Dodaj do ulubionych

olej do boxer

15.11.05, 21:56
jaki jest najlepszy półsyntetyk do boxera?czy istnieja PÓŁSYNTETYKI np
10w50,15w 60 lub cos podobnego? osobiscie jezdze na BP 10w40,ale chciałbym
zalac cos ,co da wieksza ochrone przy wysokich obrotach ,a nie rozszczelni
motoru. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: olej do boxer 15.11.05, 22:06
      Są oleje 10W60 , np. Valvoline , Castrol czy nawet Lotos.
      Ważna jest klasa jakościowa ( SL ) , bo fakt "syntetyczności"
      bądź "półsysntetyczności" w niczym nie przyspieszy uszkodzenia uszczelnień. W
      sprawnym silniku Alfy , smarowanym w/g zaleceń nie ma złogów i nagarów mogących
      zagrozić silnikowi - bo nie sądzę , że smarowałeś go wcześniej Selectolem 20w
      40 :)
      IMHO 10W60 na zimę to kiepski pomysł - boxer zazwyczaj jest lekko niedogrzany ,
      a wtedy taki olej nie spisuje się dobrze . Wystarczy zwykly 10W40 - W60 zalej
      na lato .
      • uki145 Re: olej do boxer 15.11.05, 22:27
        rozumiem,ze mozna bezkarnie;-)przejsc z 10w40, na pełnisyntetyk (oczywiscie
        odpowiednio gesty i minimum SL np castrola 10 w 60). pozostajac przy 10w40 to
        mamy dowolnosc,czy jest jakis faworyt?pytanie swoje uzasadniam faktem ,ze ponoc
        wiodace firmy(np mobil) maja problemy z jakoscia partii. dziekuje i pozdrawiam
        • rafal.gtv Re: olej do boxer 15.11.05, 22:46
          Problemy były onegdaj z Castrolem , Mobil ma dobrą opinię . Ja w moich Alfach
          stosuję oleje Valvoline.
    • uki145 Re: olej do boxer 15.11.05, 23:28
      czy przyspieszone zuzycie wałków rozrzadu , kompensatorów luzu zaworowego i
      panewek jest typowa wada tych silników,czy tez wynika z faktu ze boxer zawsze
      musi miec duzo oleju(nigdy ponizej 3/4 na bagnecie)z uwagi na specyfike
      smarowania.Temat wydaje mi sie o tyle interesujacy ,ze usterki tego typu
      zdarzaja sie nagminnie (co z reszta widac na forum ;-)) podobno fiat
      przekonstruowujac boxery dla 145/146 zastosował gorsze czesci. słyszałem
      równiez ,ze problem tkwił w pompach oleju.aczkolwiek nie sa to informacje
      potwierdzone przez fachowców. wydaje mi sie ,ze rady w tej kwestii beda bardzo
      cenne dla uytkowników,bo przeciez lepiej ustrzec sie awarii,niz wydawac
      pieniadze na naprawy. dziekuje i pozdrawiam łukasz
      • rafal.gtv Re: olej do boxer 16.11.05, 11:29
        Popychacze i wałki zuzywają się w boxerze niezależnie od typu samochodu. Wysoko
        poziom oleju w misce zapewnia pewne zasysanie pompie podczas szybkiej jazdy w
        zakrętach - wtedy nie ma ryzyka zerwania ciągłości pracy pompy.
        Boxer uchodzi za dobry silnik. Zwróć uwagę , że jest to konstrukcja rodem z lat
        80-tych , uzupełniona wtryskiem paliwa. W latach swej swietności ( a i dziś...)
        był to bardzo mocny silnik ośmiozaworowy ( od 90KM w górę...) , a to zwiastuje
        niższą trwałość , niż popularne w tych czasach silniki np VW - 70KM/1600ccm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka