Dodaj do ulubionych

Problem z BOXEREM

25.10.05, 11:02
Witam wszystkich
Mam od jakiegoś dłuższego czasu mały, i niezbyt uciążliwy problem, ale boje
się że w zimie stanie się dość uciążliwy
Silnik po nocy przy odpalaniu i najbliżesze 15s do minuty nie pracuje na
wszystkie cylindry. Problem czasem znika po kilku sekundach, ale czasem
zajmuje to troche więcej czasu. Po rozgrzaniu problem nie pojawia się wcale.
Ciężko jest wtedy ruszyć, trzeba wrzucić wysokie obroty a przecież zimne
silniki tego nie lubią ;)
Nadmienie że nowe są kable zapłonowe, świece mają 5tyś.km, stan wizualny
reszty zapłonu wygląda dobrze.
Samochód to 33-ka 1.3 VL

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alex982 Re: Problem z BOXEREM 25.10.05, 22:53
      Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!!!!!!!!!!!
    • pawel19799 Re: Problem z BOXEREM 26.10.05, 22:55
      Witaj,ja też mam ten sam problem i sam jestem ciekaw jaki może być tego
      powód,posiadam model 145 1,4 bx.Problem pojawia się tylko przy zimnym silniku
      np.po kilku godzinnym postoju,w momencie kiedy silnik jest rozgrzany jest ok.
      Jeżeli może ktoś zna przyczynę problemu to bardzo proszę o odpowiedź.
      • pawel19799 Re: Problem z BOXEREM 27.10.05, 21:38
        Może jednak ktoś wie jaka może być przyczyna ?
        • rafal.gtv Re: Problem z BOXEREM 27.10.05, 22:27
          Przyczyny moga być dwojakiej natury , czyli np. problem z układem zapłonowym (a
          swoją drogą JAKIE świece siedzą w waszych silniczkach ???)
          Cewki zapłonowe powinny być czyste i suche.
          W starych boxerach możliwe są problemy z przepustnicami ( lewe powietrze ,
          luzy ) , czasem padają regulatory ciśnienia paliwa , wtryskiwacze , mierniki
          temperatury powietrza zasysanego i jeszcze kilka drobiazgów....
          Bez obejrzenia silnika trudno coś wnioskować.
          • pawel19799 Re: Problem z BOXEREM 27.10.05, 22:54
            Świece wymieniałem i są ok-NGK,przewody również wymieniłem,wyczyściłem silnik
            krokowy i przepustnicę,najdziwniejsze jest to że jeżeli wcisnę pedał gazu
            podczas rozruchu to jest ok ale wystarczy że puszczę i pojawiają sie wymienione
            objawy następnie po około dwóch minutach obroty sa ok i przy następnym rozruchu
            problem nie występuje. Byłem w prywatnym punkcie serwisowym po podłaczeniu do
            kompa wszystko jest ok. Może dodam że rocznik Alfy to 95.
            • rafal.gtv Re: Problem z BOXEREM 28.10.05, 10:36
              Świece nie są OK ! Ten wóz zasadniczo toleruje NGK, ale wychodzą problemy takie
              jak u ciebie. Po zamianie na Golden Lodge 25HL problem może ustąpić :)
              • pawel19799 Re: Problem z BOXEREM 02.11.05, 11:11
                ok,wielkie dzięki za info,wymienie świece i zobacze co się będzie działo.
                • alex982 Re: Problem z BOXEREM 02.11.05, 11:38
                  pawel19799 napisał:

> ok,wielkie dzięki za info,wymienie świece i zobacze co się będzie działo.

Napisz czy ustąpiły problemy bo sam też mam NGK i będe nizwykle zobowiązany

Pozdrawiam
                  • pawel19799 Re: Problem z BOXEREM 04.11.05, 07:30
                    OK, po wymianie świec napiszę czy coś się zmieniło.Jestem jeszcze umówiony w
                    poniedziałem z mechanikiem tak na wszelki wypadek gdyby wymiana świec nie
                    pomogła,po ewentalnej wizycie w warsztacie zamieszczę info czy problemy
                    ustąpiły a jeżeli tak to czym były spowodowane.
                    • pawel19799 Re: Problem z BOXEREM 13.11.05, 11:57
                      Witam ponownie, po wizycie u mechanika problem został rozwiązany i obecnie jest
                      ok. Świec jeszce nie wymieniłem ale w najbliższym czasie również to
                      zrobię.Okazało się że do wymiany jest czujnik temperatury silnika, po wymianie
                      problem ustąpił i teraz po uruchominiu silnika po długim postoju np. rano
                      silnik pracuje równo.
                      • dwat59 Re: Problem z BOXEREM 23.12.05, 19:23
                        podaj adres tego warsztatu
                        • drugimarcin Re: Problem z BOXEREM 25.12.05, 12:58
                          Mialem boxera 1,7 16V i taki problem pojawil sie zima, kupilem kable , dwa
                          komplety swiec jeden Golden Lodge i drugi NGK, a problem ustapil dopiero po
                          wymianie uszczelniaczy gniazd zaworowych, zabawa jest kosztowna, ale skonczyl
                          sie tez problem zuzycia oleju.
                    • radekradek79 Re: Problem z BOXEREM 02.01.06, 21:43
                      SWIECE SWIECE HM MOOZE SA DOBRE ALE NIE DO ALUSI SAM SIE NA TO NADZIAŁEM BRISKI
                      MINIM 3ELEKTRODY OK PSZCZOŁECZKA
                      • kcp24 Re: Problem z BOXEREM 17.01.06, 18:17
                        witakm ile kosztuja takie swiece, bo mam ten sam problem z chodzeniem nie na
                        wszystkie zaworki , w zimie jest nie do wytrzymania
                        • alex982 Re: Problem z BOXEREM 17.01.06, 23:29
                          Golden Lodge 25HL zamówiłem przedwczoraj za 11zł /szt. ale jeszcze mi nie
                          przysłali :) ale z mojego doświadczenia chodzenie nie na wszystkie cylindry to
                          raczej nie jest kwestia kabli czy świec lecz wałków rozrządu, popychaczy i
                          zaworów. Tak było w moim przypadku i dlatego mam 2 komplety kabli zapłonowych i
                          6 świec NGK. Niestosowanie się do zasady: zmiana oleju co 10 tyś tym właśnie
                          skutkuje. A i pompa oleju może dawać za małe ciśnienie, choć kontrolka się nie
                          pali (bo zapala się przy 0.3-0.5 bar a jak jest powyżej to nie świec coć dla
                          wałków może być za małe)

Pozdrawiam
                          • pawel19799 Re: Problem z BOXEREM 19.01.06, 00:02
                            Witam,
                            Mam pytanko gdzie zamówiłeś świece Golden Lodge 25 HL
                            • alex982 Re: Problem z BOXEREM 19.01.06, 14:51
                              Zamówiłem je telefonicznie, dane są pod adresem:

www.czesci.acm.pl

Jednak nie jestem do końca przekonany do tych świec, mam wrażenie że na NGK
                              BP6ES lepiej mi samochód odpalał, ale to tylko subiektywne doznanie

Pozdrawiam
                              • pawel19799 Re: Problem z BOXEREM 20.01.06, 16:43
                                Dzięki za info
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka