Dodaj do ulubionych

to coś w skrzyni... :((( fuck AR146

31.05.06, 13:11
Niedawno pisałem o problemach ze stukanie w okolicach prawego koła. Dziś znów
pojawił się ten problem, trochę mniej słyszalne stukanie, ale to samo.
Odprowadziłem auto do mechanika i stwierdził że to coś w skrzyni biegów...
Ręce mi opadają. Co mogło się w skrzyni spieprzyć ? Z jakimi kosztami wiąże
się to ? Jaki olej do skrzyni stosować? bo przecież jak ją rozbiorą to olej
nowy...
Obserwuj wątek
    • cacodemon dodam, że... 31.05.06, 13:14
      ...ostatnimi czasy trochę gorzej wsteczny wchodził, ze znacznym oporem, a i 5
      bieg też z oporem wchodzi. Biegi nie wyskakiwały, ale zauważalny problem miałem
      z tymi dwoma biegami. Nie łączyłem jakoś problemu stukania ze skrzynią biegów,
      ale miałem wrażenie, że to problem dotyczący przeniesienia napędu.
      • hr.dracula A olej zdarzyło ci się wymieniać ? 31.05.06, 16:41
        Pytam , bo przypominam sobie , że zdażyło ci się trzymać olej silnikowy w misce
        ponad 20 kkm.
        A w ogóle - oddaj ją wreszcie do mechanika ( bo chyba serwisujesz ją w
        kuźni....) , sprawdź przeguby wewnętrzne przy skrzyni,zalej wielokrotnie
        wspominany olej Tutela ZS Synth GL5.
      • cacodemon a więc sprawa wygląda tak... 31.05.06, 20:05
        Kiedy auto jest na podnośniku, a silnik uruchomiony to przy próbach wrzucania
        biegów, słychać mocne uderzenie. W warsztacie mówią, że najprawdopodbniej coś w
        skrzyni lub w sprzęgle i pewnie nie opłaci się naprawić, tylko już szukać
        skrzyni.
        • rafal.gtv Re: a więc sprawa wygląda tak... 31.05.06, 22:39
          Fakt... Trafiłeś do wzorcowej kuźni :)
          • cacodemon nie wiem czy to kuźnia... 31.05.06, 23:20
            ...ale to stukanie nie występuje cały czas. Pisałem że nieraz auto postoi 5 min
            i stukania ustępuje. 2 razy zajeżdżałem do serwisu i za każdym razem gdy
            sprawdzali, usterki nie stwierdzali. Dopiero dziś wpadli na "genialny" pomysł i
            w końcu zostawili łożyska i połosie w spokoju, a zajęli się cholerną skrzynią
            • rav145 kuźnia, kuźnia... 01.06.06, 00:18
              Prawdopodobnie będac w warsztacie zasugerowałeś mechanikom swoje przypuszczenia?
              A oni podjęli temat i mogą Cię wpędzić w koszty. Sprawdź raz jeszcze gdzie
              indziej! Spróbuj podjechać do innych szpeców i powiedz tylko, że coś nawala i
              niech znajdą. Masz mniej więcej wyobrażenie co to może być więc będziesz mógł
              się domyślić czy blefują ;) - w każdym bądź razie nie nawiązuj gadki szmatki z
              mechanikami ;)
              Pozdr.
              • cacodemon wkur...li mnie ci "szpece" 01.06.06, 14:58
                dziś pytam, co z autem a oni że "nie ma jako takiego uszkodzenia , po prostu
                jest zużyta, są luzy między zębami"...
                No czy nie może szlag człowieka trafić ?
                Zaliczyłem już 5 różnych okolicznych warsztatów i w każdym gorsi partacze od
                poprzednich. Nie zapłacę kutasom ani grosza dopóki nie będzie usterka poprawnie
                zdiagnozowana i usunięta. A jak nie potrafią to zabiorę auto i zaprowadzę do
                ASO, bo już innego wyjścia nie widze. Potrzebuję auta bo jest moim narzędziem
                pracy, a tu z powodu tajemniczego stukania, którego nikt nie umie zdiagnozować,
                zostałem z nowymi niepotrzebnie wymienionymi łożyskami w kołach i bez auta na
                chodzie.
                • cacodemon skrzynia w częściach... 01.06.06, 21:13
                  ...usterki nie stwierdzono, podejrzewane są łożyska na 1 i drugim biegu.
                  Mechanicy liczą na to, że powiem, że kupię skrzynię i wymienią, mogąc zapomnieć
                  o tej rozpieprzonej na kawałki. Nędza...
                  • grabos146 Re: skrzynia w częściach... 02.06.06, 07:36
                    wymieniałem łozyska w 146 1,6Bx. u mnie z robocizna koszt zamknał sie w 800zł.
                    Auto zostawiłem w serwisie fiata, nikt inny nie chciał ruszyc mojej skrzyni.
                    Wszyscy doradzali zebym kupił uzywaną, ale jaka jest pewnośc, że używana bedzie
                    sprawna?? Może okazac sie ze za chwile i używaną bedzie trzeba naprawic.
                    Pozdrawam i powodzenia
                    • cacodemon Re: skrzynia w częściach... 02.06.06, 08:13
                      Problem w tym, że skrzynia nie wygląda na zużytą, wszystkie tryby są ok, nie ma
                      większych luzów, nic co mogłoby powodować stukanie. Jeśli założę łożyska na 1 i
                      drugi bieg, a po złożeniu okaże się, że znowu zacznie stukać ? Używana skrzynia
                      to koszt około 1100zł. Sam nie wiem już co robić. Nie chce mi się wierzyć, że
                      po takim przebiegu 165tys, skrzynia jest do bani. Tym bardziej, że nie mam
                      ciężkiej nogi, jeżdżę bardzo spokojnie.
                      • rafal.gtv Re: skrzynia w częściach... 02.06.06, 11:04
                        Tiaaa.... lekka noga ;)

Zimowe lądowanie , pokrzywione felgi , pozbijane szyby , sarna...

Myslisz , ze takie eventy nie wpłynęły na stan skrzyni
                        ???
                        ( zwłaszcza , przy serwisie w kuźni ??)
                        • cacodemon Re: skrzynia w częściach... 02.06.06, 17:39
                          częściow moja wina, cześciowo pech i efekt taki, że muszę auto sprzedać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka