dzieci.
            Obawa jest, ze szanowna mamusia wykorzysta wyjazd taty do podwazenia jego uczuc do dzieci (gdyby was kochal, bylby blisko) oraz eskalacji zadan finansowych (zarabia za granica, wiec powinien wiecej placic), a ewentualne opory ojca przed zwiekszaniem wydadtkow alimentacyjnych - w koncu facet musi dlugi posplacac! - beda komentowane na zasadzie "tyle zarabia, a na dzieci zaluje"
            Tak ze facet musi zagrac z synami w otwarte karty, powiedziec dlaczego musi wyjechac, wyjasnic cala sytuacje. Bo dzieci moga czuc sie opuszczone, a klamstwa matki w tym momencie padna na podatny grunt i moga sad
            • optymist75 Re: Paszport/dowód 19.11.14, 11:22
              Dzieci są przygotowywane od dłuższego czasu na to co nadchodzi nieuchronnie czyli wyjazd.
              Wbrew pozorom rozumieją powody tej decyzji,szykują się ,że będą nas odwiedzać.
              Komentarze mamusi będą na 1000%,podwyżka alimentów też,M doskonale zdaje sobie z tego sprawę,ale po wyjeździe przynajmniej będzie go stać na to by więcej płacić.
              Mam nadzieję,że nie dadzą się mamie przekręcić i nie uwierzą ,że ojciec ich opuścił,są wystarczająco duzi.
              Wiem,że kontakt będzie sporadyczny,może mama zmądrzeje i za jakiś czas pozwoli im ze skypa korzystać,bo internet w domu jest,tylko dostępu brak.
              • edw-ina Re: Paszport/dowód 19.11.14, 13:15
                U nas działa, ale też dla chłopców fakt, że tata jest daleko jest oczywisty odkąd uzyskali świadomość. Widują się kilka razy do roku.
                Dzieci są już w wieku komórkowym? Jeśli tak, to niech zainstalują wechata, skypa, whatsappa czy inne. Wystarczy, że będą gdzieś przy wi-fi i pogadają za darmo w każdej chwili. M tak robi z chłopakami, dzięki czemu są w stałym kontakcie i to działa naprawdę dużo lepiej niż telefon.
                Swoją drogą to cholernie przykre, że musicie wyjechać, by móc normalnie żyć. Zawsze mnie to przeraża. Powodzenia!
                • optymist75 Re: Paszport/dowód 20.11.14, 10:18
                  Tak dzieci mają komórki,skype i whatsapp zainstalowane.Cóż z tego gdy w domu nie mają dostępu do internetu,a w mieście gdzie jest dostęp do wi-fi są rzadko.Póki co ta komunikacja zawodzi,telefony są zabierane przez mamę za różne przewinienia,często są wyłączone.
                  Może za jakiś czas to się zmieni i sprawdzi się internet mobilny ,będzie można naładować im komórki po prostu przez internet i wówczas porozmawiać.

Nie każdy ma to szczęście godnie zarabiać i żyć w drugim małżeństwie wink
                  • konstancja16 Re: Paszport/dowód 20.11.14, 10:39
                    Optymist, ja znam osobiscie przypadek, ze kontakt z matka za granica jest utrzymywany. Matka wyjechala jakies 2 lata temu. Mlody lata do niej ze 3-4 razy do roku. Matka wykupuje mu lot z asysta stewardesy (to jest jakiś tam dodatkowy koszt, ale to już jej sprawa). NM wspolpracuje o tyle, ze odwozi Mlodego na lotnisko, podpisuje papiery, odbiera ze stanowiska linii lotniczych ten woreczek na szyje UM (unaccompanied minor) i oddaje w rece stewardesy. Potem odbiera po powrocie. Dotyczy dzieciakow 5-14 lat. Czternastolatek już chyba może latac sam.

Jeśli chodzi o kontakt przez skype?a to jest raczej rzadki. Mlody ma dziennie godzine komputera z netem (o ile wszystko ok w szkole) i z reguly wykorzystuje to na gre (Minecraft), ewentualnie rozmowe z kolegami ze szkoły w celu komentowania gry (gdzie jesteś? Mam diamenty!!! Potrzebuje cegiel. Uwazaj!!!). Jak mu się przypomni, ze miał zadzwonić do matki to najczęściej wlasnie mu się konczy czas. Z drugiej strony matka tez nie dzwoni za czesto. Ostatnio podarowala mu komorke, ale ze nie jest to jakiś wielce atrakcyjny smartphone to emocje szybko opadly i rozladowana lezy w szufladzie. Rozmawiają częściej jak już się zbliza data wyjazdu, wtedy sobie robia rozne plany, matka mu pokazuje koty, chomiki i takie tam.

Kontakt jest zatem skapy, ale z naszego punktu widzenia wystarczający. Bo niestety każdy wyjazd to dla nas koszmar tydzień przed i dwa tygodnie po, bo Mlody jest już roztargniony, rozkojarzony, myślami gdzie indziej. Wiec dobrze, ze to tylko pare razy do roku. Po prostu staramy się przetrwać ten okres okolowyjazdowy ze stoickim spokojem i nie wymagac zbyt wiele w tym czasie. Potem wszystko wraca do normy.
    • optymist75 Re: Paszport/dowód 20.11.14, 10:28
      Jeszcze jedna sprawa ,mianowicie kontakty sądowe.
      Trzeba by chyba składać wniosek do sądu o zmianę kontaktów?Na zapewniające ojcu możliwość widzeń np. 2 x w roku,bo nie wierzę żeby działało coś na tzw gębę(nigdy nie działało),nie wiem(M zadecyduje ile).
      Pozostawiając kontakty bez zmian mama dzieci może udać się do sądu o ukaranie ojca bo ten nie widuje się z dziećmi.
      Ktoś przerabiał i jest mądrzejszy w temacie niż my?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka