Dodaj do ulubionych

Pomocy. Chcę kupić Alfę !!!

04.01.05, 09:36
Mam prośbę do wszystkich którzy mogą mi pomóc. Mam dość ograniczone środki
pieniężne, około 12tys złotych. Znalazłem fajną Alfę Romeo 146ts, dopiero co
przywieziona z zachodu. Model pochodzi z 1996r, czarny, 136tys przebiegu,
pojemność 2000cm, 150KM, 5 drzwiowa, ABS itd.
Proszę o opinie na temat tego modelu samochodu, czy wart jest swojej ceny,
czy można zainstalować gaz w tym aucie. Poza tym od wielu osób usłyszałem
opinię, że Alfy to zawodne auta, a części bardzo drogie. Jak to więc jest z
tymi samochodami naprawdę ?
Biorę też pod uwagę zakup Opla Calibry, ale tam rocznik 1996 jest dużo
droższy, lub Forda Probe. Czy Alfa 146 byłaby dobrym samochodem ?
Obserwuj wątek
    • wadim79 Re: Pomocy. Chcę kupić Alfę !!! 04.01.05, 21:26
      Powiem tak. Polecam Ci gorąco 146. Najpierw weź ja do jakiegoś serwisu i niech
      tam obejrzą. Jeśli okaże się ok to nic tylko brać. Jestem posiadaczem 146 ale
      Boxera z 1995 i jestem bardzo zadowolony. A jak to jest z częściami? Nie są one
      aż tak drogie jakby się mogło wydawać. Kiedy porównuje je z innymi samochodami
      to praktycznie nie widze różnic w cenach.
      Jednym słowem brac tym bardziej że jest czarna :)) i ma 2.0 i 150KM :)) Ja mam
      1,6 i 103 ale też nie nazekam :)))
      • cacodemon Re: Pomocy. Chcę kupić Alfę !!! 05.01.05, 09:16
        dzięki za info. a czy możesz mi powiedzieć jakie są słabe i mocne strony takiej
        alfy ??
        I skąd tyle opinii że to marne samochody ?
        Mnie osobiście, wydawało się że to nieprzeciętne auta.
        • wadim79 Re: Pomocy. Chcę kupić Alfę !!! 05.01.05, 20:57
          Słabe strony?...hm...twarde zawieszenie, ale to zależy czy takiego się nie lubi.
          Jeśli nie lubisz bujania lub masz chorobę wodną haha, to takie zawieszenie na
          pewno polubisz. Ja lubie takie i takie, wieć nie narzekam.
          Moją Alficzkę mam dopiero od lipca wiec za dużo słabych punktów nie
          zauważyłem...ale jedną z najbardziej denerwujących mnie spraw jest wyposażenie
          wnętrza. Chodzi mi o brak schowek. Tzn.jest jedna skrytka ale jest bardzo
          płytka, więc kiedy włożysz do niej 4-5 płyty cd jedna na drugiej to to już ci
          się nie domknie. Brakuje mi też bardzo takiej półki na desce rozdzielczej, na
          której można położyć np. mapę lub coś takiego.
          Trochę utrudniona jest jazda tyłem, chodzi o widoczność ....ze względu na wysoko
          zamontowany kufer, ale jak to ktoś powiedział przecież samochodem jeździ sie do
          przodu, wiec jest to kwestia przyzwyczajenia. Ja już to mam za sobą i jest ok.

Innych słabych punktów nie widze. Moja Alfa trafiła do mnie w dobrym stanie,
          wiec narazie nic mi się nie psuje. Po kupnie wymieniłem paski rozrzadu ze
          wzgledu iż nie wiedziałęm kiedy zrobił to poprzedni własciciel. Wydech z
          tłumikiem bo był już skorodowany i teraz wymieniam tarcze i klocki. Czyli są to
          rzeczy, które zużywają sie w każdym samochodzie.
          Napisze Ci jeszcze raz...POLECAM ten samochodzik.

Skad te opinie? A zauwaz kto wyglasza te opinie. 90% to wlasciciele
          "niezawodnych" Volkswagenów czy innych "Niemców". Jeśli zadbasz o samochodzik to
          nie bedziesz narzekał. Podstawa to wymiana i pilnowanie płynów.
          • cacodemon Dzięki 06.01.05, 11:25
            Dziś dostałem kredyt więc niebawem wybieram się po moją ALfę !
            Mam nadzieję, że kupię dobry egzemplarz. Powiedz mi jeszcze ile zapłaciłeś za
            paski ?
            Części są droższe niż w innych markach ?
            • wadim79 Re: Dzięki 06.01.05, 13:47
              To gratuluje. Jak kupisz i pojezdzisz to napisz jak ci sie podoba. A ceny
              paskow podam Ci jak wroce z pracy do domu bo nie pamietam.
              Moge Ci tylko napisac ze za robocizne zaplacilem 227zl, ale dlatego tak drogo
              bo wymiane robilem w ASO Alfy...nie chcialem zeby jakis garazowy "specjalista"
              cos mi zwalil...
              • rafal.gtv Re: Dzięki 06.01.05, 14:49
                Paski i napinacze + napęd wałków wyrównujących ( jeśli potrzeba!) - cena części
                i robocizny zamknie się kwotą ok 1000 zł ( porównanie z boxerem jest
                bezcelowe... to zupełnie inne silniki .)

Gaz - technicznie tak. Tyle , że dobra instalacja do tego silnika to 7 000
                zł ...
                Jeśli masz ochotę często holować wóz do serwisu - możesz założyć coś z oferty
                tańszych dostawców.

Generalnie AR146 2,0 TS to jedna z lepszych Alf z tego okresu.
            • wadim79 Re: Dzięki 06.01.05, 13:47
              To gratuluje. Jak kupisz i pojezdzisz to napisz jak ci sie podoba. A ceny
              paskow podam Ci jak wroce z pracy do domu bo nie pamietam.
              Moge Ci tylko napisac ze za robocizne zaplacilem 227zl, ale dlatego tak drogo
              bo wymiane robilem w ASO Alfy...nie chcialem zeby jakis garazowy "specjalista"
              cos mi zwalil...tym bardiej ze to Boxer. A ich jakos mechanicy nie lubia nie
              znaja hahah
        • rafal.gtv Re: Pomocy. Chcę kupić Alfę !!! 06.01.05, 14:56
          cacodemon napisał:

> I skąd tyle opinii że to marne samochody ?

Z historii... Alfy z lat 80-tych były odważne technologicznie i konstrukcyjnie,
          ale wyjątkowo tandetnie budowane ( i z kiepskich materiałów... ).
          Późniejsze związki z Fiatem też nie zrobiły dobrze wizerunkowi Alfy ( a i
          obecne konotacje serwisowe z Fiat Auto Polska mają nie tylko zalety...)
          Obecne Alfy różnią się od historycznych , ale wymagają dobrego serwisu ( w
          związku z czym Związek Zawodowy Kowali twierdzi , że Alfy są wadliwe - bo oni
          sami nie dają im rady ...)
          • nadal-jestem Re: Pomocy. Chcę kupić Alfę !!! 06.01.05, 17:51
            Ja w mojej 145 z silnikiem boxera 1.6. 95r, mialem wiekszy problem ze skrzynia
            biegow.Innych wiekszych problemow nie bylo , ale skrzynia jest slabym elementem
            tego samochodu , jest malo precyzyjna i zawodna.
            • wadim79 Re: Pomocy. Chcę kupić Alfę !!! 06.01.05, 18:59
              Nawiązując do paska rozrządu to w moim przypadku koszta były takie:
              paski 2 sztuki w sumie 72zl
              napinacze: lewy 107 prawy 130zl...

wiec koszta raczej nie sa wysokie.
              • cacodemon a dziś po południu jadę wymienić rozrząd 16.04.05, 12:49
                pasek dayco- 65zł, pasek wyrównoważający 72zł,napinacz do wałków- 183zł,
                napinacz paska rozrządu- 200zł, rolka-86zł, uszczelka pokrywy zaworów-55zł
                termostat- 39zł, olej 5l - 170zł
                robocizna 240zł
                Podaję ceny aby zapytać, czy aż z tylu elementów skada się rozrząd do alfy
                146ts ? Na wariator już mnie nie stać, (przynajmniej w tym miesiącu) więc
                wymieniam rozrząd bez wariatora, choć wiem, że powinno się to zrobić.
                Czy ceny są w porządku ?
                • rafal.gtv Re: a dziś po południu jadę wymienić rozrząd 16.04.05, 22:47
                  Elementów jest jeszcze więcej :)
                  A za te , które MUSISZ wymienić , płacisz nader rozsądnie.
                  Skąd wnioskujesz , że musisz wymienić wariator ??? Efekt Diesla ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka