p.maiki 05.03.06, 13:07 Witam Czy ktoś ma pomysł jak przymocować tylnią część listwy plastikowej progowej. Niestety mam uszkodzone dwa ostatnie zatrzaski które w ogóle nie trzymają przez najechanie na górkę lodu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janioj Re: Listwy progowe w 146 06.03.06, 12:49 To zależy jak jest przyczyna "nietrzymania się". Listwy są mocowane do progu za pomocą plastikowych zatrzasków (płytka z trzpieniem). Tak więc jeśli powypadały te zatrzaski to trzeba je z powrotem wepchnąć w otwory w progu, jeśli jednak trzpień jest wyrobiony/urwany, to trzeba je po protu wymienić na nowe. Mogły również uszkodzić się prowadniczki, w które wsuwa się zatrzaski, a w takim przypadku to trzeba pokompinować, ale można te prowadniczki odbudować. Odpowiedz Link
p.maiki Re: Listwy progowe w 146 06.03.06, 17:05 Uszkodzone mam dwie ostatnie prowadniczki. Obawiam się że przyklejenie ich nic nie pomoże a robienie otworów na odwrót nie będzie wyglądało zbyt estetycznie Odpowiedz Link
janioj Re: Listwy progowe w 146 07.03.06, 09:52 Spoko, z tego co pamiętam, to te listwy są ze spawalnego plastiku, a nawet jeśli nie, to porządny klej załatwi temat. Jeśli nie chcesz pobawić się sam, to podjedź do jakiegoś porządnego blacharza. Odpowiedz Link
p.maiki Re: Listwy progowe w 146 07.03.06, 17:23 Dzięki, poczekam jak będzie ciepło to pokleje Odpowiedz Link
laciter Re: Listwy progowe w 146 07.03.06, 21:33 A czym to przykleić? Jakiego kleju szukac i jaki sosowac??? Odpowiedz Link
alces1 Re: Listwy progowe w 146 07.03.06, 21:36 ja mialem peknieta chyba jedna prowadniczke i uzylem "kropelki" :) jak narazie trzyma! Odpowiedz Link
janioj Re: Listwy progowe w 146 08.03.06, 14:51 laciter napisał: > A czym to przykleić? Jakiego kleju szukac i jaki sosowac??? Jeśli jest to tylko kwestia przyklejenia, tzn. jeśli masz wszystkie elementy, to możesz spróbować kropelką, natomiast jeśli trzeba będzie cosik dorabiać, to raczej jakiś wypełniający do plastików. Są takie specjalne dwuskładnikowe do "spawania na zimno". Odpowiedz Link
p.maiki Re: Listwy progowe w 146 24.03.06, 18:51 No i zrobione. Uszkodzenia: Uszkodzone dwie prowadniczki, uszkodzone cztery mocowania od dołu i pęknięta listwa na pół (za długo zwlekałem) Naprawa: Oczywiście zdjęcie :) za pomocą lutownicy i kleju DISTAL udało się wszystko ładnie do siebie posklejać a czego nie było to się dorobiło. Co do mocować od spodu większe podkładki pomogły (proponuje od razu wszystkie zmienić). Robota nie była trudna tylko podczas zdejmowania trzeba uważać żeby więcej uszkodzeń nie spowodować. Odpowiedz Link
alces1 Re: Listwy progowe w 146 24.03.06, 20:06 no ja swoje progi oddalem do lakierowania, bo byly juz bardzo poniszczone. Zaopatrzylem sie tez w nowe spinki! Jutro odbieram wszystko od lakiernika i bede mial cala sobote zeby sie glowic i wybrac najlepsza opcje jak to spowrotem zamontowac naprawiajac pekniete prowadniczki i takie tam! Odpowiedz Link