06.05.07, 13:21
Witam wszystkich:)
I od razu mam pytanie czy użycie żarówek takich jak ta: Żarówka Xenon Blue H1
55W (www.plustuning.super.sklep.pl/sklep/index.php?cPath=240) jest
legalne?? Tzn czy one dają tylko poświate jak ksenony czy do nich też trzeba
spełniać jakies dodatkowe techniczne wymagania???
I czy ktoś mógłby przybliżyć mi co oznaczają dokładnie oznaczenia przy
żarówkach (H 1 , H3 itd)???
Pozdrawiam serdecznie Borys
Obserwuj wątek
    • b.pawelek Re: żarówki 06.05.07, 13:35
      i jezeli ktoś użytkuje użytkował takie żarówki to prosiłbym o komentarz:)
      Borys
      • rolanddm Re: żarówki 06.05.07, 14:34
        Hej.Kiedys mialem podobne zarowki w innym aucie,dawaly troche inna barwe swiatla,ale szybko sie przepalily-moze dlatego ze nie byly BOSCHa.Odnosnie legalnosci to raczej tak-w koncu to BOSCH.A H-1,H-2...itp,to oznaczenia typu zarowek-ksztalt i rodzaj oprawki.
        Pozdrawiam
        • rolanddm Re: żarówki 06.05.07, 14:39
          rolanddm napisał:

> Hej.Kiedys mialem podobne zarowki w innym aucie,dawaly troche inna barwe swiatl
          > a,ale szybko sie przepalily-moze dlatego ze nie byly BOSCHa.Odnosnie legalnosci
          > to raczej tak-w koncu to BOSCH.A H-1,H-2...itp,to oznaczenia typu zarowek-kszt
          > alt i rodzaj oprawki.
          > Pozdrawiam
          Sorky,przeciez one nie sa BOSCHa.A to gorzej dla nich.Jeszcze raz przepraszam za niedoczytanie.
          Pozdrawiam
          • piotrcar Re: żarówki 06.05.07, 15:10
            Witam.Mialem kiedys takie zarowki niby ksenon czy cos tam i moge tylko
            powiedziec tyle ze jak dla mnie to badziew.Strasznie szybko sie
            przepalily,slabo swiecily jedyny ich plus to tylko to ze z daleka ladnie to
            wygladalo.A wiec nie polacam.Jesli chcesz juz kupic jakies zarowki to kup
            philips blu vision albo osram tez cos podobnego do blue vision ale nazwy
            dokladnie nie pamietam tylko ze cena to jakies 100zl za dwie i napewno bedziesz
            bardzo zadowolony.pozdrawiam
            • b.pawelek Re: żarówki 06.05.07, 15:33
              Jasne. Dzieki za pomoc.
              A co to znaczy że szybko się przepalały?? Ile to jest mniej więcej czasu??
              Chyba zdecyduje się na Philipsy. A co do oznaczenia to H4??
              Pozdrawiam serdeczne
              • b.pawelek Re: żarówki 06.05.07, 15:34
                no i zapomniałem zapytać. Takie zarówki mają wtedy i światła drogowe i
                mijania??
                • b.pawelek Re: żarówki 06.05.07, 15:36
                  no i jednak mam skleroze:) Gdzie znajde info co do oprawki żarówki itp??? Bo
                  instukcji nie mam:(
                  Mam ar 156 jeżeli to cos da. Pozdrawiam serdeczniei z góry dziekuje
                  Borys
    • dencior Re: żarówki 06.05.07, 16:00
      Witam. Ja w swojej 146 po sprowadzeniu z niemiec miałem właśnie H1 55W xenon
      blue firmy Bosch. Świeciły od września aż do niedawna. Efekt fajny. W tej
      chwili mam zwykłe H1 i jakość świecenia podobna.
      • b.pawelek Re: żarówki 06.05.07, 16:29
        bo ja właśnie wybieram, się po takie niebieskie żarówki. Wciąż nie udało mi się
        za to ustalić jak ets zasadniczo różnica między h1 a h4 ni i tez nie znam typu
        końcówki
        Pozdrawiam Borys
        • michal6250 Re: żarówki 06.05.07, 17:08
          Witam.
          Najlepiej wyjąć starą żarówkę i przeczytać jaki rodzaj jest potrzebny. nie ma
          możliwości wsadzenia innego rodzaju niż są obecnie w samochodzie.
        • aquarius01 Re: żarówki 07.05.07, 00:30
          b.pawelek napisał:

> za to ustalić jak ets zasadniczo różnica między h1 a h4 ni i tez nie znam
          > typu końcówki

H1 i H4 to typ owej "końcówki" w dużym uproszczeniu...

Pamiętaj o jednym, gdyż widzę, że masz mało lai i na drodze spędziłeś mało
          czasu. Nie kupuje się w hipermarketach i sklepach "tjuningowych" żadnych
          żarówek, które mają niejasne pochodzenie i brak homologacji (znakomita większość
          produkowana przez naszych "żółtych braci", która do niczego się nie nadaje, nie
          posiada homologacji, że o deklaracji zgodności CE nie wspomnę). Szukaj produktów
          renomowanych marek np. Philips lub OSRAM, gdzie właśnie producent jest gwarantem
          odpowiedniej jakości a co za tym idzie zapewnia odpowiedni poziom bezpieczeństwa
          Twojego i innych użytkowników dróg - można się lansować i ja to rozumiem ale nie
          kosztem bezpieczeństwa. Ja osobiście stosuję OSRAM Vision Plus od ponad pół roku
          i nie żałuję wydania 80 zł na te żarówki - polecam. Dziadostwem, o którym
          wspominasz, nawet się nie interesuj jeżeli szanujesz siebie, innych kierowców,
          własną pracę i własne pieniądze :)
    • taif Re: żarówki 06.05.07, 20:45
      Borys w 156 masz dwa typy żarówek w kloszu.
      H1 - drogowe
      H7 - mijania
      Pozdrawiam.
    • andypip Re: żarówki 07.05.07, 23:17
      Polecam żarówki Philips Allweather. Bańka jest delikatnie żółtawa i mieni się na
      niebiesko. Pokryta jest jakimś filtrem antyrefleksyjnym. Dzięki temu szkło
      przepuszcza więcej światła. Żarówki te świecą światłem o lekko fioletowo
      niebieskawym zabarwieniu (trochę przypominają xenon). Trwałość bez zarzutu.
      Bardzo ładnie oświetlają drogę.
      • b.pawelek Re: żarówki 09.05.07, 06:02
        już zmieniłem. Kupiłem zwykłe białe philipsy night guide i jest cacy.
        Pozdrawiam wszystkich. Borys
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka