black146 17.01.06, 23:10 Chciałbym żeby wypowiedzieli się użytkowniy którzy mają instalacje gazowe. Spalanie awaryjność, jakie instalacje itp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black146 Re: Alfa i gaz-prawda i mity 17.01.06, 23:27 Wypowiem się jako pierwszy. Mam AR 146 1,4TS, prawie rok jeżdże nią na gazie. Zwykła instalacja TOMASETTO. obecnie koszt takiej instalacji to niecałe 2 tys zł. auto nie stwarza problemów, jeździ płynnie nie strzela w kolektor. Średnie zużycie to okolo 10 l gazu. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi na temat gazu byłem sceptyczny, no ale jednak zdecydowałem się zaistalowac gaz. Narazie jestem zadowolony. Nie wiem jakich co niektórzy spotykaja partaczy i ściemniaczy wśród gazowników. Wiem że warsztat w którym montowałem instalaje (choć nie duży) ma wielu klientów. Wiem też ze montuja zwykłe intstalacje do aut z kolektorami z tworzyw sztucznych, osobiśie rozmawiałem z panem który był z takową instalacją na przeglądzie po 30 tyś km i mówił ze nie ma problemów. Pytałem ich o wtrysk gazu bo takowy chciałem zaistalować. Odradzili mi mówiąc ze nie ma sensu przepłacać i że wtrysk gazu to jest tylko naciąganie klienta. POZDAWIAM WSZYSTKICH SCEPTYCZNIE NASTAWIONYCH DO GAZU Odpowiedz Link
lukasz_147 Re: Alfa i gaz-prawda i mity 18.01.06, 00:45 sekwencja firmy Tartarini w alfie 147 jećdzę od lutego2005. jak narazie nie narzekam. ok 11/100 po miescie. silnik 120KM pozdrawiam Odpowiedz Link
piotr_alex Re: Alfa i gaz-prawda i mity 19.01.06, 16:28 jeśli gaz to tylko TOMASETTO lub LOVATO , nowe świece i będzie SUPER . Odpowiedz Link
sd_bladerunner Re: Alfa i gaz-prawda i mity 18.01.06, 08:00 Witam Więc po kolei: mam AR 156 1,8 TS- czyli silnik trudny do gazowania. Robiłem to u SPECJALISTY a nie u miecia w stodole. Efekt- prawie 30000 km, zero problemów spalanie w cyklu mieszanym około 11 l. (trasa 8l, miasto 14l). Instalacja chtba BTC (sekewncyjna). Odpowiedz Link
de_silva Re: Alfa i gaz-prawda i mity 18.01.06, 14:19 Alfa 145 1,4 boxer, gaz 13 m-cy (zakladal poprzedni wlasciciel w stodole). Prowizorka z prymitywna emulacja lambdy bez odpowiedniego odciecia wtryskow. Efekt: same problemy, nasilajace sie wprost proporcjonalnie do spadku temperatuty na zewnatrz. Moja reakcja poczatkowa: wymiana na komputer sterujacy 2 generacji w jednym z rzekomo najlepszych warsztatow kuchenkowych w wawie. Efekt: przejechane 10 km i... znow problemy (szarpanie i przelaczanie automatyczne na benzyne). Reakcja ostateczna(tego samego dnia): wsluchanie sie w placzacy glos Giulietty (czego dowodem namacalnym bylo przelaczanie na benzyne nawet przy rozgrzanym reduktorze) i komfort jazdy na pb95 (czyli pelne 90 KM, zero skaczacych obrotow i problemow z zimnym silnikiem). I tak juz zostanie poki pb95 nie wskoczy na poziomy >= 4,50 pln/l czyli wiecej niz za litr browara klasy premium. Alternatywa: tramwaj i inne srodki transportu publicznego Moral: szczerze nie polecam, oszczednosci realne: zadne! Pozdrawiam Odpowiedz Link
alces1 Re: Alfa i gaz-prawda i mity 18.01.06, 15:37 AR 1.4 TS. 2000r. prod. Sekwencyjny wtrysk gazu, koszt 3500zl. Przejechalem juz okolo 8 tys. Spalanie: 11l/100km. Mysle, ze to troszke za duzo. Samochod nie stracil na mocy, czasem kiedy motor jest zimny gasnie przy przelaczaniu sie na gaz, ale wystarczy zrobic to samoczynnie nieco pozniej. Niestety stosunek ceny 1lgazu do 1lbenzyny nie jest zbyt rewelacyjny obecnie, a biorac jeszcze pod uwage wysokie spalanie - jak wspomnialem 11l/100km, gdy benzyny spala 7,5/100km sprawia, ze nie jest to wielki zysk! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
bedboys Re: Alfa i gaz-prawda i mity 18.01.06, 16:24 Jestem chyba jak nikt inny przecienikiem ulepszania czegokolwiek w samochodzie ale niestety stosunek ceny paliwa do zarobków stale sie zmienia na niekorzyść więc w czerwcu 05 zdecydowałem sie z wielkim bulem na montaż instalacji gazowej w 156 1,6 TS zamontowano sekwencję firmy OMVL model Dream XXI. Problemów nie było nigdy na początku skarżyłem się na spadek mocy i dynamiki - zużucie gazu ok 12 - 12.5 l po mieście po moich nażekaniach dynamika w normie ( nie ma różnicy a każdy piątek jeżdżę tylko na bęzynie więc mam porównanie ) mam nawet wrażenie ze na gazie lepiej jedzie w zakresie 1800-3000 obnr/min, ale teraz zużycie gazu wynosi ok 14-14,5l w mieście. Przejechane 21 tyś km żadnych problemów ale przy dzisiejszych cenach benzyny to i mała korzyść teraz bym nie zakładał ale pewnie sie to zmieni. Odpowiedz Link
k.borsuk Re: Alfa i gaz-prawda i mity 18.01.06, 23:59 AR 1.8 TS, instalacja VIALLE, wtrysk gazu w fazie ciekłej. Przejechane 266tyś km, od około 10 tyś. padnęty wtryskiwacz oraz komputer. Zbieram na naprawę:-), ogólnie nie narzekam, stosunek ceny gazu do benzyny 0,48c do 1,35 VPower: 1,29 Pb95. Odpowiedz Link
alfa.2 Re: Alfa i gaz-prawda i mity 19.01.06, 14:35 > Chciałbym żeby wypowiedzieli się użytkowniy którzy mają instalacje gazowe. > Spalanie awaryjność, jakie instalacje itp. AR146 Boxer, instalacja Lovato, spalanie srednio 11 l, ale bedzie mniej jak zmienie w koncu olej. Po zalozeniu gazu autko zrobilo sie dosc przymulone oraz czasami po ruszeniu, gdy "za szybko" przeszlo na gaz (zimny silnik itd.) potrafilo na jakies 5 sek. przestac w ogole ciagnac, a nawet zgasnac. Po pierwszej standardowej regulacji gazu po 1000 km usunieto efekt przymulenia, ale te akcje 5-sekundowe sie zdarzaja. Autko jest teraz zwawe prawie jak dawniej, ale nigdy nie bedzie to zupelnie tak samo jak kiedys, bo jednak po zalozeniu gazu pare koni idzie na rzez :) najwazniejsze, ze przestalem myslec podczas jazdy "ilez to paliwa wlasnie schodzi". teraz juz sie tym nie przejmuje, a budzet odetchnal. pozdrawiam alfa.2 Odpowiedz Link
maczus67 Re: Alfa i gaz-prawda i mity 22.01.06, 18:50 AR 145 Boxer 1.7 16v 1996r., instalacja Landirenzo od września 2005. Najpierw trzy tygodnie "poprawiania" tej instalacji - wybuchy w kolektorze, nierówna praca, gaśnięcie silnika, mułowatość. Obecnie pozostał jeszcze jeden problem - przy prędkości powyżej 90 km/h wrzucenie "na luz" i spadek obrotów powodują często gaśnięcie silnika. Na razie kombinuję z dolotem powietrza. Aha..i spalanie - w mieście (zima) 15 litrów gazu, na trasie około 12 litrów. Trochę sporo ale w mieście szło 11 litrów Pb95. Odpowiedz Link
maliek Re: Alfa i gaz-prawda i mity 25.01.06, 10:37 Mam Alfę 146 1,4 TS z 1998 z przebiegem 150 000 km. Kupiłem ją z zamontowaną instalacją firmy ZAVOLI jak miała przebieg 61 000. Poprzedni własciciel założył ją rok wcześniej. Oprócz zapychających się wtryskiwaczy beznyny nie mam z tą instalacja żadnego probelmu. Auto pali 10 litrów gazu. Co 10 000 km wymieniam filtr i na bieżąco kontoluje skłąd mieszanki (dwie diody na module sterującym) i działa idealnie. Przy ostatnich mrozach (-22 rano) auto jedzie bez problemu. Co do dynamiki to na benzynie jest lepsza. Szybciej wchodzi na obroty i czuć że jest trochę silniejsza ale jak przeliczę koszty esploatacji to jak na razie wolę gaz. Odpowiedz Link