13.05.07, 16:41
Mam alfe 156 2.4 jtd i nie chodzi jak powinna tzn po przekroczeniu ok 3200 obr silnik jakby tracil moc i nie przyspiesz tak jak do 3 tys. Czy to jest normalne? Bylem w serwisie bosh i od strony mechanicznej wszystko ok. czy moze to byc wina przeplywomierza, ktory zalozony jest odwrotnie?
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: Silnik 14.05.07, 15:57
      amonamarth napisał:

> ? Bylem w serwisie bosh i od strony mechanicznej wszystko ok. czy moze to byc
      > wina przeplywomierza, ktory zalozony jest odwrotnie?

Byłeś w serwisie BOSCH'a i nikt nie połapał się, że przepływka jest odwrocona o
      180 st. ? Dziwny ten serwis...

Co prawda z dieslami nie miałem wiele do czynienia ale z lektury tego forum
      m.in, mogę z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że może to być problem
      związany z przepływomierzem, dla którego warunki pracy a co za tym idzie również
      kierunek przepływającego powietrza jest bardzo istotny. Na obudowie przepływki
      jest strzałka pokazująca kierunek przepływającego powietrza. Jeżeli wymieniany
      był sam wkład to szansa przekręcenia go jest zerowa, gdyż nie da się go włożyć
      odwrotnie, gdyż ma odpowiedni "klucz" na obudowie. Jeżeli zastosowany został
      jakiś zamiennik to również może to być problemem.
      • amonamarth Re: Silnik 14.05.07, 16:53

Jeszcze jedno pytanko....czy po zalozeniu przeplywomierza trzeba kasowac jakis blad w komputerze? Bo wlasnie dzisiaj zalozylem przeplywomierz i dalej nic...jest jak bylo. Wlasciwie to nie wiem teraz od czego zaczac....
        • aquarius01 Re: Silnik 14.05.07, 17:05
          amonamarth napisał:

> Jeszcze jedno pytanko....czy po zalozeniu przeplywomierza trzeba kasowac jakis
          > blad w komputerze? Bo wlasnie dzisiaj zalozylem przeplywomierz i dalej
          > nic...jest jak bylo. Wlasciwie to nie wiem teraz od czego zaczac....

Dobrym zwyczajem jest odpięcie na kilkanaście minut akumulatora zrobić reset
          komputera. Najlepiej jednak pojechać na Examiner i sprawdzić o co komputer drze
          "pyska" :)
          • amonamarth Re: Silnik 14.05.07, 17:20
            To tez juz przerabialem a w komputerze byly dwa bledy ktore usuneli....w serwisie bosha sprawdzili od strony mechanicznej i podobno jest ok a turbina ponoc daje odpowiednie cisnienie. Czy to bedzie problem od strony elektronicznej???
            • frogi_71 Re: Silnik 15.05.07, 16:30
              Jak było wcześniej, jak długo jeździsz tym JTD, wcześniej jeździłeś benzynką?
              Diesel troszkę ma inną charakterystykę, wyraźnie słabnie na wyższych obrotach w
              przypadku JTD to jest gdzieś koło 4000-4500, normalnie jeździ się w zakresie do
              3800 obrotów jest to zakres ekonomiczny i w miarę optymalny.
              Możesz odłączyć przepływkę i się przejechać zobacz czy jest różnica i jaka
              (lepiej gorzej?), jak lepiej wymień przepływomierz, przy okazji wymień filtr
              powietrza i paliwa, uważąj aby nie wpadły jakieś syfy do filtra powietrza,
              sprawdź szczelność połączeń na przewodach powietrznych i sterowaniu siłownika
              podciśnieniowego.

Powodzenia
              Grzegorz
              • amonamarth Re: Silnik 15.05.07, 17:55
                Alfe mam od roku i wczesniej jezdzilem mala fiesta. Alfa od poczatku tak chodzila ale nie przeszkadzalo mi to... ale w porownaniu z passatem 1.9 tdi czy audi a4 (obydwa 130 KM) to roznica jest kolosalna. w moim gdy rusze i wcisne gaz na 1 biegu nawet opony nie zapiszcza a w tamtych jeszcze na dwojce graja :)
                Gdy wyjalem przeplywomierz nie bylo zadnej roznicy...jak zalozylem chwilowo sprawny przeplywomierz to dalej bylo tak samo. Wszystkie filtry i plyny wymienilem. przewod powietrza ktory wychodzi z filtra nie jest gladki tylko cos jak w odkurzaczu (charmonijka). Na piatym biegu po przekroczeniu 3 tysiecy samochod poprostu nie przyspiesza...na nizszych jakos jedzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka