Dodaj do ulubionych

rozrząd 156 1,8

16.04.06, 18:38
jak myślicie, czy warto wymieniac rozrząd w ar 1,8 (pięcioletnia 50 tkm) w
serwisie ar czy też każdy warsztat da sobie z tym radę? w serwisie ar jest
chyba ze dwa razy drożej. a w ogóle macie rozeznanie w różnicach cen miedzy
serwisem a warsztatami nie autoryzowanymi?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • klaudiusz76 Re: rozrząd 156 1,8 16.04.06, 19:07
      Jak zaufany warsztat to tak. Jak przypadkowy to nie.
    • nicolaromeo Re: rozrząd 156 1,8 16.04.06, 19:14
      Mam nadzieje, ze to nie 5 lat na jednym pasku :)
      Akurat uważam, ze na rozrządzie nie warto oszczędzać, w ASO do 1,8 to w tej
      chwili 1200 zł, można zrobić za 700/800, ale w ASO jest rok gwarancji. 500
      złotych oszczędności na silniku bym sobie darował, jest wiele tańszych
      elementów na których można oszczedzić.
      • lucj Re: rozrząd 156 1,8 16.04.06, 20:39
        nicolaromeo napisał:

> Mam nadzieje, ze to nie 5 lat na jednym pasku :)
        > Akurat uważam, ze na rozrządzie nie warto oszczędzać, w ASO do 1,8 to w tej
        > chwili 1200 zł, można zrobić za 700/800, ale w ASO jest rok gwarancji. 500
        > złotych oszczędności na silniku bym sobie darował, jest wiele tańszych
        > elementów na których można oszczedzić.

W każdym warsztacie masz rok masz rok gwarancji, ASO wykonuje naprawy na tych
        samych zasadach co warsztaty niezależne.

• blondynka07 Re: rozrząd 156 1,8 17.04.06, 19:13
        5 lat na jednym. To źle?
        • klaudiusz76 Re: rozrząd 156 1,8 18.04.06, 00:23
          > 5 lat na jednym. To źle?

Tak, jedzi i go wymien jak najpredzej i nie sluchaj, ze mozesz jezszcze jezdzic.

Na jednym pasku albo 60tys albo 3 lata.
          • ttomee Re: rozrząd 156 1,8 18.04.06, 09:55
            klaudiusz76 ma rację. 3 lata albo 60 tys - to max. Na rozrządzie nie warto
            oszczędzać, polecam jednak ASO.
            • beram Re: rozrząd 156 1,8 18.04.06, 11:03
              Zgodnie z ustawą "O szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej" na wszystkie usługi (w całej Polsce w każdej placówce) okres ochronny wynosi 2 lata (a nazywa się to: niezgodność towaru lub usługi z umową). Tylko nasza (konsumentów) świadomość prawna jest bardzo niska (ustawa weszła w życie w 2003r. dawniej była to rękojmia wg KC)

Pozdrowienia
    • blondynka07 rękojmia 18.04.06, 16:52
      dzięki za info.
      na rękojmi to ja się trochę znam - w końcu jestem prawnikiem. nie znam się
      natomiast na rozrządzie do ar 156 1.8 ts. chodzi o to czy ten silnik to takie
      cudo na którym zna sie tylko specjalistyczny aso czy każdy normalny mechanik z
      20 letnim stażem pracy. moje aso chce za wymiane rozrządu 1200 + 900 za części,
      a warsztat koło domu (działający od jakichś 30 lat) 400 (+ części 500 w
      zaprzyjaźnionym sklepie). to jest razem 1200 różnicy. po co mam komuś dawać
      jeśli nie trzeba?
      • dudix83 Re: rękojmia 18.04.06, 17:18
        Witam,
        > natomiast na rozrządzie do ar 156 1.8 ts. chodzi o to czy ten silnik to takie
        > cudo na którym zna sie tylko specjalistyczny aso czy każdy normalny mechanik
        z
        > 20 letnim stażem pracy.

Z pewnoscia nie kazdy normalny mechanik :):) Po drugie aby ustawic dobrze
        rozrzad trezba posiadac specjalne blokady walkow rozrzadu - zapytaj sie czy
        takie posiada, a jesli nie, jesli powie, ze nie potrezba bo w razie czego sobie
        dorysuje sam znaczniki na kolach zebatych, to daruj sobie ta stodole !!!

Poza tym ta cena w ASO troszku za wysoka: czy te 1200 zl to jest robocizna ?? (
        tak domniemam skoro kolo 900 napisalas ze za czesci )

moze cos pokrecilas przy podawaniu cen ??
        sprawdz to jeszcze raz bo za ta kwote ( 2100 zl)to ja z pewnoscia zobilbym
        rozrzad w mojej 2 litrowej - a jest roszke wiecej do zrobienia jesli dojdzie
        pasek wyrownawazajacy walkow

pozdro
        dudix83
        • blondynka07 Re: rękojmia 18.04.06, 19:36
          poprosiłem w aso o dokładną wycenę. 1200 to robocizna w tym 280 sprawdzenie
          auta (czytaj wjazd na stanowisko). dlatego diabli mnie biora że aso bierze
          ponad dwa razy drożej. co do części to zrozumiałbym gdyby je kupowali gdzieś w
          fabryce ar w dalekiej itali, ale kupują u mojego kolegi w hurtowni i doliczają
          prawie 100 procent narzutu. przecież to paranoja. dzieki za info o blokadach.
          • dudix83 Re: rękojmia 18.04.06, 20:44
            Proponuje zapytac w innym ASO o koszt zrobienia rozrzadu - robocizne - bo o ile
            dobrze pamietam to w mojej za to wzieli 500 zl - i tez w ASO - a wymieniali
            wiecej niz standardowo przy wymianie rozrzadu.

pozdro
            dudix83
          • ttomee Re: rękojmia 18.04.06, 23:14
            w ASO wymiana rozrządu (w tym rolka, napinacze i oczywiście pasek) + nowy
            wariat - z robocizną to ok. 1400 zł. Mogę popatrzeć w FV co do szczegółów
            rozbicia części/robocizna.
            Tyle kosztuje przynajmniej w Wawie (robiłem i w Carserwisie lat temu parę i
            ostatnio u Bołtowicza)
            Proponuję inne ASO. 1200 robocizna to naciąganie.

• klaudiusz76 Re: rękojmia 18.04.06, 23:29
        >nie znam się
        > natomiast na rozrządzie do ar 156 1.8 ts. chodzi o to czy ten silnik to takie
        > cudo na którym zna sie tylko specjalistyczny aso czy każdy normalny mechanik
        z
        > 20 letnim stażem pracy.

Napisz skad jestes to moze uda wskazac sie dobry serwis w okolicy.

gALL
        • blondynka07 Re: rękojmia 19.04.06, 18:10
          szczecin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka