laband 20.02.04, 13:24 somsiek - jak u wos na to godajom? jo tego suowa "z doma" niyznou (bo niy mieli ma hofu), ale jedna znajomo mi to tak opisaua: somsiek to je taki plac na zajcie i na wiyrchu od stodouy kaj sie skuodo siano abo suoma. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: somsiek 20.02.04, 18:08 Somsiek - to rodzaj duzyj przykrywanyj i zamykanyj skrzyni drzewianyj z przegrodami, nojcęściyj umiyjscowiony był w stodole pod ścianom i słuzył jako magazyn na owies, pasze dlo bydła, mąke we workak tyz sie tam trzymało, hale nojcęście zboże (owies , jarzec, zyto). Hej! Odpowiedz Link
roomtsays Re: somsiek 20.02.04, 20:25 U nas też się mówiło, np.: przynieś owsa z sąsieka, ale słyszałem też "przynieś siana z sąsieka" (Kwidzyn). Odpowiedz Link
hanys_hans Re: somsiek 21.02.04, 07:34 somsiek - miejsce w stodole do składowania siana lub słomy Odpowiedz Link
laband Re: somsiek 21.02.04, 10:42 Ja Hanys, jo tysz tak do dzisio to ino rozumiou, ale po tym co Ciupazka i Rumcajs sam szkryfli widac ize je to chyba konsek inaczyj. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: somsiek 21.02.04, 11:17 laband napisał: > Ja Hanys, jo tysz tak do dzisio to ino rozumiou, ale po tym co Ciupazka i > Rumcajs sam szkryfli widac ize je to chyba konsek inaczyj. U górali je to kszinka a u s´loonzokow to je miejsce we stodole na snopki Odpowiedz Link
laband Re: somsiek 21.02.04, 11:25 Tak jak godouech, jo sie niyznom na hofie, ale pamiyntom take wielke krzinie kere stouy we stodole a potym niykedy niykere to czimali we siyni kole wenscia na strych - na wsiach siano bouo czimane tysz pod dachym(na strych ze tak powia). Jak to bouo kole wos Hanys? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: somsiek 21.02.04, 11:53 laband napisał: > Tak jak godouech, jo sie niyznom na hofie, ale pamiyntom take wielke krzinie > kere stouy we stodole a potym niykedy niykere to czimali we siyni kole wenscia > na strych - na wsiach siano bouo czimane tysz pod dachym(na strych ze tak > powia). Jak to bouo kole wos Hanys? Nawet S'loonzoki po czeski stoonie czimiom suooma we somsieku sómsiek - slamník Odpowiedz Link
laband Re: somsiek 21.02.04, 12:07 Ja, to je tysz prowda. A sam cosik co coniykerych sam tysz zaciekawi: www.arsmusica.cz/polish/somsiek.htm Odpowiedz Link
dialektolog Re: somsiek 21.02.04, 14:45 hanys_hans napisał: > somsiek - miejsce w stodole do składowania siana lub słomy Jak tak, to chyba jest to to, co się po północnomałopolsku nazywa ZÁPOLE (ZOPOLE). Odpowiedz Link
laband Re: somsiek 21.02.04, 23:04 co to je gynau te "zapole"? - konsek nazwa niy pasuje do naszego "somsieka" co mious na mysli? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: somsiek 21.02.04, 23:10 laband napisał: > co to je gynau te "zapole"? - konsek nazwa niy pasuje do naszego "somsieka" > > co mious na mysli? Moja jak idzie se zakurzic´cigareta to godo "tero to se jednego zapole" Odpowiedz Link
hanys_hans Re: somsiek 21.02.04, 23:17 laband napisał: > co to je gynau te "zapole"? - konsek nazwa niy pasuje do naszego "somsieka" > > co mious na mysli? Na take uostre babki sie tysz godo co to somsieki Odpowiedz Link
dialektolog Re: somsiek 21.02.04, 14:39 ciupazka napisała: > Somsiek - to rodzaj duzyj przykrywanyj i zamykanyj skrzyni drzewianyj z > przegrodami, nojcęściyj umiyjscowiony był w stodole pod ścianom i słuzył > jako magazyn na owies, pasze dlo bydła, mąke we workak tyz sie tam trzymało, > hale nojcęście zboże (owies , jarzec, zyto). Hej! Ja tak bardzo się też nie znam, ale coś mi się zdaje, że na Podhalu nie ma takich stodół, jak "w Polsce" - wielkich i osobnych. Odpowiedz Link
ciupazka Re: boisko = stodoła... sonsiek 03.04.04, 21:21 ..na Podholu było boisko (stodoła) - nojcęściej między krówskom sopom a owcarnio. Tam trzymalosie wozy, sonki, włócki i tam stoł sonsiek (abo somsiek) , długo skrzynia drewniano, nie ino u nos w gazdówce. Na boisku tońcyło sie w casie wesela, tam muzycy grali, piyknie sie go sprzatało. Wiym, bo kie wychodziyłak za mąż, (za cepra), hale weselisko było góralskie u nos, tońce, ocepiny, były na boisku (w stodole). A teroz, kie brat zwinon gazdówke, jest tam salka kawiarniana... ni ma owiecek, krowicki, ani konicka, ni ma....inkse casy, inksy świat, het inksy... Telo.Pozdr. Odpowiedz Link
piotrpanek Re: somsiek 05.04.04, 09:47 laband napisał: > somsiek - jak u wos na to godajom? A jak mają gadać? Sąsiek. W końcu nawet słownik ogólnopolski tak to nazywa - sjp.pwn.pl/haslo.php?id=55883 [a jag majo godać? sońśek. f koj~cu navet swovńig ogulnopolsk'i tak to nazyvo] A co do samej architektury, to jest to część stodoły (a w zasadzie dwie części - jak dwie boczne nawy w kosciele typu bazylika), oddzielona od boiska poprzecznymi drągami (na których np. wiesza się gnojnica albo drabiny - w zależności od tego, co akurat jest na wozie). [a co do samyj arx'itektury, to jesto czeńść studowy (a v zasadźe dv'je czeńśći - jag dv'je boczne navy w kuśćele typu bazyl'ika) woddźelono wod bojiska popszecznymi dron_gami (na kturyh na pszykwad v'iszo śe gnojńice albo drab'iny - v zależnośći wod tego, co akurod' je na voźe).] Natomiast ta paka, w której trzyma się ziarno, to "szafarnia"... [natom'jast ta paka, f kturyj czymo śe źarno, to "sofarńo"...] Odpowiedz Link