marcin8338 10.09.07, 21:53 czym objawia sie awarja wariatora????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aquarius01 Re: wariator!!!!! 10.09.07, 22:17 Dzwonieniem zaworów, które słychać jak byś miał "klekota" pod maską ;) Odpowiedz Link
andypip Re: wariator!!!!! 10.09.07, 23:24 Dzwonienie zaworów? Określiłbym to raczej jako głośny, metaliczny stukot najbardziej słyszalny po lewej stronie silnika (stojąc przodem do zderzaka), przyśpieszający proporcjonalnie do obrotów silnika. Najgłośniejszy zaraz po uruchomieniu zimnego silnika. Odpowiedz Link
krausos Re: wariator!!!!! 14.09.07, 22:42 Awaria wariatora??To piękny odgłos diesla.Na początku przy wyższych obrotach cichnie na niskich diesluje. Jak nie napraiasz jest coraz głośniejszy i nie cichnie coraz później. Nie wiem czy uszkodzony wariator powoduje jakies poważne awarie ale samo klepanie zaworów jest oznaką że nie jest tak jak powinno. Wymieniałem u siebie koszt jakies 550zł plus 100 robocizna Pozdrawiam Odpowiedz Link
bedboys Re: wariator!!!!! 15.09.07, 08:46 Co wy z tymi zaworami ??? to nie klepią zawory wariator nie ma na to wpływu a jedynie przyspiesza i opuźnia kąt otwarcia zaworów wałka ssącego. Stukanie słyszalne przy rozruchu a przy postępującym zużyciu coraz dłużej - to stuk samego wariatora. Jeżdźenie z uszkodzonym wariatorem powoduje przyspieszone zużycie paska rozrządu ponieważ podczas rozruchu i przez pierwsze kilka sekund pracy wariator powoduje szarpanie paskiem rozrządu co w zanczny sposób odbija się na jego stanie Odpowiedz Link
krausos Re: wariator!!!!! 15.09.07, 12:54 Od razu mówiłem że to nie zawory ale nikt nie wierzył! Odpowiedz Link
pejo3 Re: wariator!!!!! 08.12.07, 15:50 Powróce jeszce d tematu wariatora, bo raczej czeka mnie jego wymiana, czy jest ktos w stanie mi powiedzieć czy przy uszkodzonym wariatorze alfa bedzie palic więcej, bo z tekstu ( www.cuoresportivo.pl/_m/index2.php/156/9 ), wynika, że pali mniej Odpowiedz Link
andypip Re: wariator!!!!! 08.12.07, 17:10 W temacie wariatora: okazuje się że jego wymiana nie jest konieczna. Można kupić oryginalny zestaw naprawczy - sprężyna i teflonowa podkładka. Po wymianie tych elementów - cisza. Ponoć to działa! Odpowiedz Link
andrzejsroka Re: wariator!!!!! 08.12.07, 18:15 tu jest dźwięk zepsutego: www.alfa156.net/tech/badvariator-alfa156-net.mp3 Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link
tommy_bx Re: wariator!!!!! 08.12.07, 19:42 dlaaaaatego wole boxera:) i to brzmienie, ten mruk, jak zapalam albo jak wchodze na 4 tysiące obrotów...Bezcenne! za wszystko inne zaplacisz karta mastercard:)))) Odpowiedz Link
pejo3 Re: wariator!!!!! 09.12.07, 19:28 czy uszkodzony wariator, moze również powodować falowanie obrotów? Odpowiedz Link
b.pawelek Re: wariator!!!!! 09.12.07, 19:42 u mnie to był przepływomierz. A co tak w zasadzie oprócz momentu przy odpalaniu daje wariator??? pzdr Odpowiedz Link