kurtz25 22.07.06, 10:09 Mam takie pytanie.Czy skrzypienie na nierownosciach przedniego zawieszenia oznacza kres gornych wahaczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolosgorski Re: zawieszenie 156 22.07.06, 19:33 jeżeli przy deszczowej pogodzie trzaski bardziej słychać niż przy suchej nawierzchni to na pewno. Odpowiedz Link
tomek_531 Re: zawieszenie 156 23.07.06, 15:08 Witam ! Właśnie mam to samo ale zaprzyjaźniony mechanik twierdzi, że to kres wachaczy DOLNYCH ( dlatego właśnie będę je zmieniać ). Czy się nie myli ? Bo podobno górne mam OK. Przy okazji co są warte wachacze z tych ofert: moto.allegro.pl/show_item.php?item=115659299 moto.allegro.pl/show_item.php?item=116249986 moto.allegro.pl/show_item.php?item=116354088 Musze coś na szybko kupić bo za tydzień jadę nad morze :) Pozdr. Odpowiedz Link
chunkpunk Re: zawieszenie 156 24.07.06, 08:43 Skrzypienie to raczej same gume te wystarszy spryskac silikonowym spayem i jest na kilk amiesiecy spok Stukanie raczej oznacza koniec Odpowiedz Link
rtb28 Re: zawieszenie 156 26.07.06, 11:13 Do chunkpunk.Czy możesz mi powiedzieć gdzie moge dostać ten silikonowy spray???? Odpowiedz Link
klaudiusz76 Re: zawieszenie 156 24.07.06, 19:51 > Przy okazji co są warte wachacze z tych ofert: > > moto.allegro.pl/show_item.php?item=115659299 Nie znam. > moto.allegro.pl/show_item.php?item=116249986 Warte grzechu. > moto.allegro.pl/show_item.php?item=116354088 Te tez. Ogolnie, dolne wsadz Veme, gorne wsadz oryginaly. Jutro moja idzie na taka operacje. Do tego wymiana lacznikow stabilizatora o ile nie naprawa samego stabilizatora. Pozdrawiam KL Odpowiedz Link
malgoska1 Re: zawieszenie 156 24.07.06, 19:54 Witam. > Do tego wymiana lacznikow stabilizatora o ile nie naprawa samego > stabilizatora. Ja właśnie 4 dni temu wymieniłem górny wahacz, bo mechanik zapewniał mnie, że od niego pochodzi to chol..ne skrzypienie. Niestety choć trochę mniej, to wciąż skrzypi - najprawdopodobniej to właśnie gumy stabiliztora... :(( Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
kazweg46 Re: zawieszenie 156 24.07.06, 20:34 malgoska1 napisała: > Witam. > > > Do tego wymiana lacznikow stabilizatora o ile nie naprawa samego > > stabilizatora. > > Ja właśnie 4 dni temu wymieniłem górny wahacz, bo mechanik zapewniał mnie, że > od niego pochodzi to chol..ne skrzypienie. Niestety choć trochę mniej, to wciąż > > skrzypi - najprawdopodobniej to właśnie gumy stabiliztora... :(( > > Pozdrawiam, > Maciej Loret Uszkodzenie (luz )górnego wachacza nie objawia się skrzypieniem.Wymieniałem niedawno obydwa i pokazano mi jak się sprawdza górne wachacze.A mianowicie: na luzie należy założyć na śrubę koła klucz z przedłużką w pozycji poziomej do tyłu i naciskać energicznie nie powodując odkręcenia śruby.Wybity wachacz górny daje objaw przesuwania ( obkręcania) koła. jest to luz minimalny lecz podczas powtarzania tego ruchu wyraźnie wyczuwalny. Pozdrawiam K.W. Odpowiedz Link
tomek_531 Re: zawieszenie 156 24.07.06, 22:48 Serdeczne dzięki za pomoc - zamawiam Vem-y - jednak mam dobrego mechanika :) Z kołami pozostaną mi jeszcze nowe klocki hamulcowe, ale to już później ( Ferodo Premier chyba wystarczą ? ). Jeszcze raz dzięki za porady - w sobotę wyjazdzam i życzę wszystkim alfistom Szerokiej Drogi !!! W końcu własnie do tego celu powstały nasze samochody :)) Odpowiedz Link
rklepak Re: zawieszenie 156 26.07.06, 22:57 U mnie skrzypienie z przodu na nierównościach, ucichające po przejechaniu kilku kilometrów, a potem już ciągle słyszalne na nierównościach to były właśnie gumy stabilizatora, kosztują niewiele, ale robocizna około 500 PLN, naprawa (wymiana) gum stabilizatora wymaga opuszczenia przedniego mostu :(((( Odpowiedz Link
klaudiusz76 Re: zawieszenie 156 27.07.06, 15:36 > U mnie skrzypienie z przodu na nierównościach, ucichające po przejechaniu kilku > kilometrów, a potem już ciągle słyszalne na nierównościach to były właśnie gumy > stabilizatora, kosztują niewiele, ale robocizna około 500 PLN, naprawa (wymiana > ) > gum stabilizatora wymaga opuszczenia przedniego mostu :(((( Drogo to robiles, we Wroc robia to za 400 zl (cena lacznie z gumami). KL Odpowiedz Link
klaudiusz76 Re: zawieszenie 156 26.07.06, 09:23 No to po operacji ;) Wymiana gornych i dolnych wahaczy zakonczona. Niestety do naprawy tez stabilizator. Przy okazji mam pytanie. Jaki nr katalogowy maja tuleje tylnych zwrotnic w 156? Pozdrawiam KL Odpowiedz Link
gustaw665 skrzypienie przy dziurach 24.03.14, 21:49 witam, wymieniłem zawieszenie w alfie i teraz przy jeździe po nierównościach progach zwalniających itp. słychać trzaski i skrzęty jak się mogę tego pozbyć i co to może być pozdrawiam Odpowiedz Link