marazzz 15.09.05, 20:06 nie wiecie co moze byc przyczyna tego ze moj T.S po odpaleniu na zimno klekota jak diesel? boje sie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robert.rudnik666 Re: klekotanie T.S'a 15.09.05, 20:42 mam Alfe 156 1.6. Gdy wlącze zapłon i poczekam aż wszystkie kontrolki zgasną odpalam to też silnik chodzi jak diesel. Natomiast gdy odrazu przekręce kluczyk i go odpale chodzi "czysto" jak normalny benzyniak. Odpowiedz Link
marazzz Re: klekotanie T.S'a 15.09.05, 20:58 no wlasnie. a robisz z tym cos? to nie jest normalne. Odpowiedz Link
ksekula Re: klekotanie T.S'a 15.09.05, 21:48 poczyatjcie na grupie. To wariator daje znać o sobie. Podobno nie ma czym się przjmować. Chyba że juz będzie źle (spadki mocy itp.) to można go wymienić - koszt około 750zł z wymianą. Mój tam klekocze i jest ok. Odpowiedz Link
indiana156-1.8 Re: klekotanie T.S'a 15.09.05, 21:53 Jak macie już ponad 90 kkm, to najprawdopodobniej zużyty wariator. Jest to urządzenie zamontowane na ssącym wałku rozrządu, które zmienia moment otwarcia zaworów. Jest to urządzenie hydrauliczne, które prawidłowo pracuje po dopłynięciu oleju silnikowego pod ciśnieniem, a to chwilę trwa. Jeśli więc klekot szybko ustaje i nie jest zbyt głośny, to nic. A jeśli trwa dość długo lub cały czas, to też nic się z silnikiem nie stanie, ale powinno się toto wymienić. Koszt ok. 600-800PLN. Przy okazji wymieńcie sobie rozrząd. Odpowiedz Link
robert.rudnik666 Re: klekotanie T.S'a 17.09.05, 10:06 Fakt mi klekocze może 3s. a potem ładnie pracuje. Czyli moge sobie narazie odpuścić wymiane wariatora?? Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: klekotanie T.S'a 17.09.05, 12:17 poczekaj do planowej wymiany rozrzadu i wymien wszystko za jednym razem - oszczedzisz na robociznie. a samym wariatorem mozesz sie zaczac martwic dopiero jesli dizlowanie nie ustaje na cieplym silniku. Odpowiedz Link
marazzz Re: klekotanie T.S'a 17.09.05, 13:38 za miesiac wymieniam rozrzad wiec juz mi nie bedzie klekotal:) jeszcze tylko przeplywomierz, czyszczenie przepustnicy i znowu bedzie chodzila jak marzenie:) Odpowiedz Link