Dodaj do ulubionych

Nietypowe stuki boxer

24.11.07, 22:54
Witam Szanowne Grono

Dziś stała mi się przykra rzecz dla aserca i ucha. Jechałem sobie do szkoły przelotową prędkością, i nagle usłyszałem wysokotonowe cykanie...

Wiem, że o stukach byłło już dużo i treściwie ale moje są troche nietypowe ;)

Ich nietypowość objawia się tym, że już w przeszłości potrafiły się pojawić bez żadnej przyczyny i ustawały po przegazowaniu lub po wyłączeniu i ponownwnym włączeniu silnika. Jednakże teraz już to nie pomaga, cykanie jest głośne, nie wiem skąd dokładnie się rozchodzi. Potrafi na pare kilometrów zniknąć zupełnie lub zmieniać barwę i natężenie. Ale niestety zawsze powraca...:( na zimnym silniku nie stuka...

Nadmienie iż jest to 1.7 boxer i w lipcu zeszłego roku miał generalny remont (wał, panewki, pierścienie, głowice)

Jak myślicie popychacze to panewki czy sworzeń tłoka?

Dzięki za wszelie sugestie bo do warsztatu mam 70km i nie wiem czy holować czy też starać się dojechać

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alex982 Re: Nietypowe stuki boxer 25.11.07, 13:39
      Witam ponownie

Problem sie dzis rozwiazal, okazalo sie ze prawdopodobnie zatankowalem trefne paliwo, dzis zatankowalem gdzie indziej i problem ustal po 200m!!! I prawdopodobnie dochodzilo wczesniej do spalania stukoweego, co wywolywalo owe stuki. Na takim spalaniu przejechalem jakies 40km i zastanawiam sie jakie spustoszenia to poczynilo. Obecnie wszystko dziala ja dawniej, milo mruczy, nic nie puka. I ciekaw jestem czy tak pozostanie. Mial ktos takie doswiadczenia?

Pozdrawiam
      • alex982 Re: Nietypowe stuki boxer 26.11.07, 20:51
        ...ani me ani be ani kukuryku...
      • fooxtom Re: Nietypowe stuki boxer 27.11.07, 13:52
        Niby na niektórych forach krąży opinia ze boxer nie jest wrażliwy na jokosc
        paliwa ja skłaniałbym sie jednak do wręcz odwrotnego stwierdzenia:
        Boxer jest czuły na jakość paliwa (gdzieś kiedyś ktoś o tym pisał). Sam od
        dluzszego czasu unikam stacji Lotosa - jak zatankuje 95 to od razu robi sie
        głośniejszy (zalałem kiedyś 98 na Lotosie i było ok). Natomiast nie ma takiego
        problemu jak, np zatankuje 95 na BP (trudno nazwać to problemem -ale jednak fakt
        faktem pozostaje ze po tankowaniu na Lotosie radio mogę wyłączyć bo przy
        obrotach powyżej 3 tys mało co słychać)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka