turakar145 03.02.05, 23:52 Jak wciskam sprzęgło to coś piszczy. Gdzieś w komorze silnika. Gdzies tam gdzie jest sprzęgło, dokładnie nie mogę zlokalizować. co to może być? Ma ktoś jakieś sugestie pozdro Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubel21 Re: Sprzęgło AR 145 1.6TS 04.02.05, 03:15 jak ci sie zachowuje auto ?? czy slizga ci sie sprzeglo ?? i mnie tez jest pewien halas ale ja wiem ze to jest sprzeglo mam do wymiany tarcze z dociskiem o dziwo nie jest to droga sprawa w porownaniu z innymi markami Odpowiedz Link
turakar145 Re: Sprzęgło AR 145 1.6TS 04.02.05, 09:16 w zasadzie to działa poprawnie nie slizga sie. To się dzieje podczas wciskania prawie na całej długości jak i wyciskania sprzęgła, nie jet to duzy pisk ale tak nie powinno byc i troche mnie to denerwuje. Tak jakby metal o metal sie przesuwał może tam gdzieś trzeba posmarować naoliwić może. Zauważyłem że na bloku skrzyni jest taki otwór prostokątny zatkany korkiem gumowym. Tak sobie myśle może ten otwór może jakoś pomóc. Widać trochę sprzęgło tym otworem. Do czego on służy??? Albo faktycznie czas wymiany się zbliża a to są objawy, Ile taka wymiana może kosztować i w jakim serwisie to najlepiej zrobić . Jestem woj mazowieckie. Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Sprzęgło AR 145 1.6TS 05.02.05, 00:01 To łożysko wyciskowe albo siłownik / ramię sprzęgła. Ponieważ Arkuszowa ostatnio zaliczyła kreche - to może Seliga w Lesznowoli ?? A nawiasem mówiąc - tą usterkę usunie każdy dobry mechanik. Odpowiedz Link
grego2 Re: Sprzęgło AR 145 1.6TS 04.02.05, 14:59 Uważam, że piszczy łożysko oporowe , które podczas uruchamiania sprzęgła bezpośrednio współpracuje z tarczą dociskową.Jest to dość powszechne zjawisko w samochodach.Absolutnie niczego nie smaruj! Odpowiedz Link
turakar145 Re: Sprzęgło AR 145 1.6TS 04.02.05, 15:18 ok. dzięki a co można zrobić w takim razie Odpowiedz Link
wozignoj Re: Sprzęgło AR 145 1.6TS 04.02.05, 19:16 Miałem to samo tyle tylko że w Alfie 146 musisz poprostu wymienić łożysko oporowe koszt łożyska 96 zł oczywiście nie w servisie po wymanie jak ręką odjął lecz jad odszedł hałas łóżyska dało sie słszeć łożyska alternatora.O zgroza co jeszcze będzie piszczeć! Odpowiedz Link